Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, despre dronele rusești care cad în România: "Reprezintă o problemă reală"

Klaus Iohannis, despre dronele rusești care cad în România: "Reprezintă o problemă reală"

Dronele rusești nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării noastre creează o problemă reală şi o situaţie inacceptabilă, este mesajul lui Klaus Iohannis transmis direct de la New York. 

Klaus Iohannis, despre dronele rusești care cad în România: "Reprezintă o problemă reală"
Sursa foto: presidency.ro
de Georgiana Adam    |    22 Sep 2023   •   08:59

Șeful statului a mai subliniat că Rusia atacă micile porturi de pe Dunăre pentru a speria oamenii şi pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene prin România.

"Am avut trei situaţii în care am descoperit fragmentele unor drone pe teritoriul românesc.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit până acum şi nu s-au produs pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează. Contează, dar trebuie să  vedem lucrurile în context.

De ce atacă Rusia aceste mici porturi de pe Dunăre? Sunt porturi mici, nu sunt de o importanţă capitală. Apropo, avem cu Ucraina o frontieră pe Dunăre, care este destul de lungă şi Ucraina are câteva porturi pe Dunăre, noi avem câteva porturi care sunt, practic, pe malul opus al fluviului.

Aşadar, de ce atacă Rusia aceste porturi mici? Explicaţia, după părerea mea, este că Rusia vrea să împiedice tranzitul cerealelor ucrainene. Noi, în România, i-am permis Ucrainei, din prima zi să efectueze acest tranzit fără taxe, să folosească liniile noastre logistice, să exporte cereale oriunde, în special spre ţările în curs de dezvoltare şi au exportat destul de mult.

Colegii mei au calculat că, de la începerea războiului, din februarie anul trecut, prin coridoarele logistice româneşti, ucrainenii au exportat peste 25 de milioane de tone de produse agricole, mai ales cereale. Acestea se fac pe căile rutiere, pe căile ferate şi pe Dunăre. Şi, o mare parte din acestea sunt aduse pe Dunăre, prin aceste porturi mici.

Aşadar, Rusia atacă aceste mici porturi pentru a speria oamenii, pentru a bloca tranzitul cerealelor ucrainene. Ei atacă cu drone şi, uneori, când aceste drone sunt doborâte, cad pe teritoriul românesc. Este inacceptabil, dar aceste atacuri sunt crime de război, deoarece nu vizează instalaţii militare, ci instalaţii civile.

Ei atacă infrastructură civilă, atacă oameni obişnuiţi care muncesc în aceste porturi şi trebuie să le considerăm asemenea acte ca fiind inacceptabile din start, dar extinderea lor în România este inacceptabilă şi protestăm vehement faţă acest fapt. Am discutat acest lucru cu aliaţii noştri, ne-am consolidat deja apărarea antiaeriană în zonă şi facem ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe oamenii noştri, dar rămâne inacceptabil, în pofida faptului că Rusia nu atacă în mod intenţionat România.

Aceste drone nu sunt îndreptate spre România dar, deoarece au căzut în România, este o problemă reală şi care trebuie soluţionată", spune Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis drone rusesti New York
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close