Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară

Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară

Meteorologii anunță ploi abundente și vreme rea în orele următoare. Au fost emise avertizări cod portocaliu și cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Cod portocaliu de vreme rea în România! Avertizări meteo pentru jumătate din țară
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    09 Aug 2022   •   09:34

România se află sub un cod galben de val de căldură și disconfort termic accentuat, valabil până în această noapte.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în sud-est și local în sudul țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată

Meteorologii au emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până miercuri, la ora 10:00.

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, mai ales dupăamiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp.

Cod portocaliu de averse torențiale

De asemenea, a fost emis și o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, valabilă până miercuri, la ora 10:00.

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40...60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70...80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. 

Cod galben de ploi până joi

Un alt cod galben de instabilitate atmosferică accentuată va intra în vigoare miercuri, la ora 10:00 și va fi valabil până joi, 11 august, ora 10:00.

În Oltenia, în nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și izolat 40...60 l/mp.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

 

×
Subiecte în articol: cod galben cod portocaliu
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close