Antena 3 CNN Politică PSD, cu gândul la efectele electorale ale acordului FMI. PDL, preocupat de ţinta de creştere economică

PSD, cu gândul la efectele electorale ale acordului FMI. PDL, preocupat de ţinta de creştere economică

PSD, cu gândul la efectele electorale ale acordului FMI. PDL, preocupat de ţinta de creştere economică
Sursa foto: Guvern
12 Mar 2009   •   15:51

Absorbţia fondurilor UE, protejarea intereselor economice ale populaţiei, finanţarea investiţiilor prevăzute în bugetul de stat şi proiecţia bugetară multianuală vor fi criteriile care vor sta la â baza oricăror discuţii pe tema contractării unui împrumut extern, au decis joi liderii coaliţiei. Acordul cu FMI nu se face nici pe genunchi, nici în genunchi ar fi reproşat liderii PSD colegilor de guvernare, cuprinşi de teama efectelor electorale negative care ar trebui suportate în cazul în care FMI va obliga Guvernul Boc să le aplice în schimbul banilor primiţi.Imperturbabili, premierul Emil Boc, secondat de ministrul Finnaţelor Gheorghe Pogea au arătat că fără împrumutul FMI România nu ar beneficia de nici o creştere economică, iar ţinta prevăzută în bugetul pe 2009 nu are cum să fie atinsă.

Vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat la finalul şedinţei coaliţiei că liderii PDL şi PSD au stabilit componenţa unei comisii interministeriale de negociere, mandatată să discute pachetul de măsuri care trebuie adoptat. "Am stabilit şi pachetul de măsuri pe care coaliţia îl are în vedere în orice discuţie potenţială. Acesta se referă în primul rând la protejarea intereselor economice ale populaţiei, asigurarea resurselor suficiente pentru realizarea investiţiilor prevăzute în bugetul de stat, avem în vedere ca prioritate zero absorbţia fondurilor europene şi o proiecţie bugetară multianuală, astfel încât să putem asigura o perspectivă asupra evoluţiei economice în următorii trei - patru ani", a declarat Videanu.
Comisia va fi alcatuită din 9 miniştri cu atribuţii în domeniu.

Videanu a arătat că la şedinţă s-a analizat şi necesarul de finanţare de care are nevoie România din împrumuturi interne şi externe, dar a refuzat să precizeze suma luată în calcul de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Videanu s-a limitat să afirme că banii vor proveni de la CE, de la bănci şi de la FMI. Ministrul Finanţelor i-a mai informat pe membrii coaliţiei despre discuţiile exploratorii pe care autorităţile de la Bucureşti le au cu reprezentanţii CE, ai Băncii Mondiale, Băncii Central Europene şi ai FMI, a mai spus Videanu.


Geoană către Boc: Acordul cu FMI nu se face nici pe genunchi, nici în genunchi

Acordul cu FMI nu se face nici pe genunchi nici în genunchi, i-ar fi reproşat preşedintele PSD Mircea Geoană premierului Emil Boc în cadrul întâlnirii avute astăzi la Guvern. Potrivit unor surse din coaliţie citate de Mediafax, Geoană ar fi acuzat din nou gravitatea lipsei de transparenţă în cazul negocierilor cu FMI, în condiţiile în care cuantumul împrumutului vehiculat ar fi cel mai mare din ultimii 20 de ani.

Geoană şi ministrii PSD ar fi cerut garanţii ferme că banii împrumutaţi vor fi cheltuiţi transparent, solicitând ca negociatorii să fie chemaţi la discuţii cu liderii coaliţiei pentru a da lămuriri despre necesarul de finanţare, destinaţia fondurilor împrumutate şi care vor fi efectele asupra pensiilor, salariilor şi locurilor de muncă.

Preocupat de efectele electorale ale acestui împrumut, Geoană ar mai fi solicitat garanţii că nu se vor dispune concedieri în masă la nivelul populaţiei sau că puterea de cumnpărare a românului se va deprecia în urma condiţiilor cu care va veni FMI pentru România.

Pogea prognozează o creştere economică mai mică decât cea din bugetul de stat

Conform unor surse participante la întţlnire, miniştrii democrat-libeali, în fruntea cu deţinătorul portofoliului Finanţelor, Gheorghe Pogea s-au pronunţat pentru necesitatea contractării acestui împrumut ca o condiţie a păstrării unui ritm oarea carea de creşterec economică. Chiar şi cu împrumutul cu FMI semnat, Pogea a prognozat că adevărata creştere economică se va plasa între minus un procent şi 1,5%, mai mică decât cele 2,5 procente estimate în proiectul de buget de stat pe anul 2009.

Ca atare, premierul Emil Boc şi-ar fi asumat răspunderea că va veni cu răspunsurile la problemele şi întrebările ridicate de preşedintele PSD Mircea Geoană, chiar înainte ca la nivelul coaliţiei şi al Guvernului să se discute efectiv despre mandatul politic de negociere cu FMI.
Nemulţumit de aceste asigurări, Geoană a apreciata că Guvernul va trebui să îşi asume responsabilitatea cheltuirii fondurilor primite, în cazul în care concluzia finală în coaliţie va fi pentru încheierea unui acord cu FMI.

Marius Vulpe, Antena3.ro



×
Subiecte în articol: coalitie masuri imprumut FMI
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close