Antena 3 CNN Politică Dezbatere prezidențială doar cu Nicușor Dan: „Contracandidatul meu nu e sigur dacă Pământul e sferic sau plat”

Dezbatere prezidențială doar cu Nicușor Dan: „Contracandidatul meu nu e sigur dacă Pământul e sferic sau plat”

Andra Oancea 39 minute de citit Publicat la 21:01 15 Mai 2025 Modificat la 00:11 16 Mai 2025
nicusor dan dezbatere prezidentiala alegeri turul doi romania 2025
Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale în turul doi
33 Update-uri
Afișează

Nicușor Dan: Veniți la vot, o să fie o competiție foarte strânsă și fiecare vot contează

16 Mai

Mesajul lui Nicușor Dan pentru alegători: 

„Îi invit pe toți românii să vină la vot. Veniți la vot, o să fie o competiție foarte strânsă între cei doi finaliști și fiecare vot contează. Nu este despre persoane, e despre două direcții radical diferite de a conduce România de acum încolo. O Românie orientată spre Vest, Europa și SUA și o Românie care neagă acest parcurs occidental. O Românie a unei economii prospere și una a izolaționismului, într-o Românie a dialogului și una a tensiunii și a urii, între un candidat cae a condus maimulte lucruri inclusiv Bucureștiul și unul care nu a avut niciodată o meserie. Îi îndemn pe românii care cred în România, că țara asta poate ajunge acolo unde îi e locul, să vină la vot.”, a fost mesajul lui Nicușor Dan pentru alegători.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici: 

Nicușor Dan: România este un stat mediu în politica internațională și cred că trebuie să respecte toate tratatele internaționale

16 Mai

Întrebările moderatorilor pentru Nicușor Dan:

Întrebare: Sunteți președinte și îi primiți pe elevii medaliați la olimpiade internaționale. Unul vă spune că ar vrea să fie profesor, dar nu are încredere în sistemul românesc de educație și că ar vrea să plece din țară. Ați încerca să-l convingeți să rămână?

Nicușor Dan: Am petrecut șase ani încercând să fac asta. Este un caz fericit ca un elev dintr-un oraș mic să aibă asemenea performanțe. În anii 2000 am încercat și am reușit să creăm o mică școală în științe pentru tinerii cu rezultate excepționale. Este foarte important primul loc în care pleci de acasă. Le-aș recomanda să facă primii ani de facultate în România, e locul în care te descoperi pe tine, legi prietenii serioase, și abia apoi să se perfecționeze și să se întoarcă în România după studiile de afară. Dar problema este dacă un copil de genul acesta ajunge la acest nivel în România și din păcate șansele sunt mici. 

Întrebare: Există un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război. Ați pune în aplicare mandatul Curții Penale Internaționale?

Nicușor Dan: Întrebarea e similară pentru domnul Netanyahu. S-a preluat greșit ce am spus. Această situație ipotetică nu există. Există diplomație și lideri de state nu ajung întâmplător într-o țară. Ceea ce eu am vrut să spun e că nu se va întâmpla ca un lider de țară care să fie sub mandat de la CPI să ajungă în România. Vom evita acest lucru pe canale diplomatice. România este un stat mediu în politica internațională și cred că trebuie să respecte toate tratatele internaționale pentru că este o formă de a-și proteja securitatea.

Mirabela Grădinaru, partenera lui Nicușor Dan, mesaj pentru alegători: „E un om om, onest, respectuos și bun”

15 Mai

Mirabela Grădinaru, partenera de 20 de ani a lui Nicușor Dan: „Nicușor e un om om, onest, respectuos și bun. Îl cunosc de 20 de ani, nu s-a schimbat în toți acești ani, nu sunt subiectivă, nu e vorba doar de cadrul familiei. Îmi amintesc de plimbările noastre în parc, unde am întâlnit zeci de oameni, oameni care l-au felicitat pentru activitatea lui ca primar, oameni care nu au fost de acord, cu fiecare dintre ei a stat, i-a ascultat și le-a răspuns cu respect. Pentru o Românie unită, stabilă, în care să fim tratați cu toți cu respect, indiferent de statut, îi rog pe toți românii indiferent de opinia lor să se uite la cei doi candidați și să voteze cu sufletul împăcat pentru noi, pentru copiii noștri și pentru România”

Nicușor Dan, despre Viktor Orban: Sistematic blochează direcția Europei în chestiuni fundamentale precum războiul din Ucraina

15 Mai

Secțiunea „Centrul de comandă”, cu jurnalistul Adelin Petrișor. Despre incendiul de la Colectiv: Cum ați fi reacționat la asemenea dramă?

Nicușor Dan: Întrebarea cea mai importantă e cum facem ca aceste lucruri să nu se mai repete…Instituțiile de control trebuie să verifice că normativele sunt respectate. Din păcate, pe multe zone controlul instituțiilor de control e absolut teoretic. Din nou ne întoarcem la respectarea legii. Apoi vorbim de protocolul de situații de urgență în asemenea situații, în acel haos nu s-a respectat, toți de bună credință s-au călcat în picioare. Contactul cu spitalul din Europa președintele ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus. 

Adelin Nicușor: Cum ați fi comunicat?

Nicușor Dan: Nu aș fi spus „avem tot ce ne trebuie”.

Despre Viktor Orban.

Nicușor Dan: Am două lucruri de spus despre Viktor Orban. E lăudabil că se preocupă de comunitatea maghiară din România. Lucrul rău este că sistematic blochează direcția Europei în ce privește chestiuni fundamentale cum ar războiul din Ucraina. Un alt lucru rău e că prin modul iliberal prin care conduce Ungaria, dincolo de multe alte consecințe, a descurajat investițiile străine în Ungaria, după mulți ani Ungaria o duce mai rău decât România. Evident că este nevoie să păstrăm un contact personal cu reprezentantul Ungariei. Diplomația înseamnă și contact personal.

Nicușor Dan: România trebuie să-și apere interesul în UE, să simtă că e parte din UE

15 Mai

Tema „România în UE și politici pentru minoritățile naționale”

Nicușor Dan: Este un mare beneficiu pentru România de a fi membru în UE pentru că am avut fonduri europene și asta a adus dezvoltare, pentru că am adus cunoștințe și moduri de lucru în administrație, asta a adus dezvoltare. În relația României cu UE au fost două greșeli pe care autoritățile române le-au făcut: politicieni români care nu și-au asumat în momentul în care trebuiau să ia o măsură dificilă au spus că noi nu vrem, dar ne impune UE, în loc să explice că e bine pentru România și al doilea lucru în multe probleme importante România nu a fost vocală în multe teme, deși e egală tuturor celorlalte țări, cazul Schengen este cel mai relevant. România trebuie să-și apere interesul în UE, să simtă că e parte din UE. În perioada imediat următoare obiectivele sunt: programul multianual, fondurile europene adică, negocierea politicii agricole comune, bani pentru agricultori, integrarea Republicii Moldova, este o chestiune strategică pentru România, e o chestiune de identitate, și integrarea țărilor din Balcanii de vest, este o chestiune suplimentară de securitate. 

