Antena 3 CNN Politică Legea salarizării a fost adoptată de Camera Deputaţilor, forul decizional. Principalele prevederi ale proiectului legislativ

Legea salarizării a fost adoptată de Camera Deputaţilor, forul decizional. Principalele prevederi ale proiectului legislativ

Legea salarizării a fost adoptată de Camera Deputaţilor, forul decizional. Principalele prevederi ale proiectului legislativ
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Iun 2017   •   12:13

UPDATE: Legea Salarizării unitare a fost adoptată de parlamentari, aceasta fiind votată inclusiv de aleși ai opoziției.

Legea a fost supusă la vot în plenul Camerei Deputaților, unde s-au înregistrat 188 de voturi ''pentru'', 28 "împotrivă" şi 47 de abţineri. 

Anterior, proiectul a fost adoptat şi de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Ce prevede legea salarizării unitare

Legea salarizării unitare prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56% pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi 43 de miliarde de lei până în 2022, a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu. 

"Legea este în conformitate cu programul aprobat de Parlamentul României şi prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor cu 56% pe o anvelopă bugetară de 32 de miliarde de lei până în 2020 şi 43 de miliarde de lei până în 2022. La baza piramidei salariale, creşterile sunt de peste 100% ajungând şi la 300%, cum este cazul în Apărare, dar scad în vârf, acolo unde unele salarii erau atât de mari încât disproporţia nu putea fi corectată nici măcar la nivelul anului 2022", a declarat Lia Olguţa Vasilescu. 

Potrivit ministrului Muncii, în 2017 au început deja creşterile salariale în sectorul bugetar, fiind alocată suma de 6 miliarde de lei urmând ca anul viitor să fie alocaţi încă 10 miliarde de lei. 

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a explicat marţi, că impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018. 

"De la 1 ianuarie 2018 operăm o creştere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creşterea integrală pentru sănătate şi 50% pentru învăţământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ţinta pe care am urmărit-o. Mi-aş fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 - 9% este sustenabil", a spus ministrul Viorel Ştefan. 

Legea salarizării a încins spiritele la dezbaterile din Comisia de Muncă

Marți, Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor şi-a dat girul la finalul unei zile pline de declaraţii contradictorii. PSD, ALDE şi UDMR au votat pentru, în timp ce Opoziţia formată din USR, PMP şi PNL au votat împotriva proiectului de lege prezentat de majoritatea parlamentară.

Spiritele s-au încins încă de dimineaţă, atunci când Viorel Ştefan a lăsat să-i scape o informaţie şocantă: Ministerul de Finanţe nu are bani pentru toate creşterile salariale promise de Guvern. Lia Olguţa Vasilescu a intervenit rapid şi a încercat să atenueze din efecte, explicând că omologul ei de la Finanţe a pierdut finalul discuţiei şi, implicit, concluziile.

Liderii coaliţiei au negat şi ei că ar fi probleme cu banii pentru majorările salariale. 

Liviu Dragnea a explicat că, deşi decalate, creşterile salariale pentru bugetari vor deveni realitate şi că acest aspect este cel mai important.

Votul final pe legea salarizarii unitare se va da în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional. 

×
Subiecte în articol: coalitia de guvernare
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close