Antena 3 CNN Meteo Când vine canicula în România? ”Temperaturi de peste 35 de grade Celsius”

Când vine canicula în România? ”Temperaturi de peste 35 de grade Celsius”

Meteorologii au emis un cod galben de vreme severă. Aproape toată țara se află sub atenționarea unei avertizări de instabilitate atmosferică accentuată. Meteorologul Alina Șerban a explicat la Antena 3 când scăpăm de ploi și cu ce temperaturi ne vom confrunta zilele următoare.

Când vine canicula în România? ”Temperaturi de peste 35 de grade Celsius”
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    17 Iun 2022   •   15:15

”Ne aflăm sub influența acestor fronturi care determină fenomene specifice instabilității atmosferice. Este vorba despre acei nori convectivi, cu mare dezvoltare pe verticală care, atunci când întâlnesc toate ingredientele, pot determina evenimente semnificative transpuse în cantități importante de apă în intervale scurte de timp, acele ploi torențiale de vară, respectiv 40...50 de litri pe metru pătrat, în cel mult o oră și jumătate, căderi de grindină care poate fi de mari dimensiuni sau poate fi într-un strat mai gros, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice. 

Toate zonele galbene reprezintă un areal în care se pot dezvolta astfel de evenimente. Este un fel de semnal de alarmă pentru ca populația să se aștepte la așa ceva. Nu este neapărat necesar să se și întâmple. 

Astfel de fenomene sunt greu de prognozat ca și punct exact sau suprafață exactă. Ele sunt prognozate pe un areal mai larg. Mare atenție să ne protejăm, să ne luăm o umbrelă, să fim pregătiți pentru astfel de fenomene în zona în care avem coduri galbene, avertismente meteorologice, dar nu neapărat se vor produce obligatoriu. 

Acesta este un front atmosferic destul de rapid, pe care l-am regăsit în această dimineață în vestul, nord-vestul teritoriului, va fi mai intens în această după amiază și spre seară în Transilvania, în zonele de deal și de munte, prin Moldova, în Oltenia și Muntenia și apoi va fi mai activ pe partea de sud-est a teritoriului, dar poate nu la fel de intens. 

Spuneam că va fi rapid pentru că situația sub acest aspect se va ameliora, urmează să se încălzească treptat. 

Zilele următoare vom atinge și temperaturi de caniculă, cel mai cald pare a fi marți în jurul a 35 de grade, apoi sunt variații termice, ar mai fi joi destul de cald, cu temperaturi de caniculă”, a explicat Alina Șerban, meteorolog ANM, la Antena 3.  

Elena Mateescu, director ANM, avertisment de caniculă: ”Temperaturi de peste 35 de grade!”

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat în exclusivitate la Antena 3 cum va fi afectată România de domul de căldură care va cuprinde sud-vestul și vestul Europei zilele următoare.

”De săptămâna următoare este posibil ca România să se confrunte cu primul val de căldură din acest an.

Primele date la acest moment indică posibilitatea ca începând din data de 20 să vorbim de primele zile cu valori de temperaturi specifice unei zile de caniculă, mai mari de 35 de grade Celsius.

Avansul de aer tropical va aborda și partea de sud și sud-est a Europei, inclusiv zona țării noastre, astfel încât începând din data de 20, apoi progresiv de la o zi la alta, cel puțin până în jurul datei de 25 iunie, să vorbim despre prezența acestui val de aer foarte cald care să aducă pentru zona de vest, sud, sud-est a țării, valori de peste 35 de grade Celsius și în zona țării noastre.

Dacă vrem să comparăm cu anul 2021, ultima decadă a lunii iunie 2021 a adus primul cod roșu de caniculă pentru șapte județe din partea de vest și nord vest a țării”, a spus Elena Mateescu la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: canicula
Parteneri
Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie şi gaze
x close