Întrebare: Ați spus că România e un model în ce privește respectarea drepturilor minorităților. Atunci cum explicați lipsa de reacție a autorităților în fața manifestațiilor extremiste cum cele întreprinse de organizațiile neolegionare, cazul Valea Uzului și Tâncăbești, există complicități în cadrul instituțiilor statului și ce măsuri concrete propuneți ca toți cetățenii ai României, indiferent de etnie, să se simtă în siguranță?

Nicușor Dan: Mențin ce am spus. M-am referit la cadrul legislativ și consider că acesta e cel corect față de minoritățile naționale. În exemplul dat de dvs. e vorba de respectarea legii și cu respectarea legii avem mari probleme în mai multe domenii, vă aduc aminte amenințările promite de jurnaliști la manifestațiile din noiembrie decembrie anul trecut și care nu au fost clarificate nici acum. Ce pot să vă spun e o declarație de respect față de toate minoritățile naționale din România și doi o promisiune a mea de a presa, dacă voi fi președinte, de a presa pentru respectarea legii în toate situațiile. 

 

15 Mai

Tema „Diaspora și criza demografică”

Nicușor Dan: Avem un dezechilibru între salariați și pensionari. Vedem că sunt ramuri ale economiei pentru care nu există suficienți oameni care să muncească. Pe partea de demografie internă trebuie să avem politici potrivite pentru a stimula oamenii să aibă copii. Din păcate, pentru mulți care se gândesc să facă un copil este o aventură pentru că nu știu dacă vor găsi creșe sau grădinițe de stat. Trebuie să stimulăm apariția de locuințe pentru cuplurile tinere.

În diaspora e un uriaș potențial pe care România îl are sunt oameni de diferite meserii care au reușit să se impună acolo unde lucrează și fac o imagine bună pentru România. Preferă să vină în vacanțe în România pentru că au rămas cu sufletul în România. Nu costă nimic ce își doresc. Ei își doresc ca statul român să știe că ei există, să rezolvăm probleme consulare, să creăm un oficiu pentru cei care doresc să se întoarcă și să îndepărtăm obstacolele dacă vor să-și deschidă o afacere în România.

Întrebare: O fractură între două Românii: cea de acasă și cea de peste hotare. Ce plănuiți să faceți pentru a combate dezinformarea în rândul diasporei?

Nicușor Dan: Este o formă a războiului hibrid. Moldova a fost mult mai performantă în a contrabalnsa efectul acestor știri false, trebuie să învățăm de la ei, să colaborăm cu companiile de securitate cibernetică, cu structurile similare din statele europene. Dezinformarea este o problemă de securitate națională

Întrebare: Ce soluții pentru transformarea satelor în comunități viabile?

Nicușor Dan: Avem un deficit de infrastructură de sănătate. Avem o diferență de sistem educațional și de sănătate, care trebuie compensate prin stimulente financiare. Mai avem o problemă legată de lipsa de perspective, aici trebuie să ne gândim la economia locală și cum putem să dăm o viziune economică pentru respectivele comunități. Noi nu reușim să împărțim echitabil prosperitatea generată de marile orașe, iar reorganizarea administrativă trebuie să permită accesul rapid la marile orașe

Nicușor Dan: George Simion a fost ajutat de Marcel Ciolacu să vrea să intre în turul II în noiembrie, e fals antisistem

15 Mai

Florin Negruțiu, Digi24: De luni încoace tot alerg după domnul Simion, care fuge de dezbatere. Am și înregistrări cu el, pot să vă pun una. E o înregistrare care nu e făcută pe gaura cheii, ci o declarație publică de la o discuție pe care domnul Simion a avut-o cu doamna Denise Rifai. 

Florin Negruțiu a pus la telefon o discuție din noiembrie 2024, a lui Simion cu Denise Rifai care l-a întrebat câți bani a făcut din evaziune fiscală 

Denise Rifai: Câți bani ați făcut din evaziunea fiscală?

George Simion: N-aș putea estima, am avut o afacere care-mi aduce 5-7.000 de euro pe lună ca antreprenor, dar nu aș putea să vă spun cât am declarat sau nu

Florin Negruțiu: Dacă ar fi fost aici l-aș fi întrebat dacă știe cât TVA se fură anual în România și în calitate de șef al statului dacă are o strategie pentru combaterea evazioniștilor. Pentru domnul Nicușor Dan am o altă întrebare: În Diaspora a început votul. Acum două săptămâni n-ați făcut strălucit în mare parte din țările din Europa. V-ați gândit ce ați fi devenit dacă nu vă întorceați în țară, dacă ați fi rămas în Franța? La alegerile de acum ați fi votat cu sete împotriva sistemului și l-ați fi votat pe George Simion? 

Nicușor Dan: Mai există totuși o țară importantă unde George Simion a luat 8-9%, oamenii de acolo au înțeles despre cine este vorba. Sper ca în urma dezbaterii și a absenței de dezbateri din ultimele două săptămâni ca mulți oameni din Diaspora să fi înțeles importanța pentru România a acestor alegeri, inclusiv pentru ei ca români care trăiesc în afara granițelor României pentru că fiecare dintre ei are o familie și preteni care au rămas aici. Am fost mai mulți colegi care am avut aceleași condiții, aceleași școli, unii au rămas, alții s-au întors. Cei rămași sunt în mediul universitar, în țările europene sau în SUA, probabil aș fi rămas conectat cu România și aș fi votat împotriva Rusiei.

Florin Negruțiu: Azi sunt în finală doi candidați autointitulați anti-sistem. Ce ar trebui să știe românii Nicușor Dan despre candidatul antisistem Nicușor Dan și candidatul antisistem George Simion. 

Nicușor Dan: Candidatul anti-sistem Nicușor Dan are 20 de ani de luptă pentru respectarea legii, iar candidatul pretins anti-sistem George Simion a fost ajutat de Marcel Ciolacu vrea să intre în turul II în noiembrie, zice că e antisistem, dar are mai multe înțelegeri cu sistemul. Eu cred că este un fals anti-sistem.

Nicușor Dan: Am dubii că domnul Simion înțelege ce înseamnă nazist/ Vreau să fiu și președintele care nu m-au votat

15 Mai

Sabina Iosub, realizatoare Antena 3 CNN, l-a întrebat pe Nicușor Dan, având în vedere limbajul pe care îl folosește George Simion, care l-a numit „nazist” și „autist”, care e aplaudat de unii dintre susținătorii săi, cum va reuși să unească o societate atât de dezbinată?

