Antena 3 CNN Life Știinţă O dronă ce purta defibrilator a salvat un pacient cu atac de cord în Suedia

O dronă ce purta defibrilator a salvat un pacient cu atac de cord în Suedia

Compania Everdrone a dezvoltat un sistem medical de urgenţă cu ajutorul dronelor. Primul pacient salvat a fost o persoană cu atac de cord în vârstă de 71 de ani.

O dronă ce purta defibrilator a salvat un pacient cu atac de cord în Suedia
Sursa foto: Pexels/Matic Holobar
de Alexandra Ionescu    |    07 Ian 2022   •   23:12

 Un bărbat din Suedia trăieşte astăzi datorită, parţial, unei drone. Bătrânul de 71 de ani a suferit un atac de cord în timp ce lua zăpada în decembrie şi a fost resuscitat de un medic din apropiere după ce o dronă a zburat cu un defibrilator, a informat Everdrone marţi, potrivit The Verge.

Cineva care are un atac de cord are nevoie de ajutor în 10 minute pentru a supravieţui. Serviciul Everdrone de livrare aeriană medicală de urgenţă (EMADE) este conceput pentru a oferi ajutor cât mai repede posibil.

Acest serviciu le permite dispecerilor de urgenţă să trimită o dronă care transportă dispozitivul la domiciliul apelantului, demarând procesul de salvare înainte ca ambulanţa să ajungă la domiciliul lor. În cazul acestui pacient, a fost nevoie de trei minute pentru ca serviciile să livreze defibrilatorul acasă.

Acesta este un exemplu excelent a modului în care tehnologia de ultimă oră a dronelor Everdrone, complet integrate cu expedierea de urgenţă, poate minimiza timpul de acces la echipamente medicale de urgenţă care salvează vieţi” a spus CEO-ul Everdrone, Mats Sällström.

Într-un studiu pilot de patru luni care a testat programul EMADE, serviciul a primit 14 alerte de atac de cord care ar fi eligibile pentru drone. Dronele au decolat în 12 dintre aceste cazuri, iar 11 au livrat cu succes defibrilatoarele, informează Mediafax.

Şapte dintre aceste defibrilatoare au fost livrate înainte de sosirea ambulanţei. În Europa, aproximativ 275.000 de pacienţi suferă de stop cardiac anual. Rata de supravieţuire este de aproximativ 10%. În prezent, serviciul EMADE poate ajunge la 200.000 de rezidenţi suedezi.

Compania a declarat că intenţionează să se extindă în mai multe locaţii din Europa în acest an.

×
Subiecte în articol: Suedia drona defibrilator atac de cord
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close