Antena 3 CNN Politică Dragnea pune pe tapet ieşirea de la guvernare: Aroganţa miniştrilor PD-L deranjează 30 de filiale social-democrate

Dragnea pune pe tapet ieşirea de la guvernare: Aroganţa miniştrilor PD-L deranjează 30 de filiale social-democrate

Dragnea pune pe tapet ieşirea de la guvernare: Aroganţa miniştrilor PD-L deranjează 30 de filiale social-democrate
Sursa foto: dragnea
19 Iun 2009   •   10:24

Social-democraţii trag linie astăzi la lunile de guvernare şi sunt pregătiţi să facă matematica procentelor obţinute la alegerile europarlamentare. Totul pentru a identifica soluţii pentru un rezultat bun la prezidenţiale, care s-ar putea traduce şi printr-o nouă abordare a relaţiei de guvernare cu PDL, dar şi printr-o serie de măsuri social-electorale cerute centrului mai ales de liderii din teritoriu. Aleşii locali şi parlamentari fac presiuni pentru ca centrul să intervină pe lângă premierul Emil Boc şi să obţină onorarea promisiunilor acordării sumelor de bani către judeţe pentru ridicări de biserici, şcoli şi alte proiecte cu potenţial electoral. Conducerea centrală are propriile motive de supărarea: atitudinea din ce în ce mai "arogantă" a miniştrilor PDL şi a premierului Emil Boc, modul în care a fost făcută ultima rectificare bugetară prin vaduvirea miniştrilor social-democraţi de importante fonduri, sunt doar câteva din chestiunile care a ridicat temperatura nervilor deja încinţşi ai unor lideri din PSD.

Vineri are loc Comitetul Executiv Naţional al PSD la Turnu Măgurele, în judeţul Teleorman, unde PSD a câştigat cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare, obţinând 52 de procente.

Soarta coaliţiei de la guvernare ar putea fi tranşată în cadrul acestei întâlniri, potrivit unor surse din interiorul partidului. Asta pe fondul nemulţumirii tot mai accentuate din ultima perioadă a unor lideri importanţi de filiale.
Dragnea: "În PDL e o întrecere internă care jigneşte mai mult PSD-ul"

Liderul organizaţiei PSD Teleorman, Liviu Dragnea a explicat, la Antena 3, care este starea de spirit a miniştrilor PSD dar şi a liderilor organizaţilor locale, care se simt ?deranjaţi de aroganţa din ce în ce mai pregnantă a miniştrilor PDL?, din ultima vreme. Potrivit lui Dragnea, nemulţumirea este generalizată la nivelul întregii ţări, în PSD. El a declarat că va propune în cadrul Comitetului, o analiză a puterii reale de guvernare a actualei coaliţii.

Dragnea a precizat că "există un curent majoritar în PSD, nu ştiu dacă s-a atins masa critică ca să se iasă de la guvernare. Dar eu nu cred că există vreun preşedinte de organizaţie judeţeană care să fie mulţumit de apartenenţa noastră la această guvernare".

"În fiecare zi câte un aşa-zis coleg de la PD-L se mai trezeşte cu tot felul de afirmaţii, ne arată cât de aroganţii sunt ei, îşi umflă muşchii unul în faţa altora. Probabil că au probleme în partid şi e o întrecere internă în PD-L care jigneşte mai mult PSD-ul. Noi suntem buni creştini, mai întindem şi obrazul celelălalt, numai că nu avem decât doi obraji, mari şi laţi. Mă rog, mai mici, mari. Nu cred că putem la nesfârşit să acceptăm lucrurile astea", a explicat Dragnea.

Chiar dacă există o stare de nemulţumire aproape generală în PSD vizavi de guvernarea cu PDL,Dragnea a subliniat că nu ştie dacă discuţiile de vineri din CExN se vor finaliza cu intenţia clară de ieşire de la guvernarea PSD.

