Antena 3 CNN Opinii Elena Udrea lansează programul ?Prima Şpagă?

Elena Udrea lansează programul ?Prima Şpagă?

Elena Udrea lansează programul ?Prima Şpagă?
10 Mar 2010   •   11:00

Traian Băsescu e tăticul lor, inventatorul formulei. Un politician minor, adică fără ambiţii şi viziune pe termen lung, va trăi din ce-au produs înaintaşii. Învaţă rapid cu ce se mănâncă la masa puterii, unde-s tacâmurile, care-s chelnerii, ce ştiu să facă bucătarii şi se-apucă de înfulecat. Nu inovează nimic, bagă în el ce i se pune în faţă şi măcar cât e la putere ştie că va fi tot timpul sătul. Reţetele îi rămân necunoscute pentru că se mulţumeşte cu ce-i aduce ziua de azi.

Un politician deştept, odată ajuns la putere, intră mai întâi în bucătărie. Ştie că acolo e secretul care îi va prelungi viaţa şi i-o va face uşoară pentru tot restul ei şi că pentru asta primul lucru pe care trebuie să-l facă e să schimbe meniul. Şi, dacă e încăpăţânat, şi bucătarul şef. Pentru că un politician deştept e un politician cu personalitate. Are propria lui dietă.

Traian Băsescu a devenit vedetă nu prin nu ştiu ce politici inteligente la transporturi, pe când era ministru. Nu, gestul său fondator în materie de politician cu c?ie a fost să răstoarne masa puterii la care se afla şi el dar la care se servea meniul dictat de alţii. Aşa l-a dat jos pe Ciorbea, în 1998, şi de-a tunci toată carierea sa politică e construită pe scandaluri de aceiaşi factură.

Formula e simplă: eşti puternic doar dacă razi tot ce-au lăsat cei dinaintea ta, pentru că toţi trebuie să ştie că au de-acum un nou stăpân. El face regulile, el stabileşte recompensele, el decide cine câştigă şi cine pierde. Totul trebuie să fie la mâna lui pentru că numai aşa toţi vor lucra în favoarea sa.

Elena Udrea a preluat, ca ministru în noul cabinet, pe lângă Turism şi Dezvoltarea Regională, un domeniu stăpânit până atunci de Vasile Blaga. Ce ştim despre sectorul ăsta e că vehiculează un buget enorm, printre cele mai mari din guvern, şi că e extrem de sensibil la capitolul şpăgi. Adică, mai pe româneşte, e o bună vacă de muls.

Când am auzit-o ieri pe madam Udrea cum vrea ea să limiteze posibilitatea de a mări prin acte adiţionale, valoarea contractelor publice gestionate de minister, de la 50% la 10%, mi-am zis că ceva nu e-n regulă. Adică cum, Elena Udrea chiar vrea să combată corupţia? Cum adică, doamna care s-a îmbogăţit din contractele cu statul ale soţului Cocoş, inclusiv cu Primăria Capitalei, pe unde a trecut şi Băsescu, vrea acum să-mi vândă ideea că s-a prins în sfârşit de una dintre schemele şpăgilor din România şi o atacă frontal? Vrăjeală, mi-am zis, şi cred cu toată tăria. Nu, Elena Udrea e pupilul politic al lui Traian Băsescu şi nu face decât să-i aplice formula descrisă mai sus. Pai cum să-ţi ştie de frică toţi clienţii cu contracte publice pe care i-ai moştenit de la miniştrii dinaintea ta, ultimul pe listă fiind ?amicul? tău cel mai bun din PDL, Vasile Blaga, decât răsturnându-le masa-n cap? De azi înainte, lansăm programul ?Prima Şpagă?. Uitaţi de cele vechi, meniul zilei s-a schimbat.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: Elena Udrea Raul Zan
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close