Nicușor Dan: Am dubii că domnul Simion înțelege ce înseamnă nazist. Dincolo de asta tocmai de-asta mi-aș fi dorit să avem o dezbatere ca românii să vadă diferența dintre cineva care critică cu probe, argumente, cu declarații pe care respectiv le-a făcut și un candidat care aruncă cu vorbe fără niciun fel de dovadă. La unica dezbatere pe care am avut șansa să o avem mulți români s-au convins de realitatea asta. Puneți o întrebare foarte bună și din nou se vede diferența dintre candidați. În 24 noiembrie, în mod surprinzător, Călin Georgescu a câștigat primul tur și au apărut niște manifestații ale studenților în marile orașe care desconsiderau publicul care l-a votat pe Călin Georgescu și încă din momentul acela am spus că nu e bine să exagerăm diferențele dintre noi și toată campania am făcut acest lucru. Pentru provocările pe care România le are societatea noastră trebuie să fie unită și să fie capabilă să comunice între diferite grupuri sociale. E convingerea mea. Dacă voi fi președinte vreau să fiu și președintele care nu m-au votat și să îi convingem în timp că autoritățile statului lucrează pentru ei. 

Sabina Iosub i-a reamintit lui Nicușor Dan că l-a întrebat când a câștigat cel de-al doilea mandat la primăria Capitalei dacă va candida la prezidențiale și i-a spus nu. Ulterior, Nicușor Dan a spus că lucrurile s-au schimbat. Sabina Iosub l-a rugat să facă un exercițiu de imaginație, un salt de cinci ani în viitor: ce s-a schimbat cu Nicușor Dan președinte în România?

Nicușor Dan: Într-adevăr am spus de mai multe ori și nu am candidat în noiembrie. Ulterior, am constatat și cred că văzând acum cine e contracandidatul am avut dreptate că candidatura mea a fost necesară, că societatea românească are nevoie de schimbare și o schimbare neînțeleaptă foarte fi nocivă foarte România. În mandatul meu la Primărie oamenii au recăpătat speranța, deși au rămas multe probleme, că o autoritate lucrează pentru ei. Și asta este promisiunea mea de mandat, de prim mandat, promisiunea mea de a lupta pentru ca românii să își regăsească speranța că o autoritate a statului lucrează pentru ei. 

Nicușor Dan: Mulți politicieni sunt convinși că dacă nu schimbă ceva în modul în care funcționează vor fi măturați peste trei ani

15 Mai

Nicușor Dan a fost întrebat cum va reuși să negocieze cu partidele pe care chiar el le acuză că nu s-au reformat. 

Nicușor Dan: Bineînțeles că au fost tensiuni, dar faptul că fără scandal am reușit să trecem bugetul Primăriei pe 2025 arată că am aptitudini de negociere. Există un echilibru de putere și în acest echilibru președintele poate impune niște lucruri. S-a întâmplat asta la București, mandatul meu de primar și al consilierilor a fost unul reușit și nu au existat suspiciuni de corupție sau de a lucra împotriva intereselor orașului. Mulți politicieni sunt convinși că dacă nu schimbă ceva în modul în care funcționează vor fi măturați peste trei ani și jumătate. Am vorbit individual cu mulți membri de partid, inclusiv de la PSD. 

Unde va locui Nicușor Dan dacă ajunge președinte: la Cotroceni sau într-o vilă RAAPPS

15 Mai

Întrebare: Veți locui la Cotroceni sau într-o vilă a RAAPPS?

Nicușor Dan: Dacă voi fi președinte voi avea o discuție rezonabilă cu SPP, nu sunt expert în securitatea persoanlă, mi-aș dori să locuiesc cât mai aproape de locul în care stau acum. Copiii mei și-au făcut prieteni în cartier și cred că ar fi interesant ca ei, fără să dorim să avem foarte mulți metri pătrați, acesta e lucrul cel mai important pentru ei. Nu intenționez să circul în mașini cu girofar.

Nicușor Dan: Am avut un dialog cu domnul Antonescu despre ce este sistem, în opinia mea domnia sa a reprezentat sistemul în turul întâi

15 Mai

Întrebare: Domnul Crin Antonescu v-a atacat, a sugerat că sunteți un reprezentant al deepstate. A spus că în turul doi va merge cu candidatul care va avea nuanțe? Aveți ceva să îi nuanțați? Ați vorbit cu domnul Crin Antonescu?

Nicușor Dan: Nu, eu am încredere că votanții domnului Antonescu fac bine diferența între cei doi candidați. Avem un candidat pro-Occidental, unul anit-Occidental, avem unul pro-economie, altul pentru izolaționism, unul care promovează pentru dialog și civilizație în societate și unul care promovează ura și tensiuni și avem un candidat care de bine de rău a avut niște funcții și unul care nu a avut nicio diferență niciodată. Am încredere că votanții domnului Antonescu vor face diferența între candidați. Eu am fost în dezbateri, inclusiv cu domnul Crin Antonescu, și mi-ar plăcea să cred că orice afirmație este dovedită. Am avut un dialog cu domnul Antonescu despre ce este sistem, în opinia mea domnia sa a reprezentat sistemul în turul întâi. 

Nicușor Dan: Din corupția mai multor autorități, fermierii au fost păgubiți

15 Mai

Tema „Agricultura și Mediul

Nicușor Dan: Există un urial potențial uriaș pe care agricultura românească îl are și el nu este valorificat. Nu am avut și nu avem o strategie de gestionare a apei, asta însemnând irigații și depozitare, apoi nu există, asta e o critică la băncile statului din România, nu există programe adaptate pentru fermieri. Pentru că agricultura e dependentă de mai mulți factori e nevoie de împrumuturi pe termen lung pentru care nu există scheme care să fie sprijinite de statul român. Cercetarea în agricultură, care are o oarecare tradiție, nu mai este adaptată la cerințele pieței. Există optimizări ale soiurilor, cu privire la irigații, îngrășăminte pentru care zona noastră de cercetare nu mai este actuală și acei fermieri care reușesc să țină pasul cu competiția globală trebuie să apeleze la consultanți străini. Nu s-au regăsit stimularea centrelor de procesare lângă marile zone agricole și în felul ăsta avem producători care sunt în situația de a vinde foarte repede și foarte ieftin, ceea ce face să nu fie rentabile. Mai e o problemă de demografie, avem puțini fermieri sub 40 de ani. 

Întrebare: Veți accepta ca cererealele ucrainene să tranziteze România? Agricultorii români spun că asta a produs pierderi. 

