Antena 3 CNN Politică Marko Bela cere prefecți maghiari în Mureș, Harghita și Covasna pentru liniștea interetnică

Marko Bela cere prefecți maghiari în Mureș, Harghita și Covasna pentru liniștea interetnică

 Marko Bela cere prefecți maghiari în Mureș, Harghita și Covasna pentru liniștea interetnică
09 Ian 2009   •   17:45

Presedintele UDMR, Marko Bela, a punctat, vineri, necesitatea existenței reprezentanților comunității maghiare la nivelul prefecturilor din Mureș, Harghita și Covasna. El s-a arătat îngrijorat din cauza unor incidente care ar tensiona climatul interetnic, făcând referire la două cazuri petrecute în Mureş, respectiv Harghita.
Referindu-se la problema prefecturilor, liderul Uniunii a apreciat că aceste posturi ar trebui ocupate printr-un concurs care să nu fie ?de vitrina?.
?Trebuie să spun că în Covasna, Harghita și Mureș, după 1990 tot timpul au fost ori prefecți ori subprefecți maghiari. În aceste județe nu îmi puteți da o perioadă oricât de scurtă când nu ar fi existat la prefecturi prefecți sau subprefecți? a declarat Marko. El a recunoscut că reprezentanții maghiri au beneficiat de ?concursuri de vitrină?, dar a afirmat că este timpul să se pună capăt unor aseemenea practici.
Liderul maghiar a mai spus ca este momentul sa se puna capat "concursurilor de vitrina" pe posturi, insa a recunoscut ca si reprezentantii maghiari au beneficiat de astfel de concursuri.
?Ori facem concursuri pe bune, corecte și cinstite, ori renunțăm la idee. În România se organizează concursuri de vitrină. Și UDMR a fost beneficiar al acestor situații, dar trebuie să vină momentul când clarificăm aceste lucruri? a mai spus liderul UDMR.
Marko Bela a semnalat că, odată cu intrarea formațiunii în opoziție, tensiunile interetnice au reapărut. El s-a referit la incidentele de la Miercurea Nirajului, unde se construiește o Biserică Ortodoxă într-o comunitate ostilă acestui proiect, și Siculeni, unde forțele de ordine au dispus îndepărtarea unui steag în culorile maghiare, roșu, alb și verde.
?Indiferent dacă UDMR este în opoziţie sau la guvernare, n-ar trebui să permitem ca relaţiile interetnice, o convieţuire interetnică în general, să cadă victimă acestor schimbări. Prezenţa specialiştilor maghiari în diferite instituţii nu o pot concepe ca o problemă politică. În interesul convieţuirii interetnice, ar trebui să păstrăm în continuare aceste prezenţe.Deja se simte tensionarea climatului?, a subliniat Marko Bela.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prefecti
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close