Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta vegană: este sau nu sănătoasă pentru copii

Dieta vegană: este sau nu sănătoasă pentru copii

Dieta vegană: este sau nu sănătoasă pentru copii
Sursa foto: Pixabay
31 Mai 2018   •   15:42

Experții în nutriție nu stabilesc exact o vârstă potrivită pentru a începe o dietă vegană, dar au sugestii care pot ajuta părinții să ia o decizie corectă cu privire la alimentația copiilor lor.  

Potrivit lui Lauren Blake, un dietetician înregistrat la Centrul Medical Wexner din Ohio, Columbia, copiii care urmează diete vegane pot fi foarte sănătoși iar această dietă nu împiedică o creștere sănătoasă. Este adevărat însă că nutrienți importanți precum calciul, fierul, anumite proteine și vitamina B pot fi mai greu de obținut când carnea, peștele, ouăle și laptele nu fac parte din alimentația zilnică. Cu toate acestea, multe alimente vegetale conțin acești nutrienți, ca de exemplu fasolea care este sunt bogată în proteine și verdețurile precum spanacul care conțin un nivel ridicat de calciu și fier. 

Conform specialiștilor, copiii vegani construiesc obiceiuri alimentare mai bune decât omnivorii.  Copiii care urmează diete vegane au tendința de a consumă o cantitate mai mare de fibre, deoarece mănâncă mai multe fructe și legume și au un nivel mai scăzut de colesterol și grăsimi saturate. De asemenea, copii vegani sau vegetarieni sunt mai slabi.  

Aceasta dietă însă poate fi extrem de provocatoare pentru părinti și necesită planificare și vizite frecvente la medicul de famile, pentru a se asigură că copilul se dezvoltă sănătos.  

Copiii vegani sunt deseori deficienți de vitaminele B12 și D, precum și mineralele de calciu, fier și zinc.Acestea sunt de obicei găsite în surse animale, dar este posibil să fie obținute și din alimente vegetale cum ar fi nucile sau untul de arahide, lintea și pâine integrală. Un aliment de proveniența animală care este mai difici de înlocuit este laptele. Laptele de vacă conține 8-10 grame de proteine pe o porție, în timp ce alternativele, precum laptele de migdale sau quinoa conțin numai 1 gram, cu excepția laptelui de de soia care are 7 grame de proteine pe porție. Părinții ar trebui de asemenea să țină cont de faptul că studiile medicale au constatat faptul că copiii care beau lapte de vacă și mănancă ouă au o rată de creștere mai sănătoasă decât copiii care nu au consumat aceste alimente. 
  
În ceea ce privește vârstă potrivită pentru ca un copil să devină vegan, nu există un număr exact! Copiii pot începe o dietă vegană încă de la vârsta de 6 luni înainte de care ei ar trebui să fie hrăniți exclusiv cu lapte mamal sau de soia. Important este să îi obișnuiești de mici cu o dietă variată, bogată în proteine.  

Sursă: HEALTH

×
Subiecte în articol: copii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close