Antena 3 CNN Politică Cooperarea NATO cu Rusia, susţinută de Traian Băsescu

Cooperarea NATO cu Rusia, susţinută de Traian Băsescu

Cooperarea NATO cu Rusia, susţinută de Traian Băsescu
Sursa foto: Traian Basescu
03 Apr 2009   •   15:06

Obiectivele României la summit-ul NATO din Franţa şi Germania vizează regiunea Balcanilor de Vest, cu accent însă pe reluarea colaborării Alianţei Nord-Atlantice cu Rusia, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu. Un alt obiectiv al României la Strasbourg va fi susţinerea necesităţii protejării antirachetă a întregului teritoriu aliat.

Şeful statului a precizat că România va susţine, în cadrul summitului NATO, că Alianţa trebuie să reia cooperarea cu Federaţia Rusă, deoarece securitatea Mării Negre nu este posibilă fără un angajament "solid" al Rusiei.
"Punctul nostru de vedere este că trebuie reluată cooperarea NATO-Federaţia Rusă iar România este una din cele mai interesate ţări ca această cooperare să se desfăşoare pe baza unor principii, aşa cum ele au fost stabilite anterior în relaţia NATO-Rusia, pe baze pragmatice, dar plecând de la realitatea - din punctul nostru de vedere - că securitatea în regiunea Mării Negre nu este posibilă fără un angajament solid al Federaţiei Ruse", a declarat preşedintele Traian Băsescu înainte de a pleca la summitul NATO.
"După cum ştiţi, a fost pusă sub semnul întrebării cooperarea cu Federaţia Rusă în urma intervenţiei de anul trecut - sau în urma conflictului din Georgia de anul trecut", a reamintit şeful statului.

Preşedintele a mai afirmat că România va susţine la summit-ul NATO necesitatea ca Alianţa să analizeze şi să găsească soluţii pentru ca întreg teritoriul aliat să fie protejat anti-rachetă. În opinia lui Băsescu, România este afectată de faptul că parţial teritoriul ei nu este protejat de un scut anti-rachetă.

Băsescu a mai spus că un obiectiv al României este ca în documentul final al summit-ului NATO să continue încurajarea republicilor Muntenegru şi Bosnia Herţegovina în legătură cu aspiraţiile euro-atlantice, prin "menţinerea uşii NATO deschisă pentru cele două ţări".
Şeful statului a arătat că România susţine de asemenea ca NATO să îşi menţină neutralitatea politică faţă de Kosovo. "Nu ne dorim angajament politic, ci doar militar faţă de Kosovo", a spus Băsescu.
Alianţa trebuie să menţină angajamentul de la Bucureşti faţă de Ucraina şi Georgia, cu precizarea că cele două ţări trebuie să parcurgă procesul de reforme şi să satisfacă criteriile necesare intrării în NATO, a mai susţinut Băsescu.
În prezent, membrii NATO au opinii diferite în legătură cu relaţiile cu Rusia, ceea ce complică situaţia, a susţinut secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, într-un comentariu publicat vineri de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
"În rândul membrilor NATO există viziuni foarte diferite privind Rusia, de la o poziţie foarte prudentă până la dorinţa de a progresa imediat", potrivit lui Scheffer. "Atât timp cât vor exista astfel de diviziuni, ne va fi greu să cooperăm eficient cu Rusia, atât în domeniile în care avem aceeaşi opinie cât şi în cele în care există divergenţe", a arătat el.

Miniştrii de externe NATO au hotărât la 5 martie să reia contactele cu Rusia, pe care Alianţa le-a suspendat la 19 august 2008, după războiul din Georgia. Unii membri NATO, în special fostele ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, vor adoptarea unei poziţii dure faţă de Rusia.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close