Antena 3 CNN Meteo Praful saharian a intrat în România. Ce efecte are asupra cetățenilor și mediului înconjurător

Praful saharian a intrat în România. Ce efecte are asupra cetățenilor și mediului înconjurător

Praful saharian este adus de curenții de aer din atmosferă tocmai din Africa, iar în cursul zilei de vineri va acoperi, treptat, toată țara.

Praful saharian a intrat în România. Ce efecte are asupra cetățenilor și mediului înconjurător
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    25 Iun 2021   •   15:26

Praful saharian are o serie de efecte negative, dar și unele pozitive. Spre exemplu, vremea devine mai blândă, chiar dacă, în primul rând praful saharian creează și perturbări în transportul aerian, dar și poluare.

"Până mâine după amiază avem praf saharian. Valul a intrat de astăzi prin vestul țării. Timișoara pare cea mai acoperită. Moldova și Dobrogea, de această dată, sunt mai puțin măturate de val. Praful saharian are părți bune dar mai ales părți neplăcute.

Praful ridicat în aer perturbă dinamica norilor și a precipitațiilor. Uneori, în condiții date, temperează fenomenele meteo, adică devin mai blânde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci când acolo ajung asemenea nori de praf.

Praful conține particule micrometrice. În aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficiența energetică a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiației ce ajunge pe panouri", a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui, pe Facebook. 

Praful saharian, un bun fertilizant al solului

"Praful are și un efect vital pentru viața plantelor din sol, din mări și oceane. Conținutul mare de fier și fosfor asigură hrana acestor plante. Cele din apă, fitoplanctonul, reprezintă rezervorul principal de oxigen pentru noi toți, pentru toate viețuitoarele.

Este așadar un bun fertilizant al solului și util/hrană pentru fauna acvatică dar contribuie în aer la poluare, produce o reducere a radiației solare care ajunge la sol, modifică caracteristicile aerosolilor (modificări fizico-chimice, adică pot induce modificări în varii procese meteorologice), încălzește gheața (topindu-se mai repede sub radiația solară) și, mai important, în drumul lor lung prin aer, poate culege agenți patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetație, etc ) sau particule nocive ce sunt culese din zonele din Sahara unde cu ani în urmă au fost făcute teste complexe”, a mai adăugat Silviu Gurlui.

×
Subiecte în articol: praf saharian
Parteneri
Românii care vor primi carduri sociale. Ministerul Muncii a finalizat lista
x close