Antena 3 CNN Politică De ce a evitat Iohannis cuvântul „grațiere” în scrisoarea trimisă Parlamentului și Guvernului

De ce a evitat Iohannis cuvântul „grațiere” în scrisoarea trimisă Parlamentului și Guvernului

De ce a evitat Iohannis cuvântul „grațiere” în scrisoarea trimisă Parlamentului și Guvernului
Sursa foto: Foto: Klaus Iohannis/Facebook
24 Ian 2017   •   21:10

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că formula folosită pentru declanşarea referendumului din scrisoarea transmisă Parlamentului i s-a părut cea mai potrivită, el adăugând că pentru organizarea unei consultări naţionale sunt ceva cheltuieli administrative, dar că nu din aceasta sărăceşte bugetul României.

"Această formulare este aceea care mi s-a părut cea mai potrivită", a spus Iohannis, întrebat care este explicaţia pentru care în scrisoarea transmisă Parlamentului şi premierului Sorin Grindeanu nu apare şi cuvântul 'graţiere', scrie Agerpres.

El a indicat că se mai mai lucrează în ceea ce priveşte întrebarea care va fi formulată pentru referendum.

"Eu cred că ar fi fost mai natural să se gândească dumnealor la costuri înainte să înceapă un demers care evident a dus la această situaţie, însă eu nu cred că democraţia se poate măsura în bani. Din când în când este nevoie de un referendum şi atunci se face. Sigur, sunt ceva cheltuieli administrative, dar vă asigur că de aici nu sărăceşte bugetul României. (...) Până şi domnul Grindeanu, cred că în PSD, are dreptul la o opinie", a adăugat Iohannis, cu privire la declaraţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, şi ale liderului PSD, Liviu Dragnea, privind oportunitatea referendumului în ceea ce priveşte legislaţia penală.

Întrebat ce garanţii are că acest referendum va fi pus în aplicare, şeful statului a răspuns: "Eu cred că întotdeauna lucrăm înspre aplicarea legii şi atunci nu-mi pun această problemă".

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, marţi, că a primit din partea Administraţiei Prezidenţiale un document referitor la referendum, în care nu se foloseşte termenul de graţiere.

"Am primit şi eu (...) o hârtie din partea Administraţiei Prezidenţiale, dar ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, e că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum", a declarat premierul Grindeanu la Antena 3.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.

"Este evident că există un larg interes pe această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD", a spus Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă)

×
Subiecte în articol: gratiere Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close