Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: "Chestiunea Schengen nu va fi discutată la Consiliul European, în februarie. Noi, UE, nu ne permitem încă un eșec"

Klaus Iohannis: "Chestiunea Schengen nu va fi discutată la Consiliul European, în februarie. Noi, UE, nu ne permitem încă un eșec"

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că reuniunea Consiliului European din 9-10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. El susține că la Consiliul JAI trebuie tranșată situația.

Klaus Iohannis: "Chestiunea Schengen nu va fi discutată la Consiliul European, în februarie. Noi, UE, nu ne permitem încă un eșec"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Ioana Mircea    |    19 Dec 2022   •   16:21

Klaus Iohannis a spus că a avut discuții cu premierul suedez despre aderarea României la Schengen. „Este în temnă cu solicitările noastre, cu problematica în general și părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuție”, a declarat acesta.

Chestiunea Schengen nu se discută însă la Consiliul European, nu se tranșează acolo, ci la Consiliul JAI, a adăugat șeful statului. „Imediat după ce cele două chestiuni în discuție vor fi clarificate politic, prin discuții bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI și convingerea mea este că atunci când va fi pusă pe agendă va primi un răspuns pozitiv.

Noi, UE, nu putem să ne permitem încă un eșec. Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea este oricum prea devreme până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a afirmă că România și Bulgaria trebuie să primească un vot în același timp. „Voi continua toate discuțiile, însă nu mă aștept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută, va fi discutată sigur în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, și sunt optimist că în continuare vom găsi soluții și pentru votul austriac și pentru abordarea olandeză față de Bulgaria, fiindcă cea mai bună soluție este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp”, a adăugat Iohannis, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close