Antena 3 CNN Politică Comisia de anchetă cere demiterea şi cercetarea penală a Elenei Udrea (VIDEO)

Comisia de anchetă cere demiterea şi cercetarea penală a Elenei Udrea (VIDEO)

Comisia de anchetă cere demiterea şi cercetarea penală a Elenei Udrea (VIDEO)
Sursa foto: comisia Udrea
23 Sep 2009   •   14:31

Comisia parlamentară de anchetă în cazul cheltuielilor şi proiectelor de promovare ale Ministerului Turismului a votat astăzi în unanimitate o recomandare de revocare din funcţia de ministru al Turismului şi de demarare a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea pentru deturnare de fonduri, uzurpare de calităţi oficiale, abuz în serviciu şi încălcarea răspunderii ministeriale, susţin surse parlamentare. potrviti surselor citate, reprezentanţii livberali în comsiiei au încercat, fără succes însă, să-i convingă pe social-democraţi să voteze includerea unui nou cap de acuzare: luarea de mită, pornind de la tratementul privilegiat de care s-a bucurat ministrul Turismului ca datornic al BRD-SG. Parlamentarii social-democraţi, precum AuraVasile şi Nicolae Bănicioiu, s-au opus pe motiv că nu există dovezi concrete în susţinerea unei asemenea teze, aşa că propunerea liberalilor a căzut.

?Acest raport a fost votat în unanimitate de către membrii comisiei. Am luat decizia ca în cursul zilei de mâine raportul, însoţit de toate anexele să fie înaintat către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor care urmează să pună în aplicare procedurile ce decurg în urma acestui raport? a declarat la final, preşedintele comisiei de anchetă, liberalul Ludovic Orban.

Citiţi raportul final al comisiei (pdf)

Pentru ca această concluzie a raportului să fie votată era nevoie de opţiunea favorabilă a cel puţin şapte din membrii comisiei. La primul cap de acuzare, parlamentarii comisiei pun sub semnul întrebării legalitatea contractelor de promovare, inclusiv a parteneriatului cu BRD-SG pentru unele acţiuni de turism în condiţiile în care Udrea are un credit de 3 milioane de euro la această bancă.

LUDOVIC ORBAN PREZINTĂ RAPORTUL COMISIEI UDREA





Membrii comisiei atrag atenţia că această bancă a acordat ministrului Turismului un tratament privilegiat, Udrea beneficiind de o amânare de un an pentru rambursarea acestei creanţe. În cea de-a doua situaţie, ministrul în cauză este acuzată de sfidarea comisiei prin refuzul nejustificat de a prezenta documentele solicitate, de a se prezenta la audierile acestui for şi de a a-şi încuraja subordonaţii să boicoteze invitaţiile de venire în faţa parlamentarilor.

Abuz şi nelijenţă în serviciu, delapidare de fonduri şi uzurpare de calităţi oficiale

?Comisia solicită Camerei Deputaţilor să ceară urmărirea penală a doamnei Elena Gabriela Udrea, Ministrul Turismului şi deputat, pentru: instigare la săvâşirea infracţiunii de ?abuz în serviciu contra intereselor publice? prevăzută de art. 248 din Codul penal; săvâşirea infracţiunii de ?abuz în serviciu contra intereselor publice ?, conform art. 248 din Codul Penal; săvâşirea infracţiunii de ?conflict de interese?, prevăzute de art. 253ケ din Codul Penal; săvâşirea infracţiunii de ?neglijenţa în serviciu? prevăzută de art. 249 din Codul Penal şi pentru săvâşirea faptelor prevăzute de art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. 2 lit.a) din Legea nr.115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată? se susţine în raportul final al acestui for.

?Comisia solicită Camerei Deputaţilor să aprobe cererea de revocare din funcţia de Ministru al Turismului a doamnei Elena Gabriela Udrea şi de revocare din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a doamnei Cristina Trăilă? se arată în concluziile raportului.

Membrii comisiei mai propun legislativului să aprobe sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării unei anchete referitoare la săvâşirea de către persoanele care au semnat în numele Ministrului Turismului, a infracţiunii de ?uzurpare de calităţi oficiale? prevăzută de art.240 din Codul Penal, cercetarea infracţiunii de ?deturnare de fonduri? prevăzută în art. 302 din Codul Penal, săvâşită de către angajaţi din minister, cu atribuţii în domeniu cu ocazia realizării execuţiei bugetare la Ministerul Turismului, cercetarea faptelor, care pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de returnare de fonduri? prevăzută în art. 302 din Codul Penal şi ale infracţiunii de ?abuz în serviciu contra intereselor publice ?, conform art. 248 din Codul Penal cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii în cadrul programului "Paşte în Bucovina".

Comisia mai solicită Camerei Deputaţilor să aprobe sesizarea Curţii de Conturi a României pentru verificarea modului în care a fost realizată execuţia bugetară la Ministerul Turismului, a oportunităţii şi legalităţii cheltuirii banilor publici în cadrul campaniilor de promovare turistică analizate de membrii acestui for, sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru luarea măsurilor legale care se impun şi sancţionarea celor vinovaţi, în derularea contractului încheiat între Ministerul Turismului şi SC Eurofilm ART. SRL şi sesizarea Băncii Naţionale a României, în vederea cercetării legalităţii acordării rescadenţării şi a stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadenţare a creditului de la BRD Societe Generale al Ministrului Turismului.

