Antena 3 CNN Politică CCR, supapă pentru Opoziţie: PSD va reclama lustraţia, liberalii, măsurile de reducere a cheltuielilor

CCR, supapă pentru Opoziţie: PSD va reclama lustraţia, liberalii, măsurile de reducere a cheltuielilor

CCR, supapă pentru Opoziţie: PSD va reclama lustraţia, liberalii, măsurile de reducere a cheltuielilor
Sursa foto: Ludovic Orban
20 Mai 2010   •   15:03

Curtea Constituţiională a devenit supapa spre care reprezentanţii Opoziţieri face să curgă reclamaţiile de fiecare dată când reprezentanţii actualei majorităţi parlamentare trec prin legislativ măsuri sau legi controversate. Dacă social-democraţii au anunţat că vor sesiza CCR în privinţa legii lustraţiei, abia adoptată de Camera Deputaţilor, liberalii, prin Ludovic Orban au anunţat că iau în calcul apelarea la aceeaşi instituţie pentru a ataca pachetul de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe care Guvernul intenţionează să-l treacă prin Parlament prin procedura asumării răspunderii.

"Evident, vom ataca la Curtea Constituţională, pentru că sunt măsuri anunţate care sunt neconstituţionale şi oricât de mult ar încerca Băsescu să controleze Curtea, cred că judecătorii CCR nu se lasă şantajaţi cu un dosar sau nu judecă în funcţie de comenzile prezidenţiale, ci vor judeca în funcţie de ce spune Constituţia", a afirmat Orban.

Parlamentarul liberal a subliniat că PNL va vota orice moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Boc, indiferent dacă va fi un demers comun cu PSD, sau dacă social-democraţii vor încerca să-şi aroge "întâietatea".

"Indiferent dacă va fi un demers comun sau (social-democraţii - n.r.) vor să-şi aroge întâietatea în depunerea moţiunii, noi vom vota orice moţiune de cenzură. Sigur că vom încerca să participăm la elaborarea ei. Am înţeles că PSD vrea să colaboreze cu sindicatele, dar nu are un monopol în comunicarea cu sindicatele, trebuie implicat şi sectorul privat şi patronatele", a mai spus deputatul liberal.

Întrebat dacă PNL va susţine greva generală anunţată de sindicate, în situaţia în care acţiunea de atac prin moţiune de cenzură va eşua, Orban a evitat un răspuns tranşant, apreciind că Emil Boc ar trebui "să-şi ia jucările" şi să plece.

"Domnul Boc să-şi ia jucăriile, să se ducă să-şi construiască sala de sport de la el din comună, asta ar fi cea mai bună soluţie, pentru că este clar că la ora actuală premierul nu are nicio autoritate şi nicio credibilitate, nu este ascultat nici de miniştrii din Cabinet, iar miniştrii sunt preocupaţi fiecare să risipească banul public în diferite întreprinderi mai mult sau mai puţin oneroase", a conchis Orban.

În paralel, deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz a anunţat, că social-democraţii au strâns deja semnăturile necesare pentru a contesta la Curtea Constituţională a Legii lustraţiei. Data la care
social-democraţii urmează să conteste la Curtea Constituţională legea respectivă va fi stabilită cel mai probabil luni, în cadrul şedinţei conducerii PSD.
Deputatul PSD a susţinut că forma adoptată de Camera Deputaţilor la legea lustraţiei este "nedemocratică, anticonstituţională şi împotriva drepturilor omului".
"I-aş cere preşedintelui Băsescu să îşi amintească în ce postură era când s-a introdus prima oară obligativitatea declaraţiei pe proprie răspundere a colaborării sau nu cu serviciile secrete" a mai spus Duvăz, referindu-se la oportunitatea promulgării acestei legi de către şeful statului.
Duvăz a invocat şi conţinutul Rezoluţiei 1096/1996 a Comisiei Europene, care stipulează că legile lustraţiei nu se pot aplica decât individual, eventualele vinovăţii fiind individuale şi nu comune.
"Vinovăţia nefiind colectivă, ci doar individuală, trebuie demonstrată individual, în fiecare caz în parte. Vinovăţia trebuie demonstrată în Justiţie", a afirmat Duvăz.
În opinia deputatului PSD, o lege a lustraţiei nu este o reparaţie morală, ci un mijloc de a înlătura de ocuparea unor funcţii publice a unor persoane care, în virtutea unor obieceiuri nedemocratice, ar putea împiedica procesul de democratizare.
"Se doreşte încă un instrument în drumul unora, care se pare că va fi mai scurt decât au crezut, către puterea absolută", a conchis el.
Antena3.ro

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close