Nicușor Dan: A produs pierderi pentru că am permis, în practică, cerealele nu tranzitat, ci s-au descărcat. Din corupția mai multor autorități, fermierii au fost păgubiți. Din fericire, cerealele au început să plece în majoritate prin Odessa.

Trebuie să negociem foarte bine Politica Agricolă Comună în ce privește subvențiile. România, ca parte UE, este supusă unor rigori de producție. Trebuie ca România să stimuleze investițiile în procesare, astfel încât să exportăm mai multe produse finite decât materie primă.

Întrebare: La un summit al schimbărilor climatice, cum ați reacționa dv. Suntem o țară în care jumătate din gospodării se încălzește cu lemne…

Nicușor Dan: Din nou, să facem diferența grosieră dintre candidați: contracandidatul meu nu e sigur dacă pământ e sferic sau plat. Pierderea pădurilor ține clar de corupție. La poluare, agențiile de protecție a mediului și Garda de Mediu. Tot timpul este o balanță între stimularea economiei și restricții de mediu. România are nevoie de dezvoltare. Principala problemă de mediu e corupția.  

Nicușor Dan: Cred că 3,5% din PIB pentru Apărare până în 2030 este o țintă realistă

15 Mai

Secțiunea „Centrul de comandă”, cu jurnalistul Adelin Petrișor. Despre incendiile din spitale din timpul pandemiei: Ce ați fi făcut dacă ați fost la Cotroceni?

Nicușor Dan: Întrebarea nu e ce să faci într-un moment de criză ca acesta ci este ce să faci din timp, sistematic, pentru ca acest lucruri să nu se întâmple. Noi avem spitale construite cu normative din anii 70 ai regimului comunist. Incendiul vine din instalațiile de aer, instalațiile electrice, fel de fel de circuite care nu mai corespund cu acele normaive. România trebuie să investească să aibă un program în care să spună pe ce zece ani unde vrea să ajungă cu infrstructura spitalicească. E mai ieftin să te gândești la ceva nou decât să cârpești un spital. Trebuie să găsești specialiștii care să definească o strategie.

Despre Mark Rutte: Dacă vă sună și că cere 5% pentru Apărare?

Nicusor Dan: Ipoteza nu este realistă. Mark Rutte a ieșit acum o săptămână și a spus 5% 2032, etapizat. O să fie o negociere cu toate statele europene și celelalte state din NATO. Va fi o creștere graduală. Eu sper ca în timp să descurajăm și să nu ajungem la 5%. Cred că 3,5% până în 2030 este o țintă realistă pentru economia românească. 

Nicușor Dan: Dacă Ucraina capitulează sau devine un fel de Belarus, România va avea un vecin mult mai agresiv

15 Mai

Tema „Războiul din Ucraina”

Nicușor Dan: Trebuie să folosim orice ocazie pentru a spune românilor că războiul din Ucraina ține de securitatea României însăși. Dacă Ucraina capitulează sau devine un fel de Belarus, România va avea un vecin mult mai agresiv și atunci obligația noastră de a crește cheltuielile militare va fi și mai mare. Cred cu fermitate că România pentru propria sa securitate trebuie să continue cu Europa și SUA să sprijine Ucraina pentru a obține o pace cât mai justă. Doar Ucraina poate să răspundă pentru ea însăși, iar noi, partenerii săi occidentali, care am beneficiat de pace și prosperitate 80 de ani, trebuie să ajutăm cu ce putem pentru ca modul în care se sfârșește războiul să fie cât mai bine pentru Ucraina și să nu dea naștere altor tensiuni pe care un final nefericit al acestui război poate să îl producă. Îmi doresc ca pacea să fie cât mai aproape și ca România să participe la eforturile de reconstrucție a Ucrainei, ceea ce va fi o gură de aer pentru economia României. 

Întrebat despre drepturile etnicilor români din Ucraina, Nicușor Dan a precizat că partea ucraineană „s-a obligat” la respectarea acestor drepturi, dar pentru moment ceea ce e important e ca războiul din Ucraina să se încheie „just” pentru Ucraina.

Întrebare: Au fost contracandidați care au spus că România dă prea multe resurse Ucrainei. Considerați că este o atitudine care există și la nivelul societății 

Nicușor Dan: Chestiunea că România dă mai mulți bani pentru copiii ucraineni decât pentru cei români e falsă. E o chestiune care ține strict de securitatea României și a Moldovei, de a nu avea Rusia ca vecin. Costurile plătite de noi sunt mult mai mici decât în probabilitatea unui vecin agresiv.

Întrebare: Dacă NATO va solicita României să trimită militari români în Ucraina veți accepta?

Nicușor Dan: Această ipoteză nu există. Răspunsul este nu. 

Întrebare: România a participat în coaliții internaționale în războaie, dar a ratat șansa la reconstrucția unor astfel de țări, cum a fost cazul Irakului. Ce veți face ca țara noastră să participe la reconstrucția Ucrainei estimată la peste 500 de milioane de dolari? În România nu am reușit nici măcar să deschidem o fabrică de pulberi de la începutul agresiunii ruse în Ucraina. 

Nicușor Dan: Ca să speri la reconstrucție, trebuie să fii băgat în seamă. Ceea ce nu s-a întâmpla cu contracandidatul meu ca președinte, vor fi zero șanse ca România să participe vreodată la procesul de reconstrucție. România trebuie să devină un actor activ și respectat în politica europeană, asta se câștigă în timp.

Întrebare: Care este mesajul pentru etnicii români din Ucraina?

Nicușor Dan: Cu cât mai repede acest război se termină, cu atât viața comunităților românești va fi mai bună. Mă interesează românii din Basarabia, din Ucraina și este în atribuțiile președintelui să se intereseze de soarta acestor oameni.

Întrebare: Dacă Rusia devine și mai agresivă, Ucraina a înregistrat o victorie mare în Marea Neagră, cum pot fi securizate resursele noastre uriașe din Marea Neagră?

Nicușor Dan: Noi avem un tratat din 1997 cu Ucraina, care se referă inclusiv la demarcarea apelor teritoriale, e în interesul României ca Ucraina să obțină o pace justă tocmai pentru ca acele demarcații teritoriale să nu fie puse în discuție. 

Întrebare: De ce România a trimis trupe în Afganistan, Irak, Kosovo, dar nu și în Ucraina?

Nicușor Dan: Menținere a păcii înseamnă un acord de pace și Rusia s-a exprimat că România e un stat neprieten. Există practica internațională acolo unde există tensiuni între state să nu folosești trupe din acele state pentru menținerea păcii. 

