Antena 3 CNN Meteo Fenomene meteo extreme în România: De la ploi torențiale și inundații, la caniculă | Elena Mateescu: ”Umezeala ne va face să resimțim cu mult peste 35 de grade”

Fenomene meteo extreme în România: De la ploi torențiale și inundații, la caniculă | Elena Mateescu: ”Umezeala ne va face să resimțim cu mult peste 35 de grade”

Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii în mai multe zone din România. Elena Mateescu, directorul ANM, ne spune care este prognoza meteo actualizată și unde ar trebui să ne mai așteptăm să fie inundații.

de Andreea Ştefan    |    18 Iun 2023   •   21:56

”Vorbim până la ora 23:00 în această seară, de avertizarea meteorologică de Cod portocaliu pentru zone din partea de sud-est și est a țării, mai precis județele Buzău, Ialomița, Călărași, Carpații Orientali și vestul Meridionalilor.

Pe tot parcursul acestei după-amiezi și până la intrarea în noapte, posibile cantități de apă de 30-40l/m pătrați, izolat peste 50-60l/m pătrați, iar până mâine dimineață, la ora 10:00 vorbim de avertizarea meteorologică de Cod galben pentru jumătatea estică a țării, unde la nivel local putem să mai consemnăm izolat cantități de 30-40l/m pătrați.

Și mâine vorbim de perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse torențiale, în mod deosebit în Muntenia, local în Moldova, Transilvania, Dobrogea și pe arii restrânse în Maramureș și Oltenia.

De la ploi, vijelii și inundații, la temperaturi caniculare

Citește și: Avertizări meteo de ploi torențiale, vijelii și grindină! 12 județe sunt sub Cod portocaliu, 24 de județe sub Cod galben

Este posibil să mai consemnăm cantități de apă la nivel local de 15-25l/m pătrați, izolat peste 30-40l/m pătrați.

Din punct de vedere termic, de la o zi la alta, o vreme în încălzire, astfel încât în a doua parte a săptămânii, mai precis de joi, chiar vineri, să consemnăm deja primele zile cu temperaturi caniculare.

Aceste cantități mari de precipitații care mai vin și în zilele următoare vin în aceleași zone, pentru că avem imaginile de acolo de unde au fost înregistrate cele mai mari căderi de apă.

Dacă până acum am avut cantități importante, în special în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, acolo unde mai ales în județele care s-au aflat sub incidența celor două avertizări meteorologice generale de cod roșu, în intervalul 12-16 iunie, când am cumulat cantități care la nivel local, în aceste zone, au înregistrat valori de peste 140-155l/m pătrați sau, începând din 22 mai și până în prezent, valori de până la 255l/m pătrați, reprezentând de două, până la trei ori peste media climatologică a perioadei respective. În aceste zone situația este în ameliorare. De această dată, așa cum menționam, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării.

Sunt în ameliorare lucrurile ca și arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când spuneam de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 de grade, dar fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezelor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: meteo Elena Mateescu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close