Antena 3 CNN Politică Consilierul lui Traian Băsescu, chemat la Comisia Nana

Consilierul lui Traian Băsescu, chemat la Comisia Nana

Consilierul lui Traian Băsescu, chemat la Comisia Nana
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    08 Ian 2014   •   15:42
Consilierul preşedintelui Traian Băsescu, Adrian Rădulescu, va fi chemat la audieri la Comisia Nana. Audierile în acest caz vor începe luni.

Primul chemat este însă prefectul judeţului Călăraşi. Şi fiica preşedintelui ar putea fi chemată să dea explicaţii, însă deocamdată nu a fost stabilit nimic clar. 
 
Comisia de anchetă privind legalitatea achiziţiei terenurilor din comuna Nana, Călăraşi, şi-a completat, miercuri, conducerea şi a stabilit programul de lucru, şedinţele urmând a avea avea loc de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare. 

Parlamentarii vor verifica modul în care fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu a intrat în posesia celor 291 de hectare de teren agricol din Călăraşi.
Membrii comisiei au votat în unanimitate, în prima şedinţă din 2014, pe deputatul PNL Ioan Cupşa pentru funcţia de vicepreşedinte şi pe deputatul PC Vicenţiu Irimia ca secretar. 
 
Membrii comisiei au votat, tot cu unanimitate, şi Regulamentul de funcţionare a comisiei, care va fi trimis, pentru un nou vot, în Birourile Permanente ale celor două Camere. 

Programul de lucru al comisiei
 
Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, Eugen Nicolicea, a propus şi programul de lucru al comisiei, începând de lunea viitoare. Astfel, membrii comisiei urmează să se întâlnească în şedinţe de lucru de luni până joi, până la finalizarea anchetei parlamentare. 
 
Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a avut prima şedinţă de lucru în 17 decembrie, când a fost ales preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea. 
 
În urma anunţului PDL că nu va participa la şedinţele Comisiei de anchetă, membrii acesteia au stabilit să aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru funcţia de vicepreşedinte al comisiei. "Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei", spunea Nicolicea, în decembrie.
 
Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte "Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi", potrivit draftului de Regulament.
 
Comisia este alcătuită din 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR, astfel: de la PSD - Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL - Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC - Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD - Teiu Păunescu.
Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 - 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.
 
Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activităţii comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.
 
În activitatea sa, Comisia va putea utiliza specialişti fără drept de vot, desemnaţi de grupurile parlamentare. Constatările, conzluziile şi propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei, votul final urmând a fi dat într-un plen reunite al celor două Camere ale Parlamentului.

Traian Băsescu a cumpărat, prin intermediul fiicei sale, 290 de hectare de teren. Vezi IMAGINI de la moşie. Lotul, lucrat de un EVAZIONIST

Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.
 
 
 

×
Subiecte în articol: comisia nana Nana Ioana Basescu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close