Antena 3 CNN Politică Cine va face Guvernul? Marţi a început Marea Negociere. Iată care sunt variantele de guvernare

Cine va face Guvernul? Marţi a început Marea Negociere. Iată care sunt variantele de guvernare

Cine va face Guvernul? Marţi a început Marea Negociere. Iată care sunt variantele de guvernare
01 Dec 2008   •   23:52

Deşi au existat telefoane şi tatonări imediat după încheierea scrutinului de duminică, adevăratele negocieri pentru formarea viitorului Guvern vor începe marţi. Vor fi probabil cele mai dure discuţii de până acum pentru alcătuirea unui nou Executiv, discuţii care se pot încheia chiar şi fără nici un rezultat. Trei partide mari vor încerca să obţină cele mai bune funcţii şi mult râvnitul post de premier, iar preşedintele Traian Băsescu a anunţat deja că va fi un mediator extrem de pretenţios cu cei nominalizaţi pentru această funcţie. Iată cum se prezintă situaţia în principalele tabere politice înainte de declanşarea discuţiilor oficiale pentru formarea unui nou Cabinet:
PSD: Geoană, mandatat să obţină postul de premier şi trei ministere cheie
Deşi anunţată de Exit Poll-uri drept câştigător detaşat al alegerilor, Alianţa PSD-PC a obţinut după numărătoarea voturilor un procent apropiat de cel al PD-L (aproximativ 34%). În aceste condiţii, negocierile pe care le va demara preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu vor fi deloc uşoare. El are mandat din partea partidului să obţină postul de premier, preşedinţia unei Camere a Parlamentului (preferabil Senatul) şi trei ministere cheie (internele, externele şi justiţia), după cum a anunţat în exclusivitate Antena3.ro. Dacă Ion Iliescu susţinea că social-democraţii ar trebui să negocieze doar cu PNL, Mircea Geoană a dat de înţeles că poziţia partidului e flexibilă, în măsura în care îi sunt satisfăcute cererile. Alianţa PSD-PC este cotată cu prima şansă la obţinerea postului de premier, alături de cei de la PD-L. Cât priveşte nominalizarea lui Geoană pentru această funcţie, acest lucru pare imposibil din cauza reticenţei preşedintelui Traian Băsescu. De altfel dialogul cu Băsescu pare să fie principalul impediment al PSD în timpul acestor negocieri.
PD-L: Boc susţine că va demisiona dacă nu intră la guvernare
Presiunea este mare pentru democrat-liberali, PD-L râvnind de mult timp la privilegiile guvernării. Cu un rezultat bun la alegeri, dar insuficient pentru a obţine majoritatea, partidul condus de Emil Boc va încerca să facă tot posibilul pentru a conduce viitorul guvern. Cu un procent de aproximativ 33% obţinut la alegeri, PD-L va conta şi pe sprijinul din umbră al preşedintelui Traian Băsescu. Boc a anunţat că prima opţiune pentru negocieri este PNL, mizând pe reclădirea Alianţei D.A. Totuşi, nici o variantă PD-L - PSD-PC nu poate fi exclusă, având în vedere că liberalii s-ar putea dovedi a fi un partener greu de mulţumit. PD-L pleacă cu prima şansă, alături de Alianţa PSD-PC, în obţinerea postului de premier. Cât despre nominalizarea lui Theodor Stolojan pentru această funcţie, acest lucru are toate şansele să nu se întâmple, din cauza reticenţei viitorilor parteneri.
PNL: Ori obţin postul de premier, ori intră în opoziţie
Liberalii au avantajul de a fi partidul care pare să medieze discuţiile pentru formarea viitorului Guvern, obţinând la alegeri un procent apropiat de 20%. Cum cele mai la îndemână alianţe par cele cu liberalii, este de aşteptat ca atât PSD, cât şi PD-L să încerce să-i coopteze pe aceştia în noul Executiv. Numai că, bazându-se pe acest statut, liberalii par hotărâţi să obţină cât mai mult în urma acestor discuţii. Deja Crin Antonescu a anunţat că obiectivul PNL este obţinerea postului de premier, altfel partidul fiind pregătit să intre în opoziţie. Pentru că e greu de crezut că PSD şi PD-L vor ceda la acest capitol, rămâne de văzut cât de mult va forţa PNL discuţiile pe această temă. Cât priveşte nominalizarea preşedintelui PNL, Călin Popescu Tăriceanu, pentru funcţia de premier, acest lucru pare puţin probabil, din acelaşi motiv ca şi în cazul lui Geoană: refuzul preşedintelui Traian Băsescu.
UDMR, veşnicul partid la guvernare
În toată această sarabandă politică se va strecura cu siguranţă şi UDMR, care a intrat în Parlament cu un procent de 6%. Obişnuit mereu să fie la guvernare, fie că e vorba de un Guvern de stânga sau de dreapta, UDMR va încerca şi de această dată să se lipească de orice formulă se va structura până la finalul discuţiilor. Având în vedere că orice sprijin parlamentar e important, este de aşteptat ca oricare ar fi finalul discuţiilor pentru viitorul Guvern, acesta să îi includă până la urmă şi pe maghiari.
Traian Băsescu, un preşedinte mereu jucător
Marea surpriză a acestor discuţii pentru formarea viitorului Guvern ar putea veni de la preşedintele Traian Băsescu. Deja acesta a dat de înţeles că nu va nominaliza nici unul din premierii vehiculaţi până acum. Având în vedere că anul viitor avem alegeri prezidenţiale, Băsescu va miza pe obţinerea unui Guvern care să nu-i fie ostil. Având în vedere că întotdeauna a fost un "preşedinte jucător", este de aşteptat ca şi de această dată să vină cu propuneri surpriză. Soluţia unui Guvern de uniune naţională ar fi una dintre posibilităţi. Totuşi, dacă partidele se înţeleg, iar preşedintele se va decide să nu fie de acord cu acest pact, este posibil să asistăm la un "meci" pe termen mai lung între Parlament şi Preşedinţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close