Întrebare: Dacă SUA vor recunoaște de jure anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusie și vor solicita și partenerilor să facă asta, ce veți solicita Parlamentului? 

Nicușor Dan: Decizia e a Parlamentului, dar niciodată, niciodată nu voi solicita Parlamentului recunoașterea Peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei. Nu e în avantajul României să dea naștere la repunerea în discuție a frontierelor teritoriale, aste e o invitație la război și e exact ce noi nu vrem. 

 

Nicușor Dan: Europa trebuie să își preia securitatea în propriile mâini/Trebuie să investim în Apărare

15 Mai

Tema „Securitate și rolul României în NATO

Nicușor Dan: România are trei piloni de securitate: NATO, parteneriatul strategic cu SUA și apartenența la UE. Trei direcții pe care România trebuie să le continue, dar mai activ, cu o participare mai activă în aceste structuri. Vedem o schimbate geopolitică prin faptul că așa cum a anunțat președintele Trump atenția SUA se va îndrepta treptat mai mult către Asia, iar România împreună cu Europa trebuie să preia ia securitatea în propriile mâini. Este dureros, dar orice este mai bun decât războiul. Trebuie să investim în Apărare. Susțin program „ReArm” al UE. România trebuie să atragă investiții în Apărare. Banii pe care Europa îi agrează să îi ducă în apărare să se regăsească o parte și în industria de dezvoltare militară din România.

Întrebare: În ce măsură vizați reorganizarea comunității de informații și a serviciilor? În ce măsură e o prioritate exercitarea unui control civil real?

Nicușor Dan: Răspunsul la ultima întrebare e afirmativ. Unul din atuurile României în competiția globală în care suntem e că România este o țară sigură și aici este un merit al serviciilor de informații, dar este necesară eficientizarea activității lor. Sunt activități conexe, cum ar fi securittea în aeroporturi, care nu ar trebui să fie în zona lor de competență. Pe arhitectura sau pe modul în care serviciile colaborează între ele nu am intenția să propun vreo schimbare. Locul în care adaptarea trebuie să fie cea mai mare e chestiunea războiului hibrid. 

Întrebare: În România este un grup de luptă condus de Franța. Comandantul unui detașament belgian afirma că România trebuie asigurată că nu este singură. Cum ar trebui România să-și consolideze forța de reacție rapidă?

Nicușor Dan: Trebuie să creștem până la 3,5% din PIB pentru Apărare. Este necesară creșterea numărui de profesioniști din armată de la 85.000 la 120.000. Lucrul cel mai important și aici iar e o diferență fundamentală între cei doi candidați este să recunoaștem că există o agresiune a Rusiei, pe care contracandidatul nu o recunoaște, și pentru a ajunge la pace trebuie să investim în armată pentru a descuraja războiul. Trebuie să contribuim cu proporțional cu PIB-ul fiecărui stat membru la reînarmarea Europei. 

Întrebare: Avem o administrație SUA din ce în ce mai imprevizibilă, de-a lungul timpul România s-a arătat obedientă față de SUA. Cum ați gestiona situația în care nu ați fi de acord cu poziția SUA?

Nicușor Dan: Parteneriatul strategic continuă, el e în ființă. M-a bucurat scrisoarea celor șapte foști ambasadori ai SUA. Este nevoie să consolidăm parteneriatul în relația cu SUA. Vor fi foarte puține acele momente și atunci trebuie să ne uităm la interesul național. Diplomația are multe lipsuri, cum ar fi lipsa de inițiativă, precum și partea de atașați comerciali, care sunt departe de a promova cum trebuie economia din România.

Nicușor Dan: Problema sistemului de sănătate este lipsa unei viziuni

15 Mai

Întrebare: Constituția garantează dreptul oamenilor la sănătate. Ce garanții oferiți legat de eliminarea corupției din sistemul de sănătate și de salvarea lui?

Nicușor Dan: Problema sistemului de sănătate este lipsa unei viziuni. În funcție de relația pe care șeful de spital a avut-o cu Guvernul s-a mai cumpărat un aparat, s-a mai făcut o investiție. Pentru a optimiza banii pe care românii îi bagă în sistemul de sănătate și trebuie să avem o strategie și este rolul președintelui să aducă experți care să o definească, iar investițiile pe care le vom face  să fie făcute înspre un sistem coerent și optim financiar.

Nicușor Dan: Un lucru care nu costă este să schimbăm mentalitatea în privința copiilor cu nevoie speciale

15 Mai

Întrebare: În sistemul de educație românesc sunt 73.000 de copii cu nevoi speciali, inclusiv cu tulburări din spectrul autism. Ei sunt încadrați fie în școli speciale fie în școli publice. Părinții lor duc o luptă absurdă cu statul, terapiile lor nu sunt finanțate, nu sunt profesori de sprijini suficienți. Acești copii au și ei dreptul și la educație și la sănătate. Ce angajament vă puteți lua pentru acești părinți?

Nicușor Dan: Un lucru care nu costă este să schimbăm mentalitatea. Ei trebuie să fie încadrați, cu puțin excepții, în școlile normale, alături de copiii care nu au aceste nevoi speciale și lucrul acesta trebuie înțeles și de copii și de părinții lor. Mai departe, profesori-suport decontarea unui tratament complex, astea presupune bani pe care statul român trebuie să-i ia din altă parte.

Întrebare: De unde?

Nicușor Dan: Din experiența mea de primar din borduri și panseluțe se poate lua destul de mult.

Propunerile lui Nicușor Dan pentru Educație și Sănătate

15 Mai

Tema „Strategii pentru educație și sănătate”. 

Nicușor Dan: Noi avem o disproporție a bunăstării între orașele mari și mediul rural și al orașelor mici atât în ce privește educația, cât și în ce privește sănătatea. Sunt comunități fără medic de familie, sunt diferențe de nivel de educație între aceste comunități și marile orașe și această chestiune nu se poate rezolva decât prin a stimula financiar profesioniști care să meargă în zona rurală. În zona de sănătate aici lipsește o viziune, noi trebuia să tranșăm de mult timp ce este un spital universitar, ce este policlinică, ce e medic de familie, ca prin politica CNSAS să prioritizăm medicul de familie și policlinica ca să luăm presiunea de pe marile spitale. Trebuie să digitalizăm sistemul de Sănătate.  Ce am făcut până acum a fost să cârpim sistemul, infrastructura medicală din perioada comunistă.  Trebuie să ne uităm cu ambiție unde vrem să fim cu infrastructura medicală peste 10 ani. 

