Antena 3 CNN Politică Deputaţii au adoptat legea offshore. Liviu Dragnea: Pe acel amendament PSD a rămas singur. Prezența lui nu aduce nimic practic

Deputaţii au adoptat legea offshore. Liviu Dragnea: Pe acel amendament PSD a rămas singur. Prezența lui nu aduce nimic practic

Deputaţii au adoptat legea offshore. Liviu Dragnea: Pe acel amendament PSD a rămas singur. Prezența lui nu aduce nimic practic
24 Oct 2018   •   12:57

Update: Liviu Dragnea a explicat în fața jurnaliștilor de ce PSD a votat în favoarea adoptării unui amendament în legea offshore, în condițiile în care nu l-au susținut și a răspuns ideilor că social-democrații au fost făcuți să se răzgândească peste noapte.

”Pe acel amendament PSD a rămas singur. Sunt două lucruri pe care trebuie să le discutăm. Argumentele pentru cei care au susținut acel amendament a fost ca investitorii să aibă stabilitate. Prezența acelui amendament însă nu aduce nimic practic. Spunea că investitorii pot da în judecată statul român dacă legea este modificată. Pot să o facă la fel de bine și în baza actualei legi. Acesta este un prim aspect. M-am consultat și cu mai mulți juriști. Acel amendament poate să introducă și tratament discriminatoriu. Mai sunt și alte perimetre de concesionat și explorat, acel amendament se referă doar la cei care au acum în execuție acordurile petroliere. Atunci va trebui să se vină cu o altă lege pentru o altă investiție. PSD nu și-a schimbat opțiunea, a constatat astăzi că este singurul partid care susține ca acel amendament să nu fie introdus și nu a făcut decât să ia act că acel amendament va fi introdus în lege cu sau fără voturile PSD. Din punctul meu de vedere, dacă va fi o abordare onestă, nu există motive ca investițiile în offshore să nu continue” a spus Liviu Dragnea.

Întrebat dacă se așteaptă ca relația PSD cu UDMR să aibă de suferit, Liviu Dragnea a spus că speră să nu se întâmple așa ceva.

Știrea inițială

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii offshore, cu 170 de voturi "pentru", 3 voturi împotrivă şi o abţinere. 

"Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (...) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh", se arată în proiectul de lege.

Conform acestuia, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.

Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, mai prevede proiectul.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un amendament al PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ. 

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: legea offshore
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close