Antena 3 CNN Politică Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile Camerei Deputaţilor. Amendamentele USR şi AUR au fost respinse

Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile Camerei Deputaţilor. Amendamentele USR şi AUR au fost respinse

Legea offshore a primit astăzi raport favorabil în comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot final, în plen.

Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile Camerei Deputaţilor. Amendamentele USR şi AUR au fost respinse
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Mia Lungu    |    17 Mai 2022   •   13:24

USR şi AUR şi-au susţinut amendamentele, însă acestea nu au fost respinse de deputaţi. USR a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii.

Ministrul Energiei a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susţinut, pentru că nu toţi românii contribuie la Pilonul II. 

"Tot un fond facem şi noi, dar pentru dezvoltarea reţelelor de gaz şi a proiectelor care să utilizeze gazul, şi vorbim de bani care intră la buget încă din acest an, nu vorbim de bani potenţiali", a spus Virgil Popescu.  Ministrul a precizat că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se conducă la investiţii care să stimuleze consumul de gaz. 

"Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei, potrivit Adevarul.

George Simion, un nou scandal în Parlament: ”E un hoț! Iubire mare între ei!”

A fost scandal în Parlament în această dimineață. Liderul AUR, George Simion, l-a numit pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, un ”hoț”.

”Ăsta este hoțul de ministru al Energiei! Ministrul energiei și reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci.  Hoțul acesta (Virgil Popescu, n.red.), nevasta lui are o benzinărie OMV Petrom.  Și vine astăzi în fața dumneavoastră... Este un hoț!”,  a declarat în această dimineață George Simion.  

Virgil Popescu nu a răspuns în niciun fel acuzațiilor, însă scandalul a continuat între deputatul Dan Tănasă și George Simion și reprezentantul Asociației patronale de Petrol și Gaze care a venit în Comisie pentru a asista la dezbateri.  

Cei doi l-au jignit și i-au adus acuzații grave acestuia. Până la urmă reprezentantul Asociației patronale de Petrol și Gaze a trebuit să părăsească sala pentru a se liniști spiritele.  

"România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma" - Virgil Popescu, pledoarie pentru legea offshore

Nu peste mult timp, România va produce mai mult gaz decât va consuma - este opinia optimistă a ministrului Energie, prezent astăzi în Parlament la dezbaterea legii offshore.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce destul gaz pentru a acoperi consumul din România, dar şi din alte ţări.

"Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională", a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.

Ministrul a mai menţionat că proiectul a fost iniţiat împreună cu liderii coaliţiei de guvernare.

"Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (...) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României", a explicat Virgil Popescu.

Legea offshore a fost votată în Senat cu 91 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”, în urmă cu câteva zile, după dezbateri intense.

×
Subiecte în articol: legea offshore Camera Deputatilor
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close