În ce privește Educația principala problemă este lipsa de atractivitate a acestei meserii de dascăl față de piața muncii și asta trebuie corectată cu bani pe care statul trebuie să îi aducă de unde îi risipește. O problemă fundamentală este ce anume formăm, cum formăm tinerii, dacă reușim să le stimulăm gândirea critică și competențele pentru lumea complexă în care trăiesc și pentru piața muncii și aici este nevoie de o schimbare de programe și o profesonalizare a profesorilor ca ceea ce îi învață pe copii să fie în acord cu lumea în care trăim. 

Nicușor Dan a fost întrebat când a intrat ultima dată într-un spital de stat și a spus că în urmă cu două sau trei luni a fost internat o noapte la spitalul Matei Balș cu fiica lui și „au fost foarte bine tratați”. 

„În linii mari, noi avem o calitate mare a actului medical în sistemul de stat, dar avem o discrepanță a serviciilor față de privat. Trebuie să modernizăm serviciile conexe de la stat”, a adăugat Nicușor Dan. 

Începe votul în Diaspora

15 Mai

Nicușor Dan le-a transmis un mesaj românilor din Diaspora care încep să voteze de la această oră:

„Suntem exact la momentul la care începe votul în Diaspora, în emisfera sudică, în Noua Zeelandă, invit românii, în special românii din Diaspora să voteze în număr cât mai mare pentru că chiar vorbim de direcția în care o să meargă România după aceste alegeri și am speranța că românii din Occident o să înțeleagă și vor vota pentru o direcție pro-Occidentală a României”. 

Nicușor Dan: Președintele trebuie să facă un lung efort pentru a convinge oamenii că lucrează pentru ei

15 Mai

Întrebare: Administrația prezidențială în ultimii ani a devenit o instituție din ce în ce mai absentă. Ce schimbări ați aduce pentru o comunicare mai eficientă cu cetățenii?

Nicușor Dan: Această lipsă de comunicare a făcut ca, inclusiv pe subiecte în care statul a acționat corect, cum ar fi războiul din Ucraina, din această lipsă de comunicare să apară narațiuni care au convins oameni de contrariu, precum că nu am făcut asta pentru propria securitate ci ca să vezi Doamne să lansăm un război. Ca primar am avut conferințe de presă săptămânale la care am răspuns la toate întrebările. Chestiunea fundamentală e în ce măsură președintele României are autoritate să medieze diferendele din societate și autoritatea asta vine din încredere și încrederea se câștigă foarte greu. Președintele trebuie să facă un lung efort pentru a convinge oamenii că lucrează pentru ei.

Nicușor Dan, despre declarația lui George Simion care l-a făcut „autist”: „Pur și simplu nu avem voie să glumim cu acest termen”

15 Mai

Întrebare: Ați auzit astăzi „e autist, săracul” apud George Simion. Ce-i răspundeți lui George Simion privind afirmația despre autism? Aveți în minte vreun demers?

Nicușor Dan: Autismul este o afecțiune de care suferă zeci de mii de români și adulți și copii și pur și simplu nu avem voie să glumim cu acest termen, să ne raportăm altfel la el decât ca o afecțiune față de care statul trebuie să fie foarte responsabil. Dacă voi fi președinte această afecțiune ca și altele trebuie să fie în atenția statului român. Colegii mei s-au gândit la o sesizare la CNCD, o să evaluăm,da. 

Nicușor Dan: E responsabilitatea președintelui care trebuie să lucreze cu Parlamentul să lucreze cu partea pro-occidentală

15 Mai

Întrebare: Ați înțeles vocea poporului în momentul în care dvs. vreți să ieșim din această criză economică cu aceleași partide din cauza cărora suntem în această criză economică?

Nicușor Dan: Vocea poporului a fost și în 24 noiembrie și în 4 mai când a spus că nu vrem reprezentanții partidelor care au condus România național în turul doi al poporului. Iar vocea poporului a fost și la 1 decembrie când a zis 65% din Parlament pro-occidental (alegerile parlamentare, n.red.), 35% izolaționist. Este responsabilitatea președintelui care trebuie să lucreze cu un Parlament să lucreze, în opinia mea, cu partea pro-occidentală. A doua chestiune este cine pe cine conduce. Asta e întrebarea pe care o puneți. Să ne întoarcem în trecut. Ăn 2020 am candidat la primăria Capitalei și am fost susținut de USR, PMP, partide pe care le criticasem, dar modul în care am colaborat, în care am administrat împreună Bucureștiul nu este ceva de reproșat. 

Întrebare: Partidele nu s-au reformat

Nicușor Dan: Sunt absolut de acord. Și de aceea e nevoie de un președinte reformist. 

Întrebare: Ați că, în cazul în care George Simion ajunge președinte, este irelevant cine este primarul Capitalei. Cum ar afecta sosirea lui George Simion la Cotroceni proiectele pe care le aveți la Primărie? De ce e irelevant cine e primarul Capitalei?

Nicușor Dan: E vorba de economie. Capitalul străin să vină în România ține de încrederea în administrația statului român. În primul rând, e vorba de încredere. Pe toate propunerile de naționalizare, conflict cu Comisia Europeană, care citez „e creația unor minți bolnave”, nu cred că trebuie să ne așteptăm la o încredere a capitalului străin să investească în România. Am fi foarte aproape de incapacitate de plată. Și atunci pe o chestiune așa de serioasă cum e incapacitatea de plată, care înseamnă incapacitatea de a plăti salarii sau pensii, faptul că un primar face o linie de tramvai într-un an sau trei, este irelevant.

 

 

 

 

Nicușor Dan: Eu sunt foarte optimist în privința economiei României în ipoteza în care românii mă vor alege

15 Mai

Întrebare: V-ați creat imaginea unui tehnicrat serios, riguros. Dar ca președinte sunteți un mediator, un vector de direcție. Când se va impune o reducere a cheltuielilor, o mărire a taxelor, veți susține Guvernul sau veți tempera pentru a prelungi o agonie a economiei României? 

Nicușor Dan: Eu sunt foarte optimist în privința economiei României în ipoteza în care românii mă vor alege. Pentru că avem o economie, partea privată e foarte solidă, avem o dublare a PIB-ului în 10 ani, e adevărat că în ultimii ani statul a aruncat cu bani nesăbuit, dar sunt optimist că putem să corectăm asta. Tocmai pentru că președintele premierul ăsta e primul lucru, dacă voi fi președinte, pe care îl voi discuta cu partidele care vor face majoritate: cum facem să ieșim din situația economică fără să mărim taxe. 

Ce ar face Nicușor Dan dacă președintele Turciei i-ar cere să extrădeze activiștii care s-au refugiat în România

15 Mai

Adelin Petrișor: Dacă Recep Tayyip Erdogan v-ar cere să extrădăm jurnaliștii și activiștii care au fugit din Turcia și sunt la noi? Ce ați răspunde, gândindu-vă că este cel mai important aliat al nostru de la Marea Neagră?

