Antena 3 CNN Life Studiu: 4 din 5 bolnavi COVID au lipsă această vitamină din organism. Medic: Cei cu carenţe au avut mortalitate mai mare

Studiu: 4 din 5 bolnavi COVID au lipsă această vitamină din organism. Medic: Cei cu carenţe au avut mortalitate mai mare

Un studiu realizat pe câteva sute de bolnavi cu COVID-19 a arătat că aproape toţi aveau carenţe ale unei vitamine în organism.

Studiu: 4 din 5 bolnavi COVID au lipsă această vitamină din organism. Medic: Cei cu carenţe au avut mortalitate mai mare
Sursa foto: Free Images/OBMonkey
de Gabriel Dano    |    28 Oct 2020   •   14:00

Este vorba despre o cercetare întreprinsă la Madrid, unde s-a constatat că peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 care erau internaţi în spital aveau lipsă de vitamina D, potrivit agerpres.ro.

Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, mai arată că lipsa vitaminei D din organism se întâlneşte mai des în rândul bărbaţilor.

Vitamina D este hormon produs de rinichi ce controlează concentrația de calciu din sânge și care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societății de Endocrinologie.

Vitamina D întăreşte imunitatea

Specialiştii mai spun că deficitul de vitamina D este asociat cu probleme medicale, iar comunitatea științifică analizează încă motivul.

Tot mai multe studii vorbesc despre efectul benefic al vitaminei D asupra imunităţii, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus

Cercetătorii au descoperit că 82,2% dintre cei 216 pacienți cu coronavirus de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D.

Medic român din SUA, despre doza zilnică de vitamina D

În urmă cu câteva luni, medicul român din Las Vegas, Ion Alexie, spunea că doctorii din mai multe ţări au făcut o legătură între carenţa de vitamina D şi infecţia cu coronavirus.

"Vitamina D este o vitamină care este necesară scheletului să fie puternic şi strong. Noi testam pe toată lumea oricând, şi se pare că şi italienii şi francezii, şi am impresia că şi în China au testat, apoi au pus informaţia pe computer care a arătat că cei care aveau deficienţă de vitamina D au avut mortalitate mai mare", explica dr. Ion Alexie, medic infecţionist la un spital din Las Vegas.

"În mod normal se folosesc 1.000 de unităţi internaţionale (UI) de vitamina D pe zi, aia este doza care ne trebuie, acum eu aş folosi 2.000 de unităţi", a completat dr. Alexie.

Care e cea mai bună sursă de vitamina D

Nu este un secret faptul că vitamina D, supranumită şi "vitamina soarelui", are un rol-cheie în fixarea calciului şi fosforului în organism, deci ne ajută să avem un sistem osos puternic şi ajută sistemul imunitar să funcţioneze normal. 

De asemenea, poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar, susțin experții. Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate.

Cocktailul de vitamine care luptă cu COVID-19 - recomandarea dr. Virgil Musta

Şi la noi, medicul Virgil Musta, a vorbit despre importanţa vitaminei D şi a recomandat un cocktail de trei vitamine, care ajută la întărirea întărește sistemul imunitar: vitamina C, D și zinc. 

Vitamina C este "prietena" sezonului rece prin definiție, iar vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. 

Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, ciuperci shiitake, spanac, sparanghel şi caju.

×
Subiecte în articol: vitamina d coronavirus
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close