Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu şi galben de vijelii şi grindină în peste jumătate de ţară. Harta zonelor afectate de atenţionările ANM

Cod portocaliu şi galben de vijelii şi grindină în peste jumătate de ţară. Harta zonelor afectate de atenţionările ANM

Cod portocaliu de vijelii şi vremea rea, emis miercuri de ANM şi valabil până joi, este valabil în mai multe judeţe din România.

de Georgiana Adam    |    26 Iul 2023   •   10:02

"Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice

Zone afectate: conform textului și hărții

Citeşte şiDiferenţă de 16 grade Celsius de la o zi la alta, după caniculă. Mihai Huştiu, ANM: "O masă de aer rece va coborî dinspre Europa Centrală"

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. 

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. 

În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova", se arată în avertizarea ANM.

De asemenea, un alt cod galben de vreme rea a fost emis de ANM şi este valabil până joi la ora 02:00.

"Cod galben

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

Vor fi diferenţe de 16 grade Celsius de la o zi la alta, după canicula cu 48 de grade

De miercuri, lucrurile se vor schimba în cea mai mare parte a ţării. 

O masă de aer rece coboară acum dinspre Europa Centrală, iar asta va aduce temperaturi mai scăzute şi în ţara noastră, ajungând ca joi, de exemplu, să avem cu până la 15 grade mai puţin faţă de ziua de marţi.

De asemenea, dacă miercuri vom avea 40 de grade în termometre, joi vor fi numai 24 de grade, mai arată prognoza meteo.

"Tot acest proces al schimbării masei de aer se va realiza prin furtuni intense pe alocuri, ne așteptăm din nou la rafale de vânt, vijelii puternice.

În partea de nord-vest, am instituit un cod galben pentru fenomene asociate instabilității. De acolo încep aceste fenomene progresiv și cuprind treptat întreaga țară, dar la noapte zona vizată de instabilitate este cea de nord-vest, unde ne așteptăm la rafale de vânt de 70-80 de km pe oră, la vijelii puternice, grindină și cantităţi mari de apă în intervale scurte de timp", mai spune meteorologul Mihai Huştiu.

Aşadar, în zilele următoare România va fi din nou la extreme. Pe de o parte, val de căldură ce se intensifică pe sudul țării, iar pe de altă parte, și furtuni intense ce se vor extinde progresiv dinspre nord-vest și vor cuprinde până miercuri seara întreaga țară.

×
Subiecte în articol: vijelii cod portocaliu
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close