Antena 3 CNN Politică Deputaţii "zburători": Chiulangiii folosesc în exces călătoriile cu avionul Bucureşti-teritoriu şi retur

Deputaţii "zburători": Chiulangiii folosesc în exces călătoriile cu avionul Bucureşti-teritoriu şi retur

Deputaţii "zburători": Chiulangiii folosesc în exces călătoriile cu avionul Bucureşti-teritoriu şi retur
Sursa foto: Camera Deputaþilor
18 Mai 2010   •   16:56

La Camera Deputaţilor s-a inventat o nouă categorie de aleşi: deputaţii zburători. Ei pot fi uşor recunoscuţi după apetitul pentru plimbările dese dus-întors în teritoriu cu avionul şi pentru absenteismul pregnant de la lucrările Parlamentului. 160 de milioane de lei, din care 85 reprezintă cheltuielile anuale necesare pentru parlamentari. O spune chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase în şedinţa tensionată a conducerii acestui for care a avut loc luni, 17 mai. Tot Anastase a mai pus paie pe foc în momentul în care s-a abordat problema reducerii cheltuielilor în an de criză. Ea a atras atenţia că există destul deputaţi care apelează la deplasările cu avionul în tertitoriu de mai multe ori de cât ar fi fost normal, adică de două ori în şapte zile.
Cu câteva săptămâni în urmă, vicepreşedintele Camerei, Ioan Oltean reclama faptul că mulţi deputaţi pot fi văzuţi la aeroport în drum spre case încă din ziua de marţi şi cerea mutarea zilei de plen pentru cea de miercuri. Avalanşa de materiale de presă cu privire la cheltuielile parlamentarilor, au provocat reacţii de imagine din partea partidelor politice parlamentare. Mai toate au propus reducerea cheltuielilor de personal, inclusiv cu parlamentarii, unii, precum social-democraţii mergând cu aceste tăieri la jumătate.
Cererile au provocat ironii din partea unor deputaţi: dacă Adrian Năstase a propus intrarea în concediu fără plată timp de şapte luni pentru a crea economii de 48 de milioane de euro anual, Varujan Pambuccian a propus activarea legislativului numai pe internet.
?Putem să ţinem oamenii acasă. Am fi primul Parlament în lume de felul acesta, dar să ştiţi că în timp se va ajunge acolo. Putem construi un Parlament virtual. Vă garantez că mai mult de 5 lei pe zi nu ar costa comunicaţiile şi consumul de energie electrică. Vorbesc foarte serios? a propus Pambuccian.
La un moment dat, secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu a prezentat ponderea cheltuielilor parlamentarilor din bugetul total al Camerei, fapt care a iscat noi polemici.
?160 de milioane sunt cheltuielile de personal, din care aproximativ 85 sunt la parlamentari? a arătat secreatrul Camerei.
?Domnule Barbu, nu începem iar! Au dreptate pe urmă la televizor, că toată lumea va crede că acelea sunt salariile noastre? l-a întrerupt liderul deputaţşilor PSD, Viorel Hrebenciuc.
?Schimbaţi dumneavoastră clasificaţia bugetară? i-a replicat Barbu.
Hrebenciuc a reclamat faptul că procedura de transparentizare a cheltuielilor parlamentarilor nu este atât de clară cum ar trebui.
?Domnule secretar general, eu, faţă de alţi parlamentari, chiar culmea este că nu prea am cheltuieli, în sensul că n-am decontat niciodată de la Cameră, iar suma mea forfetară toată merge în salariile oamenilor pe care îi plătesc ? numai salarii. Dar vreau să se ştie că această sumă forfetară reprezintă salariile altor oameni, nu salariul lui Hrebenciuc. Dar nu apare pe niciunde chestiunea aceasta? a atras atenţia Hrebenciuc.
?Pe principiul pe care dumneavoastră îl spuneţi, eu v-aş ruga mult pe dumneavoastră să revenim la dispoziţiile care sunt, şi voi ruga secretarul general, aşa cum am pus pe site toate cheltuielile noastre care sunt absolut corecte, să facă şi precizările acolo. Cu cât te duci mai des în teritoriu, că atâta cheltuielile cu teritoriul cresc, astfel încât cei care beneficiază de informaţiile dumneavoastră să fie direct proporţional. Când spuneţi 86 de milioane cheltuieli cu deputaţii, asta înseamnă cotă parte indemnizaţie, cotă parte sumă forfetară, cotă parte deplasări în teritoriu. Şi, atunci, să le spunem aşa cum fac eu săptămânile acestea ? că voi închide cabinetele parlamentare şi relaţia cu cetăţenii pentru că suma forfetară se duce proporţional? a ripostat şi social-democratul Valeriu Zgonea.

Spiritele s-au încins însă în momentul în care şeful Camerei a subliniat că există o serie de deputaţi care fac uz în exces de călătoriile interne cu avionul Bucureşti-teritoriu în condiţiile în care ar fi normal să existe săptămânal doar o singură deplasare dus ?întors. Ea a sugerat că absenteimul aleşilor care se resimte şi la nivelul prezenţei în plen, are efecte negative şi la bugetul Camerei: mulţi parlamentari împovărează bugetul de cheltuieli cu mai multe cereri de decontare a biletelor de avion decât ar fi normal. Ea a amitit că programul de lucru al Camerei începe luni şi se termină joi şi a propus să fie decontate doar deplasările care privesc acest program

?În discuţiile pe care le-am avut cu preşedinţii de comisii, mi-au invocat, şi asta se poate vedea foarte uşor în plen, faptul că deplasările de exemplu cu avionul, că acestea sunt cele mai scumpe, în teritoriu se fac de mai multe ori pe săptămână de către parlamentari. Aceasta, de exemplu, cred că ar fi şi o reducere consistentă. Noi avem un program de lucru aprobat. Facem acest lucru în fiecare săptămână. Mi se pare corect să decontăm în funcţie de programul nostru ? începe luni. Oamenii pot veni duminică sau luni. Se termină joi şi, atunci, pot pleca joi. Este vorba de joi, de vineri şi aşa mai departe. În perioada aceasta, cu excepţia situaţiilor excepţionale care pot fi justificate, nu mi se pare corect să decontăm aceste deplasări? a arătat Anastase.
?Dacă noi facem transmiterea informaţiilor după ureche, absolut lăsăm presei oportunitatea de a interpreta, şi după aceea preşedinta sau unul dintre parlamentari care vine şi prezintă în numele Biroului permanent trebuie să spună adevărul, dar adevărul trebuie pus pe site aşa cum este el, pentru că, altfel, pe mine mă deranjează acest lucru. Să spunem, de asemenea, că 25% din cheltuielile cu deplasările sunt făcute de către funcţionarii publici parlamentari, şi nu că parlamentarii intră în cota aceea. Dacă le spunem pe toate, eu sunt de acord? a replicat Zgonea.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Filmul bătăii din Parlament dintre Florin Roman şi Dan Vîlceanu
x close