Antena 3 CNN Mediu Un erbicid clasat de OMS drept "cancerigen probabil" va primi o nouă autorizare în UE, pe zece ani

Un erbicid clasat de OMS drept "cancerigen probabil" va primi o nouă autorizare în UE, pe zece ani

Comisia Europeană a anunţat joi, 16 noiembrie, că va reînnoi autorizarea unui erbicid controversat în Uniunea Europeană, pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre care a deschis calea pentru această decizie.

Un erbicid clasat de OMS drept "cancerigen probabil" va primi o nouă autorizare în UE, pe zece ani
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    16 Noi 2023   •   16:35

Autorizarea glifosatului va fi reînnoită în Uniunea Europeană, pentru 10 ani, în urma unui vot al statelor membre, transmite AFP. În sprijinul deciziei sale, Comisia Europeană a adus un raport al unei agenţii europene de reglementare, care apreciază că nivelul de risc nu justifică interzicerea glifosatului.

Autorizaţia în vigoare acum în UE, înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, expiră la 15 decembrie. În absenţa majorităţii în rândul Celor 27, revenea Comisiei să tranşeze problema.

"În conformitate cu legislaţia UE şi în absenţa majorităţii cerute într-un sens ori în celălalt, Comisia este obligată să adopte o decizie înainte de 15 decembrie 2023, data de expirare a perioadei de aprobare actuală", a explicat executivul UE într-un comunicat.

"Comisia, în colaborare cu statele membre ale UE, va proceda acum la reînnoirea aprobării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva anumitor noi condiţii şi restricţii", adaugă comunicatul.

Autorizația prevede câteva garanţii şi interzice folosirea acestei substanţe pentru desicare (împrăştiere pentru uscarea unei culturi înaintea recoltării).

Miercuri, ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat în Senat că o interdicţie totală a erbicidului nu este posibilă la ora actuală din cauza lipsei de alternativă pentru fermieri. 

Ce este glifosatul

Glifosatul, substanţa activă a mai multor erbicide - printre care Roundup, produs de Monsanto şi utilizat pe scară largă în lume - a fost clasat în 2015 drept cancerigen probabil de către Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În schimb, EFSA a indicat în iulie că nu a identificat un domeniu de preocupare critică la oameni, animale şi mediu susceptibil să împiedice autorizarea erbicidului, recunoscând însă o lipsă de date.

Chiar dacă substanţa activă este aprobată la nivelul UE, fiecare stat rămâne responsabil să autorizeze produsele ce conţin glifosat, şi ar putea, aşadar, să adopte restricţii în funcţie de specificităţile locale şi de efectele potenţiale asupra mediului, în cadrul criteriilor fixate de Bruxelles.

×
Subiecte în articol: UE erbicid OMS cancerigen autorizare
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close