Nicușor Dan: Orice cetățean care este pe teritoriul României are dreptul la apărare, o cerere de extrădare nu e de competența președintelui, ci a sistemului judiciar din România și îi voi comunica că cererea lui va trece prin toate rigorile Justiției din România. Una e una, alta e alta, evident că e un partener important al NATO și al României, dar una e relația internațională pe care România o are cu Turcia și alta e sistemul de Justiție din România asupra căruia președintele ROmâniei nu are voie să aibă interferențe. 

 

Ce ar fi făcut Nicușor Dan dacă era președinte la Mineriada din 1999

15 Mai

Secțiunea „Centrul de comandă”, cu jurnalistul Adelin Petrișor. Despre mineriada de la Costești: Ce ați fi făcut în locul președintelui Emil Constantinescu?

Nicușor Dan: Nu eram în politică, nici măcar în societatea civilă, eram în România și urmăream ce se întâmplă. Erau anii de început ai democrației românești post-decembriste. În anii ăștia de primar al Bucureștiului am colaborat și cu Poliția și cu Jandarmeria așa ceva nu se mai poate întâmpla astăzi. Jandarmeria poate face față unui protest de genul ăsta. Am relativ puține elemente despre evenimentele de atunci. Știu că s-a făcut un transfer de responsabilitate de la MAI la MApN. Adelin Petrișor.

Adelin Petrișor: Dar cum ați fi comunicat cu oamenii?

Nicușor Dan: Oamenii așteaptă de la președinte autoritate. Când trupele au fost învinse de niște structuri să zicem sindicale e foarte greu să comunici. Înlocuirea ministrului de Interne cred că a fost o decizie corectă. Cred că președintele în acele momente trebuie să iasă și să spună: România e un stat solid, o să reparăm situația și când se termină să iasă și să spună: iată, situația a revenit sub control. 

Nicușor Dan: România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum

15 Mai

Mihai Rădulescu: Cam toți președinții au fost acuzați că și-au depășit atribuțiile, au fost acuzați politic, mediatic, inclusiv juridic, și că au abuzat de putere oferită de Constituție. Și în această campanie electorală cam toți candidații au adoptat teme care depășesc fișa postului: de pildă taxarea muncii, case ieftine, ați vorbit despre schimbarea guvernului, deși nu intră în atribuțiile președintelui. Unde credeți că este problema, sunt necesare măsuri constotuționale?

Nicușor Dan: Dacă ne uităm în urmă, faptul că președintele a fost, într-un echilibru de putere, ceva mai puternic decât limitele Constituției, nu a fost problema esențială, ci corupția și lipsa de viziune. Președintele trebuie tocmai să preia acele problemele ale societății, să aducă specialiștii cu care să proiecteze o viziune pe sănătate, educație, justiție și dezvoltare economică a României pe zece ani și în echilibrul de putere, din care cel mai important atribut e numirea premierului, să orienteze aparatul administrativ în această direcție. În 35 de ani am văzut un echilibru de putere destul de bun între președinte și Executiv.

Alina Manolache: Și dumnevoastră și oponentul v-ați exprimat prima opțiune de premier, Ilie Bolojan, respectiv Călin Georgescu. La votul din Parlament însă se va decide premierul, deci contează majoritatea, deci cum îi veți convinge pe parlamentari să-l voteze pe Bolojan și mai ales pe social-democrați?Ei au cele mai multe voturi. 

Nicușor Dan: Vreau să fie foarte, foarte clar. România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum. Cu acest Parlament voi lucra. Nu am promis. Nu voi forța, dar cred că sunt șanse bune să avem soluția pe care o menționați. Ilie Bolojan este prima opțiune pe care v-am dat-o,o să fie discuții tehnice, consistente, dar nu o să vedeți un scandal public pe tema asta. Va fi o negociere consistentă care se va sfârși cu un prim-ministru votat. Nu o să vă spun despre a doua variantă de premier.

Nicușor Dan, despre programul „case la un leu” al AUR: „Dreptul la proprietate privată e sacru”

15 Mai

Marinela Mititelu: Propuneri în campanie care încalcă drepturi fundamentale, precum dreptul la proprietate, pluralismul politic ș.a. Dacă veți fi președinte, ce veți pune pe primul loc: vocea poporului sau apărarea Constituției?

Nicușor Dan: Sunt oameni care pretind că aud mai bine decât alții vocea poporului. Noi, politicienii, asta e meseria noastră să încercăm să înțelegem societatea și aspirațiile ei. Avem o Constituție cu care ne-am obișnuit cu toții și în afară de chestiunea numirii judecătorilor la CCR nu e nevoie de mari schimbăr. Am auzit multe lucruri în campanie, cuvântul „naționalizare”, inclusiv a caselor românilor plecați în Diaspora, sunt lucruri cu care sunt în total dezacord. Suntem o democrație, funcționăm în baza unei Constituții, dreptul la proprietate privată e sacru. Eu sper că poporul român, față de diferențele foarte mari de viziune, pe economie, geopolitică, dreptul la proprietate, va lua decizia înțeleaptă.

 

Nicușor Dan, despre rolul președintelui: Are datoria să orienteze Justiția către zone mari de corupție care au fost ignorate

15 Mai

Nicușor Dan: Președintele are rol de mediator în societate. Cel mai important e ca președintele să preia principalele probleme ale societății și să acționeze în numele societății în raport cu autoritățile publice. Românii simt că statul român nu lucrează pentru ei, e nevoie de o reformă a întregului aparat administrativ al statului, asta poate să înceapă cu o reformă a modului în care selectăm oamenii care intră în administrația publică. Românii așteaptă atribuțiile președintelui în Justiție. Președintele fiind cel care numește șefii Parchetelor, are datoria să orienteze Justiția către zone mari de corupție care au fost ignorate: marea evaziune fiscală, zona imobiliară, zona defrișărilor de păduri, trafic de droguri și persoane. Pe de altă parte putând să participe la ședințele CSM și chiar să le prezideze, președintele poate să forțeze pe acele reforme în justiție pe care societatea le așteaptă, criterii mai bune de promovare profesională, funcționalizarea instituției care se numește Inspecția Judiciară și un management mai bun al dosarelor și civile și penal astfel încât chestiunile repetitive să fie tratate unitar. Acestea sunt cele două mari atribute pe politică internă. 

Ramona Avramescu, moderatoare TVR: Cum puteți convinge partidele să reformeze administrația?

Nicușor Dan: E un echilibru de putere între președinte și Guvern, Parlament, în care președintele are atributele lui. În special când președintele numele premierul poate să impună niște lucruri pe care Guvernul să acționeze apoi. 

