Antena 3 CNN Politică Preşedintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Chile, Gabriel Boric

Preşedintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Chile, Gabriel Boric

Preşedintele României, Klaus Iohannis, începe, sâmbătă, vizita oficială în Chile, cea de-a doua ţară pe care o vizitează în turneul început marţi. 

Preşedintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Chile, Gabriel Boric
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    22 Apr 2023   •   16:02

Update 16:02 - Klaus Iohannis a fost primit, sâmbătă, la Palatul La Moneda, Santiago de Chile, de președintele Republicii Chile, Gabriel Boric.

Este prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani. Iohannis se află până pe 26 aprilie, în vizită în America Latină.

"Vizita oficială în Republica Chile, cea de-a doua etapă a turneului sud-american, prima vizită de acest nivel în ultimii 10 ani, beneficiază deja de un cadru dinamic al dialogului politico-diplomatic în ultimii ani.

Construită pe premise bilaterale favorabile, vizita are ca obiectiv impulsionarea colaborării politice, a schimburilor economice, consolidarea cooperării sectoriale dintre cele două țări și încurajarea contactelor interumane”, anunță Președinția.

Cei doi vor avea discuţii tete-a-tete, dar şi convorbiri oficiale și vor semna un Memorandum privind cooperarea în domeniul situaţiilor de urgenţă. Va urma un dejun oficial.

--------

Pe agenda discuţiilor oficiale dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Gabriel Boric se vor afla stadiul şi perspectivele intensificării cooperării bilaterale, posibilităţi de stimulare a proiectelor sectoriale, cu accent pe dezvoltarea schimburilor comerciale şi atragerea reciprocă de investiţii, pe sectoarele de IT, energie, mediu şi agricultură.

"Situaţiile de urgenţă şi reacţia la catastrofele generate de schimbările climatice vor figura, de asemenea, pe agendă, urmând a fi semnat un Memorandum de înţelegere între instituţiile responsabile din cele două ţări", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Alte teme abordate de cei doi șefi de stat vor fi cooperarea în plan multilateral, aspectele legate de climatul de securitate în vecinătatea celor două ţări, consolidarea democraţiei la nivel global, apărarea drepturilor omului şi combaterea schimbărilor climatice, inclusiv educaţia pentru climă.

"În plan educaţional, România va deschide în perioada următoare primul lectorat de limba română din America Latină, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române. 

Această acţiune creează premisele pentru creşterea contactelor interumane şi a proiectelor culturale comune", a precizat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis va dona Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

De asemenea, preşedintele va dona copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni evacuaţi de autorităţile române şi primiţi în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria ţării.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a început, marţi, vizite oficiale în Brazilia, în Republica Chile şi în Argentina. Turneul se va încheia în 26 aprilie.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Chile
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close