Antena 3 CNN Life Știinţă Galaxie spirală atipică, aflată la 53 de milioane de ani-lumină distanță, surprinsă de telescopul Hubble al NASA: "Formarea este similară cu un ambuteiaj de pe autostradă"

Galaxie spirală atipică, aflată la 53 de milioane de ani-lumină distanță, surprinsă de telescopul Hubble al NASA: "Formarea este similară cu un ambuteiaj de pe autostradă"

NASA a publicat o fotografie spectaculoasă cu o galaxie de tip “Grand Design”, analizată de telescopul Hubble. Aceasta se află la distanța de 53 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Galaxie spirală atipică, aflată la 53 de milioane de ani-lumină distanță, surprinsă de telescopul Hubble al NASA: "Formarea este similară cu un ambuteiaj de pe autostradă"
Sursa foto: NASA, ESA, A. Filippenko, D. Sand
de Mia Lungu    |    31 Mai 2022   •   22:18

Brațele galaxiei sunt extrem de bine conturate și definite, spre deosebire de galaxiile spiralate obișnuite, și arată clar cum se învârt în jurul centrului galaxiei, potrivit space.com.

Culoarea albastră reprezintă lungimile de undă vizibile cu ochiul liber ale luminii albastre, iar culoarea portocalie reprezintă lumina printr-un filtru infraroșu ce indică distribuția căldurii, filtru util pentru a privi prin norii de praf opaci.

Specialiștii NASA preciezază că, la o examinare atentă a brațelor spiralate ale NGC 3631, pot fi văzute benzi de praf întunecate și regiuni luminoase în care se formează stele, de-a lungul părții interioare a brațelor: 

"Formarea stelelor în spirale este similară cu un ambuteiaj de pe autostradă. La fel ca mașinile, materia care se mișcă mai lent din discul spiralei creează un blocaj, concentrând gazul și praful care formează stele de-a lungul părții interioare a brațelor spiralate".

Acest blocaj de materie poate deveni atât de dens încât se prăbușește gravitațional, creând noi stele (văzute în fotografie în alb-albastru strălucitor).

Au fost detectate schimbări ale ratei de expansiune a Universului. Nu pot fi explicate de fizica actuală

Telescopul Hubble a detectat, luna aceasta, modificări ale ratei de expansiune a Universului care nu pot fi explicate de fizica actuală, a anunțat NASA.

Datele obținute de telescopul spațial arată că există o discrepanță uriașă între rata actuală de expansiune a universului în comparație cu rata care a urmat imediat după Big Bang.

Hubble tocmai a încheiat un maraton de 30 de ani de colectare a datelor, iar cu aceste informații a reușit să identifice peste 40 de obiecte cosmice care deservesc drept repere de spațiu și timp pentru a ajuta oamenii de știință să măsoare mai precis rata de expansiune a universului.

Însă, cu cât aceste măsurători devin mai precise, cu atât indică mai mult că se întâmplă ceva ciudat, iar cauza discrepanței este în prezent un mister și poate fi vorba despre o fizică nouă, au spus reprezentanții agenției spațiale americane.

 

×
Subiecte în articol: galaxie telescopul hubble NASA
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close