Trei dintre judecătorii CCR sunt numiți de președinte. Veți numi magistrați cu experiență politică sau fără?

Nicușor Dan: În programul pe care l-am prezentat am spus că partea a programului meu inclusiv o dorință să modificăm legea de funcționare a CCR pentru toate cele 3 numiri, ca judecătorul propus la CCR să fie judecător de carieră. Cred că e important ca judecătorii CCR să aibă exercițiul procedurii de judecată. 

Nicușor Dan: Primăria Municipiului București n-a luat niciun ban pe Anghel Saligny

15 Mai

Întrebare: În România s-au alocat fonduri clientelar care a favorizat sau a blocat proiectele majore de infrastructură. Veți menține acest model de alocare a fondurilor sau aveți o altă viziune cu privire la prioritizarea proiectelor de dezvoltare pe infrastructură?

Nicușor Dan: Aveți dreptate, în special în ce înseamnă finanțarea statului către proiecte alocate de către autorități locale a existat o ingerință a politicului. A prevalat relația de partid între autoritatea locală și Guvern. Președintele poate și dacă voi fi președinte când voi discuta pe formarea Guvernului ca acești bani să fie alocați pe criterii clare de la început. Cel mai simplu exemplu, Primăria Municipiului București n-a luat niciun ban pe Anghel Saligny. Noi vorbim aici de economie, vorbim niște lucruri subtile, dar de fapt opțiunea între cei doi candidați între cei 2 candidați foarte grosieră: unul care vorbește de economie liberă și accesarea fondurilor europene și unul care vorbește de naționalizare, referendum, alegeri anticipare, permiterea doar anumitor firme străine în România, o neîncredere transmisă în piață care riscă să ducă România în incapacitate de plată. 

Nicușor Dan: Îmi doresc să nu creștem taxe în 2025

15 Mai

Ștefan Onică, jurnalist TVR: Cum veți lua taurul de coarne pentru a evita o criză economică și pentru a câștiga încrederea investitorilor și a populației?

Nicușor Dan: Pe termen scurt trebuie să echilibrăm deficitul, Guvernul și-a propus un deficit de 7%, el se duce din nou către 9%. Sunt cele patru măsuri de care am vorbit. Am mai spus că am reușit să fac asta cu mari eforturi la Primăria Capitalei. Ceea ce îmi doresc și o să fie parte din discuția cu partidele parlamentare pe un nou Guvern, dacă românii mă votează, să nu creștem taxe în 2025. 

Ștefan Onică, jurnalist TVR: Domnul Victor Ponta spunea ieri că fără fonduri europene va fi foarte greu. Suntem într-o situație foarte gravă cu PNRR 

Nicușor Dan: E o diferență între PNRR și fondurile structurale. Pe PNRR speranța noastră e ca Comisia să prelungească cu un an, e presiune din partea mai multor state. Pe fonduri structurale sunt optimist. Ar fi bine ca banii ăștia să vină mai repede, dar sunt optimist pe fondurile structurale 2021-2027. 

Nicușor Dan: Sunt un promotor al liberei inițiative, statul român trebuie să stimuleze și să nu încurce mediul privat

15 Mai

„Trebuie să împărțit acest domeniu în două (economie n.red). Partea fiscală și apoi partea e dezvoltare economică. Partea fiscală e foarte importantă pentru că am avut în ultimii ani inflație și inflația asta a însemnat prețuri mai mari pentru români, facturi și dobânzi mai mari. România a cheltuit în ultimii ani 8-9% mai mult, rportat la PIB, decât a încasat, ceea ce evident a dus-o într-o situație dificilă. Trebuie să echilibrăm această balanță, patru măsuri: accelerarea fondurilor europene, combaterea marii evaziuni fiscale, limitarea cheltuielilor statului și eficientizarea companiilor statului. Am fost în aceași situație la Primăria Capitalei acum 4 ani și am avut companii care își dublau atribuțiile și le-am reformat sau închis, am avut datorii pe care le-am închis sau eșalonat. 

Pe partea de dezvoltare economică sunt un promotor al liberei inițiative, statul român trebuie să stimuleze și să nu încurce mediul privat, deci trebuie să reușească să creeze un cadru concurențial, predictibil, iar acolo unde statul român trebuie să intervină e pentru a dezvolta lucruri esențiale: România poate să reducă prețul la energie, stimularea agriculturii și industriei chimice, și trebuie să stimuleze ramurile de viitor, inteligența artificială, pe de altă parte să stimuleze ramuri economice cu ar fi procesarea produselor agricole pentru a crea un ecosistem ca oamenii să câștige similar cu Europa de Vest ca să reținem sau să atragem românii din Diaspora”. 

Nicușor Dan: Mi-aș fi dorit să lămurim opiniile divergente asupra unor chestiuni

15 Mai

„Îmi pare rău că nu putem să avem această dezbatere. Mi-aș fi dorit să lămurim opiniile divergente asupra unor chestiuni. Pe de altă parte în campania asta s-au rostogolit mai multe dezinformări pe care dacă contracandidatul meu ar fi fost aici le-am fi lămurit. Asta este situația”, a spus Nicușor Dan. 

Este cea de-a cincea confruntare de la care lipsește George Simion, lucru pe care l-a semnalat și Nicușor Dan. 

Nicușor Dan e, din nou, singur la dezbatere

15 Mai

Nicușor Dan va răspunde întrebărilor jurnaliștilor TVR joi, începând cu ora 21.00, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni. Inițial, TVR îl invitase și pe George Simion la dezbatere, vineri, 16 mai, începând cu ora 19.00. Însă, de la Bruxelles, George Simion, a anunțat că va merge, vineri, la Realitatea, alături de Călin Georgescu. 

„Televiziunea Română ia act de faptul că, până în acest moment, nu a fost primită nicio confirmare definitivă și fără echivoc a participării domnului George Simion la dezbaterea electorală programată pentru data de 16 mai 2025, ora 19.00, la Palatul Cotroceni.

Mai mult decât atât, comunicatul de astăzi al Partidului AUR reprezintă o ingerință în independența editorială a SRTv, așa cum este garantată prin lege. Ca urmare a celor de mai sus și în aceste condiții de nepermisă presiune din partea unui actor politic, TVR anunță că dezbaterea programată pentru mâine, 16 mai 2025, ora 19:00 nu va mai avea loc”, a precizat postul public.

George Simion a fugit în ultima săptămână de campanie de orice confruntare directă, televizată, cu contracandidatul său Nicușor Dan. Deși anterior a spus că va participa la orice dezbatere, ba chiar a și confirmat în unele situații, candidatul independent s-a trezit singur la dezbatere. În schimb, George Simion l-a atacat de la distanță

 

x close