Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii sunt extratereştri

Oamenii sunt extratereştri

Oamenii sunt extratereştri
12 Aug 2015   •   17:50

"Ce-ar fi dacă oamenii au ajuns aici venind din spaţiu?" şi "Poate cu toţii am fost odată extratereştri" sunt câteva dintre afirmaţiile incluse într-un articol despre panspermie ce a fost publicat recent în revista ştiinţifică britanică New Scientist, informează dailymail.co.uk.
Apariţia vieţii pe Terra reprezintă unul dintre cele mai complicate "puzzle-uri" cu care se confruntă oamenii de ştiinţă din zilele noastre, iar unii dintre ei au început să nu mai creadă în teoria potrivit căreia viaţa îşi are originea pe planeta noastră.

Astrobiologii adună tot mai multe probe care par să sugereze faptul că viaţa îşi are originea în altă parte în galaxie şi a fost adusă pe Pământ de meteoriţi şi comete în urmă cu 3,8 miliarde - 4 miliarde de ani. Această teorie poartă numele de "panspermie".
De exemplu, molecule organice şi apă au fost descoperite pe cometele care traversează Sistemul Solar, sugerând că elementele primordiale pentru apariţia vieţii pe Terra ar proveni, de fapt, din spaţiu.
Există şi cercetători care merg mai departe de această ipoteză şi afirmă că viaţa în sine a apărut în altă parte şi a fost adusă pe Terra atunci când condiţiile au devenit perfecte pentru ca ea să evolueze.

Panspermia nu este o teorie nouă - a fost enunţată în premieră în 1871 -, dar a început să obţină recent un sprijin tot mai mare în rândul oamenilor de ştiinţă, pe măsură ce astronomii au descoperit că Universul abundă în compuşi organici.
Deşi nu există deocamdată dovezi concrete care să ateste existenţa vieţii extraterestre, teoria panspermiei, care a rămas totuşi la limita ştiinţei unanim acceptate, nu mai este deloc considerată o teorie fantezistă aşa cum era în trecut, precizează acest articol publicat în New Scientist.
Peter Ward, biolog la Universitatea Washington din Seattle, a declarat pentru aceeaşi publicaţie: "Cred că teoria despre Marte, ca origine a vieţii de pe Terra, reprezintă un caz destul de bun".

Acelaşi profesor american este de părere că, dacă oamenii de ştiinţă vor găsi dovezi care să ateste faptul că viaţa de pe Terra este de origine extraterestră, această descoperire ar avea un impact major asupra abordărilor actuale din domeniul ştiinţei şi religiei.
"Ar fi o descoperire majoră. Unii dintre fundamentaliştii religioşi cred într-o anumită axiomă, care spune că există o singură viaţă şi că aceasta există doar aici, pe Terra", a spus acelaşi cercetător.
Mulţi oameni de ştiinţă s-au declarat intrigaţi de apariţia subită a vieţii pe Terra, în urmă cu 3,8 miliarde de ani, în acelaşi timp în care condiţiile de care ar fi nevoie pentru a susţine viaţa au devenit perfecte.

Alţi cercetători merg şi mai departe pe firul acestei idei şi spun că întreaga noastră galaxie, Calea Lactee, abundă în forme de viaţă.
Chandra Wickramasinghe, profesor de astrobiologie la Universitatea Buckingham, care susţine de mult timp teoria panspermiei, crede că Terra se află într-un schimb constant de materii organice şi chiar de materie vie cu planetele şi sistemele solare din apropiere.
El a participat recent la publicarea mai multor studii care au dezvăluit existenţa unor rămăşiţe fosilizate ale unor microorganisme, găsite în meteoriţi, şi a unor organisme microscopice de tipul algelor care trăiesc în atmosfera înaltă a Terrei, care ar fi fost aduse acolo de comete.


×
Subiecte în articol: extraterestrii
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close