Antena 3 CNN Life Palatul lui Putin, asemănări uluitoare cu legenda meşterului Manole. "Ne-au zis să dăm totul jos. Plutea un miros greu..."

Palatul lui Putin, asemănări uluitoare cu legenda meşterului Manole. "Ne-au zis să dăm totul jos. Plutea un miros greu..."

Peste 100 de milioane de vizualizări a înregistat pe internet filmul publicat de opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, în care este prezentat palatul estimat la peste 1 miliard de dolari americani, atribuit lui Vladimir Putin.

Palatul lui Putin, asemănări uluitoare cu legenda meşterului Manole. "Ne-au zis să dăm totul jos. Plutea un miros greu..."
Sursa foto: palace.navalny.co
de Georgiana Adam    |    12 Feb 2021   •   20:33

Cu adevărat fascinantă este povestea ridicării şi reabilitării acestei proprietăţi, spusă chiar de muncitorii care au lucrat acolo.

Unul dintre ei, care foloseşte pseudonimul Stanislav în relaţia cu ziariştii, precizează că a lucrat la palatul din staţiunea Gelendzhik în 2018.

Palatul ţarului modern, sufocat de un miros greu, atotprezent

Problema mucegaiului care pătrunsese în pereţii exteriori este menţionată şi în documentarul opozantului rus iar Stanislav confirmă: "Pereţii şi tavanul erau cuprinse de mucegai -  din cel obişnuit, verde. În unele locuri era înnegrit. Întreaga clădire era afectată. Am fost şocaţi", se confesează el într-un reportaj BBC.

Muncitorii la palat au remarcat că mucegaiul pătrunsese prin plăcile de rigips din exterior, care fuseseră ataşate de pereţii principali.

Un lucrător a spus că în 2017, când a participat el la lucrări, mucegaiul era întins doar până la subsol iar în palatul construit de doar câţiva ani persista un miros greu.

Palatul, construit şi demolat parţial, de parcă ar fi căzut pradă unui blestem

Igor, care preferă, şi el, să se ascundă sub pseudonim, a dezvăluit: "Toată mobila era din lemn scump. Mulţi oameni munciseră acolo şi folosiseră cantităţi mari de materiale valoroase. Ca apoi să auzim că ne spun: tăiaţi firele, demontaţi totul, daţi totul jos".

Infestarea a fost observată prima dată după ce o placă de rigips a căzut în timp ce personalul de serviciu făcea curăţenie la parter, în apropierea piscinei.

Iniţial planul a fost o curăţare de suprafaţă, cosmetică. Însă, atunci când au desfăcut pereţii falşi, cei însărcinaţi cu întreţinerea palatului au observat că mucegaiul se întinsese peste tot.

Mucegaiul a fost doar unul dintre factorii care au făcut ca lucrările la impozanta construcţie să pară o poveste fără sfârşit.

Palatul de la Marea Neagră, asemuit cu piramidele egiptene

Un constructor care a văzut proprietatea în 2011 a povestit că prima sa impresie a fost aceea că se construiau piramide egiptene.

"Pot să presupun că circa 1.500 de muncitori erau la acea vreme acolo - ruşi, uzbeci, soldaţi. Se grăbeau să îl termine rapid", a declarat el.

Un altul a dezvăluit că lucrările de construcţie erau camuflate astfel încât să nu fie văzute de pe mare.

"Toate structurile metalice şi de beton aveau dealuri, copaci, iarbă şi pietre pictate peste ele ca şi cum ar fi fost una cu peisajul", a menţionat acesta, adăugând că o grădină japoneză din preajmă era menită să ascundă piscina.

Mulţi dintre muncitorii care au văzut diferite etape ale construcţiei în ultimii 15 ani vorbesc despre elemente care au dispărut de-a lungul timpului.

"Au tot construit şi demolat. O sală de gimnastică generoasă a rezistat doar 2, 3 ani. Am fost foarte surprins când a apărut un excavator şi au început să o dărâme", a explicat unul dintre martorii ridicării palatului.

Imaginea lui Putin, salvată de miliardarul Rotenberg

"Au construit un palat pentru şeful lor", relatează Aleksei Navalnîi în documentarul său denunţând "cea mai mare mită din istorie" şi un sistem corupt plin de hoţi.

După apariţia filmului, pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit "plictisitor" şi un "produs de montaj", miliardarul  Arkady Rotenberg a declarat public că proprietatea îi aparţine şi urmează a fi transformată într-un hotel în câţiva ani.

Rotenberg a precizat că a cumpărat palatul în urmă cu doi ani. "Acum nu va mai fi un secret, eu sunt beneficiarul. A fost o proprietate complicată, cu mulţi creditori, iar eu am reuşit să devin beneficiar", a adăugat el.    

×
Subiecte în articol: Palat
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close