Responsabilitate ministerială

Udrea mai este acuzată de ?prezentarea cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului? şi de ?refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin 2, informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii guvernului, potrivit art. 111 alin (1) din Constituţia României, republicată?.

?Prin refuzul nejustificat de a pune la dispoziţia Comisiei de anchetă a tuturor documentelor şi informaţiilor solicitate de aceasta, Ministrul Turismului a încălcat prevederile articolulului 111 alineatul (1) din Constituţia Româiei care prevede că ?Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare, prin intermediul preşedinţilor acestora. În cazul în care o iniţiativă legislativă implică
modificarea prevederilor bugetului de stat sau a bugetului asigurărilor sociale de stat, solicitarea informării este obligatorie? susţin semnatarii acestui document.

Raportul mai aminteşte că ministrul ar fi dat ordin propriilor subordonaţi să nu se prezinte la audieri, faptă încadrată în art. 39 din codul penal care prevede: ?Instigator este persoana care cu intenţie, determină o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală?.

?Crasă neglijenţă? şi ?cheltuieli exagerate nejustificate?

Udrea mai este acuzată de ?o crasă neglijenţă întocmirea planului de achiziţii? şi de cheltuieli exagerate fără justificare de ordinul a peste 1,5 milioane de euro la nivelul ministerului pe care-l conduce. Printre aceste cheltuieli se numără câte 80.000 de euro pentru telefonia fixă şi cea mobilă în condiţiile în care planul annual de achiziţii prevedea un prag maxim de 10.000 de euro pentru cele două categorii de servicii. 149.393 de euro ar fi fost risipiţi pentru servicii de transport aerian, alţi 121.000 pentru achiziţii de pixuri, brichete şi umbrele.

300.000 de euro au fost viraţi în conturile unei firme de consultanţă şi reprezentare juridică, 486.000 pentru servicii de promovare prin mediatizare cu materiale promoţionale, iar jumătate de milioan de euro s-au dus în direcţia cumpărării şi montării de indicatoare rutiere cu specific turistic.

Comisia atrage atenţia că în majoritatea cazurilor de astfel de achiziţii nu s-a respectat procedura licitaţiei deschise, contractele fiind atribuite prin încredinţare directă şi fără publicarea unui anunţ public.

Membrii comisiei mai apreciază că în ceea ce priveşte transferul de sume de la Ministerul Turismului catre unităţi ale administraţiei publice locale - consilii locale şi judeţene, au observat că sumele alocate acestora în urma rectificarilor de buget, în valoare de 260.436 mii lei, sunt nerealiste şi supraevaluate.

"Sunt nerealiste în conditiile în care, din execuţia bugetara pe semestrul I s-au consumat numai 10.000 mii lei, rămânând ca diferenţa de 250.436 mii lei să fie utilizată prin transferarea către unităţi ale administraţiei publice locale in semestrul II", se mai arată în raport.

Boc şi Anastase, acuzaţi de sabotarea activităţii comisiei Udrea

Raportul comisiei mai acuză sabotarea propriei sale activităţi de o serie de instituţii ale statului conduse de reprezentanţi PDL, dar şi permanenta presiune externă exercitată de acest partid pentru perturbarea activităţii sale.

Printre cei făcuţi responsabili de această stare de lucruri se numără premierul Emil Boc, învinuit că a încălcat Constituţia şi legea privind responsabilitatea ministerială prin tolerarea unor măsuri ilegale ale unor subordonaţi ai săi, dar şi prin refuzul nejustificat de a răspunde solicitărilor comisiei de a reglementa această stare de lucruri.

Comisia aminteşte episodul modificării de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a propriului regulament de funcţionare pentru a evita trimiterea unor documente legate de propriile evaluări făcute la nivelul Ministerului Turismului şi lipsa de reacţie a premierului Boc, de altfel sesizat în scris în două rânduri de către membrii comisiei. În opinia comisiei de anchetă, atitudinea lui Boc ar fi împiedicat exercitarea controlului puterii legislative asupra celei execuzive în conformitate cu prevederile constituţionale.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase este criticată că, fie din necunoaşterea Regulamentului acestei instituţii legislative, fie cu rea credinţă, ar fi încercat să împiedice şi chiar să suspende desfăşurarea acdtivităţii comisiei de anchetă.

Parlamentarii comisiei invocă incidentul interceptării ilegale şi modul în care Anastase ar fi încercat să-l folosească prin anunţarea intenţiei de a suspenda activitatea acestui for, deşi această competenţă revenea numai plenului Camerei Deputaţilor.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, Secretariatul General al Guvernului, ANRMAP şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici sunt de asemenea menţionate printre instituţiile care nu au cooperat cum trebuie şi nu au răspuns satisfăcător la solicitările comisiei de anchetă.
La această stare de lucruri s-ar adăuga şi încercările repetete ale liderilor PDL de suspendare şi chiar desfiinţare a comisiei, se mai reclamă în raportul acestei structuri legislative.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close