
De la distanță, Pamukkale arată ca o stațiune de schi, cu o cascadă de pârtii de un alb strălucitor și o mulțime de turiști în vârf, parcă pregătindu-se să facă slalom în valea de mai jos. De ce nu se topește, însă, atunci când temperaturile din mijlocul verii se apropie de 37 Celsius, iar căldura se simte în aerul strălucitor?
Pentru că această minune naturală neobișnuită și frumoasă, situată în adâncul dealurilor însorite din sud-vestul Turciei, nu este deloc zăpadă. De fapt, apa din care este formată țâșnește uneori din pământ la punctul de fierbere.
Iar vizitatorii care se învârt în zona superioară a zăpezii nu merg nicăieri prea repede. Majoritatea sunt aici pentru a admira spectacolul extraordinar - și fie să vâslească, fie să se înmoaie în unele dintre cele mai fotogenice piscine de pe planetă.
„Castelul de bumbac” și „Poarta către Iad”
Astăzi, versanții de calcar travertin și piscinele din Pamukkale, pline cu apă minerală de un albastru lăptos, sunt perfecte pentru momentele de postat pe Instagram, mai ales când soarele de seară de la ora magică le proiectează suprafețele ondulate în nuanțe de roz.
Dar acest loc a fost o senzație turistică cu mii de ani înainte de social media, deoarece grecii, apoi romanii au venit aici pentru apele termale și pentru a aduce un omagiu la ceea ce era venerat ca o „poartă către Iad”.
Astăzi, Pamukkale și orașul antic Hierapolis, care se întinde pe platoul de deasupra teraselor albe, fac parte dintr-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrage o mulțime de vizitatori. De obicei, mulți vizitează pentru câteva ore, dar merită să petreceți cel puțin o zi în acest loc de joacă geologic și istoric.
Intrați pe la Poarta de Sud - biletele costă 30 de euro (aproximativ 33 de dolari) - și este ușor să fiți inițial dezamăgit. Nu există prea multe de văzut imediat, în afară de câteva coloane antice răsturnate, care sunt o priveliște frecventă în această parte a Turciei, potrivit CNN.
De fapt, siturile Hierapolis și Pamukkale sunt uriașe, așa că este nevoie de ceva timp pentru a ajunge la partea cea mai bună (se pot închiria cărucioare de golf pentru cei presați de timp sau care nu pot parcurge distanțele pe jos). Dar aceasta înseamnă, de asemenea, că marea revelație, atunci când vine, este și mai bună.
Pamukkale înseamnă „castel de bumbac” în turcă
După 10 minute de plimbare pe potecile pavate de la poartă, se vede linia de copaci care marchează marginea platoului. Chiar dacă știi ce te așteaptă, tot ai un sentiment de uimire atunci când ajungi în cele din urmă la el și se dezvăluie spectacolul acelui peisaj alb.
De-a lungul mileniilor, calcarul depus de apa termală care țâșnește din pământ a remodelat acest deal, creând terase albe care dau numele zonei - Pamukkale înseamnă „castel de bumbac” în turcă.
Aceste terase conțineau odinioară o multitudine de bazine albastre formate în mod natural. Cele mai multe dintre acestea sunt acum goale de apă și interzise, ceea ce a dus la unele plângeri că situl nu mai este la înălțimea fotografiilor care îl arată în anii trecuți.
„Este frumos, dar nu este atât de multă apă pe cât mă așteptam”, spune Mary Huang, o turistă din Guangzhou, în sudul Chinei, pozând pentru o fotografie pe marginea uneia dintre piscine. „Totuși, priveliștea este superbă”.
Piscine cu proprietăți terapeutice
Există încă o serie impresionantă de bazine serene, care coboară în cascadă pe deal. Este un loc distractiv pentru a vâsli sau a te întinde în apele puțin adânci și în noroi despre care se spune că au proprietăți terapeutice.
Pentru a explora terasele, vizitatorii trebuie să își scoată încălțămintea. Stânca este incomodă și alunecoasă pe alocuri, dar nu durează mult să ajungi la primul din seria de bazine unde degetele de la picioare se afundă în sedimente moi.
Terasele de sus sunt cele mai aglomerate, dar cei care doresc să coboare mai jos au toate șansele să prindă o piscină doar pentru ei.
Pentru o experiență spa mai completă, există piscina Antique Pool, aflată la aproximativ cinci minute de mers pe jos de vârful teraselor. Aici, pentru o mică taxă suplimentară, vizitatorii pot folosi vestiarele și se pot scălda și înota în ape termale cristaline peste ruinele dărâmate ale unui templu antic al lui Apollo.
Și mai bine, pe măsură ce vă apropiați de sursa apei, într-un colț al piscinei, aceasta se umple de mici bule - este ca și cum ați înota în șampanie caldă sau sifon. Se spune că apa ameliorează problemele de piele, cardiovasculare și reumatice. De asemenea, se spune că băutura de la pompa de apă de aici este benefică pentru afecțiunile digestive.
Ce distanță parcurgi din principalele stațiuni turcești până la Pamukkale
Principalele distanțe între stațiunile turcești și Pamukkale:
- distanța Kusadasi Pamukkale – 190 km
- distanța Bodrum Pamukkale – 269 km
- distanța Marmaris Pamukkale – 208 km
- distanța Antalya Pamukkale – 238 km
- distanța Belek Pamukkale – 277 km