Antena 3 CNN Meteo Urmează a patra lună de vară, canicula nu se termină. Şefa ANM, Elena Mateescu: "Temperaturi peste medie în septembrie"

Urmează a patra lună de vară, canicula nu se termină. Şefa ANM, Elena Mateescu: "Temperaturi peste medie în septembrie"

Sunt zile de foc în România, dar și o alertă la nivel european pentru că vin călduri extreme peste mai multe țări europene. 

de Georgiana Adam    |    19 Aug 2023   •   15:45

Experţii în meteorologie vorbesc despre o a patra lună de vară, şi anume luna septembrie, iar şefa ANM, Elena Mateescu, a confirmat acest lucru.

"Într-adevăr, încă o săptămână caldă, practic până la sfârșitul acestei veri, deci până pe 31 august vom vorbi de temperaturi care vor caracteriza o vreme caniculară, chiar 35-36 de grade.

Ieri am înregistrat la București, deja 37 de grade Celsius la umbră, 41 de grade temperaturi resimțite astăzi în același ecart al valorilor de temperaturi.

De mâine, valul de căldură se va intensifica și va fi de interes și pe parcursul săptămânii viitoare, la debutul acesteia, când vom vorbi chiar de valori de până la 38 de grade la umbră, în sudul extrem.

Acest lucru va determina ca și disconfortul termic să fie unul în creștere și în accentuare de la o zi la alta.

În partea de vest, sud, sud-est și est a țării, indicele temperatură-umezeală va putea depăși pragul critic de 80 de unități, astfel încât vom resimți atât căldura dimineţii, dar și pe parcursul nopților, pentru că și nopțile vor fi unele tropicale, când minimele vor depăși valori de 20 de grade, chiar vor atinge 24 de grade Celsius. 

Apoi, este posibil ca și prima jumătate, cel puțin, a lunii septembrie, așa cum arată și estimările la nivelul zonei țării noastre, să înregistreze temperaturi peste media climatologică și să vorbim și în debutul lunii septembrie, deci în debutul toamnei, de valori care pot depăși pragul unei zile de vară, de 25 de grade Celsius, așa cum arată estimările actualizate vineri de Administrația Națională de Meteorologie. 

Până atunci însă, vara 2023 și în zona țării noastre a adus în fiecare lună recorduri din punctul de vedere fie al fenomenelor meteorologice extreme, specifice condițiilor de instabilitate atmosferică, fie din punctul de vedere al valului de căldură persistent și în intensificare, așa cum este şi această situație din 17 august până posibil spre 31 august", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: canicula Elena Mateescu
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close