Antena 3 CNN Politică Ce scrie presa străină după ce Klaus Iohannis a refuzat să o numească premier pe Sevil Shhaideh

Ce scrie presa străină după ce Klaus Iohannis a refuzat să o numească premier pe Sevil Shhaideh

Ce scrie presa străină după ce Klaus Iohannis a refuzat să o numească premier pe Sevil Shhaideh
Sursa foto: Foto: Facebook
de S.T.    |    27 Dec 2016   •   17:20

Agenţiile de presă internaţionale au scris despre refuzul preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a o numi premier pe Sevil Shhaideh, propunerea coaliţiei formate din Partidul Social Democrat (PSD) şi Alianţa Democraţilor şi Liberarilor (ALDE).

"Veto prezidenţial pentru candidata stângii la funcţia de prim-ministru", titrează France Presse. Sevil Shhaideh ar fi fost prima femeie musulmană şefă a unui guvern din Uniunea Europeană, mai scriu jurnaliştii agenţiei franceze, adăugând că decizia preşedintelui ar putea să ducă la declanşarea unei crize politice, mai ales că liderul social democrat Liviu Dragnea a anunţat că nu va accepta să facă o altă propunere.

"PSD a pierdut mult făcând această propunere, care a fost o surpriză şi pentru electoratul lor," scrie Reuters, citându-l pe analistul Mircea Marian. El a mai spus că, deşi preşedintele nu a explicat de ce a luat această decizie, motivele care ar fi putut sta în spatele respingerii propunerii de premier ar pute fi legate de securitatea naţională. "Este căsătorită cu un cetăţean sirian, ceea ce ar putea pune probleme în ceea ce priveşte securitatea naţională", a adăugat Marian, citat de Reuters.

Bloomberg scrie că între şeful PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Klaus Iohannis a început o bătălie. Agenţia îl citează pe Dragnea spunând că nu va face o altă propunere de premier şi că "ne vom vedea în altă parte". "Iohannis are opţiunea de a numi alt premier, care ar trebui să treacă prin acelaşi proces. Două tentative de a forma un guvern fără succes ar declanşa alegeri anticipate, conform Constituţiei României", mai scrie Bloomberg.

"Shhaideh ar fi devenit prima femeie musulmană şef de guvern din UE. Nominalizarea sa a contrastat cu sentimentele anti-musulmane din ce în ce mai frecvente printre mişcările populiste din ţările UE", mai afirmă agenţia, care remarcă şi faptul că moneda naţională nu şi-a schimbat cursul faţă de euro.

Agenţia spaniolă EFE mai scrie că Shhaideh ar fi putut fi prima femeie şef de guvern din România, însă a fost criticată pentru lipsa de experienţă politică şi apropierea de şeful PSD Liviu Dragnea.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close