"Nu ştiu. Nu vreau să spun eu asta, dar e ca într-o căsătorie: nevasta te înşeală, te înşeală, te înşeală şi până la urmă nu ştii când ei decizia, dacă o iei azi sau dacă o iei mâine. Eu cred că e numai o chestiune de timp" a prognozat Dragnea.

Dragnea a mai spus că 30 de lideri de filiale judeţene ale PSD au venit joi seara la Turnu Măgurele şi, din discuţiile de până noaptea târziu, a reieşit că nici unul nu este mulţumit de guvernarea cu PDL.

"Se pare că nu putem colabora cu PDL. Eu voi propune azi să ne gândim serios, dacă mai stăm în guvernarea asta, cum să funcţionăm", a spus Dragnea.

Oportunitatea parteneriatului cu PDL, mână în mână cu strategia pentru prezidenţiale


În colimatorul discuţiilor din cadrul CexN-ului de astăzi de la Turnu Măgurele, colaborarea cu PDL în lumina noilor critici dure formulate de preşedintele Traian Băsescu la adresa unor miniştri social-de, coroborată cu nemulţumirea faţă de modul de împărţire preferenţial a fondurilor statului către ministerele conduse de democrat-liberali, reprezintă câteva dintre principalele motive de nemulţumire în rândurile social-democrate.

Mai mulţi lideri din de la centru precum Marian Vanghelie, dar şi social-democraţii din teritoriu vorbesc tot mai des despre oportunitatea ieşirii de la guvernare în condiţiile în care democrat-liberalii refuză să numească pesedişti în funcţii sau le alocă mai puţini bani.

Nemulţumirile teritoriului, factor de presiune la centru

În paralel, pesediştii caută soluţii pentru a creşte în sondaje înainte de alegerile din toamnă. Recurgerea la măsurile anticriză cu tentă socială, o strategemă deja verificată în anii trecuţi, ar putea reprezenta o alternativă de acţiune pentru PSD. Astfel, miniştrilor partidului li s-ar putea cere astăzi găsirea unor variante de lucru pentru ca efectele crizei economice să fie folosite electoral în campania pentru prezidenţiale prin plicarea unro măsuri l nivlul instituţiilor pe care le conduc.

În paralel, liderii organizaţiilor judeţene au propriile nemulţumiri. Ei sunt pregătiţi să acuze astăzi lipsa sprijinului de la centru şi de la miniştrii din guvern pentru materializarea unor proiecte locale ? construcţii de drumuri, de şcoli, reamenajări de biserici ? pentru care au primit numai promisiuni, nu însă şi bani, susţin surse social-democrate. Conducerea PSD este nemulţumită, la rândul său, de măsurile luate de Guvernul Boc, iar pe de alta, unii lideri ai partidului cred că Mircea Geoana ar avea mai multe şanse la prezidenţiale în cazul în care nu ar fi legat de PD-L.

Analiza euroalegerilor pare a fi în acest context o problemă mai mult secundară. Chiar dacă în mai multe organizaţii "de bază" procentele obţinute au fost sub aşteptări, sunt însă şanse minime să fie aplicate măsuri dure împotriva conducerilor filialelor cu rezultate slabe, deoarece conducerea centrală nu are de gând să-şi antagonizeze oamenii din teritoriu înaintea prezidenţialelor.

Astfel, organizaţiile care nu au obţinut rezultate foarte bune la alegerile europarlamentare nu vor fi drastic sancţionate, PSD mergând pe ideea că a câştigat alegerile. Se vor dicta unele măsuri de reorganizare, se vor impune coordonatori în cazul filialelor Alba, Buzău şi Prahova, în timp ce la nivelul organizaţiilor Ilfov şi Giurgiu, unde Vanghelie ocupă deja această poziţie, vor fi cooptaţi mai mulţi social-democraţi locali în structurile de conducere pentru a asigura coninteresarea acestora la efortul de campanie din toamnă.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dragnea coalitie de guvernare PSD PD-L
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close