Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, şi-a justificat propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât amendamentele să fie votate în bloc, nu individual.
„Aţi văzut că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Prin propunerea pe care am făcut-o, atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm. Aceasta pleacă de la o raţiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului care are mii de amendamente şi zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise şi apoi vot pe amendamentele respinse. Nici au nici în viitor şi nici în vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult”, a spus Florin Iordache.
Întrebat dacă propunerea sa vine după experienţa de miercuri, când şedinţa Camerei Deputaţilor a durat peste 13 ore, Iordache a răspuns: „Fără îndoială, da”.
Iordache a mai fost întrebat și dacă va iniţia şi modificarea regulamentului şedinţelor comune, deoarece proiectul de buget se discută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Iordache a spus că nu este nevoie. „Nu cred că este necesar, pentru că regulamentul şedinţelor comune se completează cu regulamentul uneia din Camere. Deci, dacă avem o prevedere în regulamentul unei din Camere, fără îndoială se aplică şi la plenul reunit”, a declarat Florin Iordache.
Joi, parlamentarii USR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională o propunere legislativă iniţiată de doi deputaţi PSD şi unul de la ALDE, introdusă în mapa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, dacă aceasta va fi adoptată, a anunţat preşedintele Uniunii, deputatul Dan Barna.