Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai mare rezervă de apa dulce din lume e în pericol. "E la cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii"

Cea mai mare rezervă de apa dulce din lume e în pericol. "E la cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii"

Cea mai mare rezervă de apa dulce din lume e în pericol. "E la cel mai scăzut nivel din ultimele şase decenii"
de O.P.    |    22 Ian 2015   •   07:49

Lacul Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce al planetei, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 60 de ani, din cauza secetei și a drenajului excesiv, potrivit militanților ecologiști, scrie AFP.

'Nivelul actual este cel mai scăzut din ultimii 60 de ani', a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele două regiuni învecinate ale lacului Baikal.

Lacul conține aproximativ 20% din totalul rezervelor de apă dulce ale planetei.

În prezent nivelul actual nu depășește decât cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri față de nivelul mării, a mai adăugat Safianov, citat de presa locală, potrivit AFP.

Confruntat cu această situație, departamentul ministerului rus pentru situații de urgență din republica Buriatia a anunțat marți că 'intră în stare de alertă' pentru a supraveghea aprovizionarea cu apă a comunităților învecinate, care riscă să fie afectate de o penurie de apă.

Organizațiile pentru protejarea mediului acuză industria locală pentru crearea acestei situații, în special societatea hidroelectrică Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instalând o hidrocentrală pe râul Angara, singurul râu care izvorăște din Baikal.

'În fiecare an industria locală a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate', a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul 'Râuri fără Frontiere', un grup ce reunește asociații ecologiste chineze, ruse, mongole și americane.

×
Subiecte în articol: seceta
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close