Antena 3 CNN Politică Emil Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii: Opoziţia depune moţiune de cenzură

Emil Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii: Opoziţia depune moţiune de cenzură

Emil Boc şi-a angajat răspunderea pe Codul Muncii: Opoziţia depune moţiune de cenzură
Sursa foto: Foto: Mediafax
08 Mar 2011   •   08:22
Guvernul şi-a  angajat marţi răspunderea în Parlament pe Codul Muncii. Reprezentanţii USL nu au participat la şedinţa în care Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe noul proiect al Codului. Liderii Opoziţiei susţin că asumarea răspunderii este o procedură abuzivă şi arată că premierul Emil Boc nu mai are suficienţi susţinători în Parlament. 

Imediat după asumarea răspunderii, Opozi
ţia va depune o moţiune de Cenzură şi speră să dea jos Guvernul. Democrat - liberalii sunt convinşi că nici acest demers nu are sorţi de izbândă.

În cadrul şedinţei de asumare a răspunderii pe Codul Muncii, premierul Emil Boc a declarat că piaţa muncii din România are nevoie de o mai mare flexibilitate. Intrarea ţării noastre în UE şi criza economică globală sunt numai două dintre motivele care demonstrează că România are nevoie de un nou Cod al Muncii, a spus primul-ministru.

Cele mai importante declaraţii ale premierului Boc:

- Prin aceste modificări dorim să realizăm o Românie competitivă, în care românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. Este un cod pentru modernizarea României.

- Se sanctionează cu amendă între 1.500 şi 3.000 lei angajarea fără certificat medicat. Codul Muncii actual interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. Acest test este in continuare interzis. 

- Un element nou pe care il introducem se referă la relaţia angajat-sindicat. S-a propus ca reprezentanţii angajaţilor să poată negocia un contract colectiv de muncă  



- Contractul pe perioadă nedeterminată rămâne regula, însă se măreşte durata contractului pe perioadă determinată. Mărim durata de la 24 de luni, la 36 de luni. 

- Transmitem cetăţenilor că dacă muncesc şi-şi fac treaba, legea îi apără la locul de muncă, dar şi în instanţă, în cazul unui abuz

-Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, din 139 de ţări care apar în raport, în 114 este mai uşor să iţi găseşti un loc de muncă decât în România 

- Actualul Cod al Muncii este din 2003, iar Romania se numără printre ţările cele mai rigide în materie de piaţa muncii

Angajatorii vor putea angaja mai uşorsalariaţii îşi vor putea găsi mai uşor un loc de munca în România 
 


Oamenii simpli nu au avut acces în sala de plen, în timpul asumării răspunderii pe Codul Muncii. Conducerea Camerei spune că
 este o măsură de precauţie pentru a preîntâmpina un nou caz Sobaru. Asta dup ce, la finalul lunii decembrie 2010, un angajat al televiziunii naţionale s-a aruncat de la unul dintre balcoanele Camerei Deputaţilor, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate promovate de Guvern.

Sindicaliştii atrag atenţia că noul cod al muncii îi dezavantajează foarte mult pe angajaţi. Perioadele de probă vor fi mai mari, la fel şi perioada de preaviz în cazul demisiei, iar contractele pe termen determinat vor deveni regulă. Sunt doar câteva din prevederile care apar în noul Cod al Muncii.
 


ACESTEA SUNT PREVEDERILE NOII FORME A CODULUI MUNCII:


-se abrogă articolul potrivit căruia, la încetarea celui de-al treilea contract pe perioadă determinată, angajatul va fi încadrat obligatoriu cu contract pe perioadă nedeterminată.

-prelungirea perioadelor de probă de la 30 la 45 de zile, dar şi de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucrătoare 

-perioada in care angajatorul trebuie să asigure salariaţilor concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situatiile în care concediul este programat fracţionat, se reduce de la 15 la 10 zile.

-un patron poate angaja în probă oricate persoane vrea şi să renunte la ele dupa expirarea perioadei de probă

-contractul individual de muncă poate înceta atât pe durata cât şi la sfârşitul perioadei de probă, fără să fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisă, la iniţiativa oricărei dintre părţi.

- un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe săptămână, iar perioada limită în care orele suplimentare se compensează cu ore libere plătite, se prelungeşte de la 30 la 60 de zile

-contractul de muncă al participanţilor la protest poate fi suspendat, iar în caz de concedieri colective, angajatorul va putea încadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi

-introducerea unei indemnizaţii de confidenţialitate lunare. Aceasta se stabileste prin negociere şi se impozitează la beneficiar.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close