Antena 3 CNN Politică Celula de criză de la Bucureşti: Răpirea din Egipt a prins autorităţile pe picior greşit

Celula de criză de la Bucureşti: Răpirea din Egipt a prins autorităţile pe picior greşit

Celula de criză de la Bucureşti: Răpirea din Egipt a prins autorităţile pe picior greşit
22 Sep 2008   •   17:52

Informaţia dată publicităţii de agenţiile străine privind răpirea unui cetăţean român în Egipt a prins pe picior greşit autorităţile române. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au dat senzaţia că se vor implica în operaţiunile de salvare, dar nu împreună, ci separat. Purtătorii de cuvânt ai Preşedinţiei şi Guvernului au oferit presei declaraţii din care rezulta faptul că ambii oficiali sunt implicaţi în coordonarea operaţiunilor de salvare. Dar iată ce au declarat cei doi oficiali:

"Preşedintele Traian Băsescu asigură opinia publică că autorităţile şi structurile de siguranţă ale statului român menţin în permanenţă legătura cu instituţiile partenere în cazul răpirii cetăţeanului român pe teritoriul Republicii Arabe Egipt", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, citat de Mediafax.

"Şeful Executivului a cerut Ministerului Afacerilor Externe activarea celulei de criză care să asigure sinteza eficientă a informaţiilor şi coordonarea demersurilor ce se impun. În acest moment, Ministerul de Externe şi-a activat canalele specifice de comunicare, premierul dispunând ca secretarul general al ministerului, Victor Micula, să coordoneze activitatea în cadrul acestei celule", a declarat purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, potrivit Mediafax.

Nu doar Preşedinţia şi Guvernul au încercat să rezolve în stil propriu această criză. Şi Ministerul român de Externe a părut prins pe picior greşit de evenimente. După o perioadă lungă de incertitudine, Ministerul român de Externe a oferit un comunicat de presă neclar despre acest subiect, comunicat din care se putea înţelege orice. Printre altele, aici se preciza că: "La nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost activată o celulă de criză pentru gestionarea acestei situaţii. Dacă informaţia privind răpirea unui cetăţean român în Egipt nu se confirmă, celula de criză va fi dezactivată." Cu alte cuvinte, noi am format o celulă de criză, dar n-avem informaţii şi aşteptăm să o dezactivăm.

Imediat după acest comunicat, consulul României la Cairo a anunţat că, într-adevăr, se confirmă răpirea unui cetăţean român. Mai mult, consulul a spus că este vorba despre o femeie iar răpirea ar fi avut loc luni dimineaţa. La câteva ore de la acest anunţ celula de criză de la Ministerul român de Externe nu a mai oferit nici o declaraţie. Spre deosebire de autorităţile române, comunicatul Ministerului italian de Externe era mult mai precis şi confirma acest incident.

Abia după ora 18:00, MAE a confirmat că o româncă, domiciliată în Germania, a fost răpită în Egipt, dar nu a oferit mai multe informaţii pentru "a nu compromite demersurile de salvare a victimelor răpirii."

Din fericire, se pare că celula de criză românească nu a fost nevoită să lucreze prea mult. Aceleaşi agenţii străine de presă au anunţat, după mai multe ore de incertitudine, că turiştii străini răpiţi în Egipt, printre care şi o româncă, au fost eliberaţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close