Antena 3 CNN Meteo ANM a actualizat prognoza pentru luna august. Elena Mateescu, despre cum va fi vremea în următoarea perioadă

ANM a actualizat prognoza pentru luna august. Elena Mateescu, despre cum va fi vremea în următoarea perioadă

ANM a actualizat prognoza pentru luna august. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a anunţat în exclusivitate la Antena 3, cum va fi vremea în ultima lună de vară din acest an.

ANM a actualizat prognoza pentru luna august. Elena Mateescu, despre cum va fi vremea în următoarea perioadă
Sursa foto: Antena 3/Mediafax Foto / Alexandru Dobre - Hepta
de Iulia Gorgorin    |    29 Iul 2022   •   18:00

Canicula continuă şi în luna următoare.

Elena Mateescu, director ANM, a anunţat că în luna august vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor țării, cu temperaturi peste mediile normale ale perioadei. 

Ce temperaturi se vor înregistra în luna august

"Ultima lună din vara 2022 poate să aducă zile caniculare în care să vorbim de temperaturi maxime care pot depăși frecvent 35-37 de grade și minime care caracterizează o noapte tropicală, adică valori care nu pot coborî sub 20-22 de grade. Cu siguranță, ceea ce se va întâmpla pe parcursul lunii august va fi definitoriu din punctul de vedere al gradului de aprovizionare cu apă al solului, luând în considerare semnalul că și prima parte, cel puțin din luna august păstrează caracteristicile unui regim biometric deficitar, ceea ce va face ca seceta pedologică să fie prezentă în bună parte din țară. 

Sfârșitul de săptămână aduce fenomene de instabilitate atmosferică

Până atunci, vorbim însă, la acest sfârșit de săptămână de fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Și, nu în ultimul rând, și pentru partea de vest și sud a țării, de perioade în care, de pildă, astăzi și mâine valorile de temperaturi sunt specifice unei zile caniculare, adică peste 36-37 de grade. De altfel, în urmă cu puțin timp, pe fondul instabilității temporar accentuată, a fost emis un cod roșu. Un cod de tip nowcasing pentru zone din județul Bihor. A intrat în vigoare la ora 16:25 şi va fi în vigoare până la ora 17:30 și vizează averse torențiale care vor cumula peste 40-50 de litri pe metru pătrat și intensificări ale vântului. Nu în ultimul rând, frecvente descărcări electrice.

Elena Mateescu: "Sunt în vigoare și 5 alerte meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu"

Și în același timp, sunt în vigoare și 5 alerte meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu pentru alte zone din țară, cum ar fi localități din Satu Mare, din Maramureș.  De asemenea, în Bihor a fost înainte de codul roș, o avertizare meteorologică de cod portocaliu sau județul Tulcea. Să luăm în considerare și atenționarea meteorologică de cod galben emis astăzi de Administrația Națională de Meteorologie, ce vizează fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată până la sfârșitul lunii iulie, 31 iulie ora 22, când în zonele de deal și de munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, în această noapte și în Moldova și nordul Dobrogei, aversele pot fi torențiale, vor fi însoțite de intensificări ale vântului, pe alocuri vijelii, iar în intervale scurte de timp, vorbim de cantități care pot depăși 25 30 de litri pe metru pătrat și izolat 40-50 de litri pe metru pătrat", a anunţat Elena Mateescu, în exclusivitate la Antena 3.

Prognoza meteo săptămâna 1-8 august

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

Prognoza meteo săptămâna 8-15 august

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Prognoza meteo săptămâna 15-22 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo săptămâna 22-29 august

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

×
Subiecte în articol: prognoza august Elena Mateescu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close