Antena 3 CNN Politică PSD, iritat de unele măsuri anticriză cu potenţial negativ pentru proprii candidaţi

PSD, iritat de unele măsuri anticriză cu potenţial negativ pentru proprii candidaţi

PSD, iritat de unele măsuri anticriză cu potenţial negativ pentru proprii candidaţi
Sursa foto: Mircea Geoanã
08 Apr 2009   •   14:05

Perspectiva unor ample concedieri în sistemul de educaţie, a îngheţării salariilor profesorilor sau a introducerii impozitului forfetar cu consecinţe negative asupra firmelor şi nivelului şomajului provocă nemulţumiri în PSD în acest an electoral. Posesori ai portofoliilor ministeriale sociale şi donatori generoşi de promisiuni de gen la ultimele alegeri, social-democraţii se tem că implementarea unor asemenea măsuri anticriză, ar putea fi contabilizate negativ din punct de vedere electoral de către proprii candidaţi la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din acest an. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a calificat miercuri ca inacceptabilă, deplasată şi total inoportună intenţia de disponibilizare a personalului din sistemul de educaţie. În paralel el a cerut partenerilor de coaliţie găsirea unor soluţii alternative la introducerea impozitului forfetar.

După întânirea de la Senat, Geoană şi miniştrii social-democraţi s-au deplasat, la Palatul Victoria, pentru reuniunea pregătitoare a şedinţei de guvern în care-şi vor formula obiecţiile faţă de măsurile economic-sociale pregătite de Executiv.

Reprezentanţii Finanţelor i-au informat luni pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor sau reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei.
Temeri cu pronunţat caracter electoral
Îngrijorarea PSD este legată de efectele electorale nedorite pe care le-ar implica implementarea acestor măsuri. Ele ar putea fi interpretate de populaţie ca o neonorare a promisiunilor făcute în campania pentru parlamentare în anul 2009, marcat de alegerile europralamentare şi prezidenţiale, susţin surse social-democrate participante la întâlnire.
Parţial şi liderul PSD, Mircea Geoană a recunoscut această stare de lucruri. "Nu vă ascund că am o preocupare faţă de zona de educaţie, nu cred că e firesc pentru dascălii României, după ce le-am promis cu toţii o creştere a salariilor suntem într-o fază de a nu onora această promisiune şi mai rău de a merge într-o fază contrară. Nu sunt adeptul concedierilor, dacă sunt posibile economii din fondul de salarii, acest lucru trebuie analizat, dar ideea de a disponibiliza personal din zona de educaţie e un gest deplasat şi total inoportun", a susţinut Geoană, după întâlnirea cu miniştrii PSD.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a arătat, la rândul său, că implementarea unor asemenea măsuri ar duce sistemul în stare de nefuncţionare. Inacceptabilă este considerată şi neonorarea promisiunilor de majorare a salariilor dascălilor.
"Reducerile propuse de Ministerul de Finanţe sunt inacceptabile, ar aduce întregul sistem de învăţământ în stare de nefuncţionare. Eu cred că nu putem accepta o reducere de personal în învăţământ pentru că este ca şi cum am accepta să rămână clasele fără profesori, aceea nu mai este şcoală. (...)Aici cine pleacă, lasă sala goala. Este realmente imposibil sa acceptăm reducerea a 20.000 de posturi, nu este posibil aşa ceva", a explicat Andronescu.
PSD cere măsuri alternative la impozitul forfetar
Nici introducerea impozitului forfetar nu este privită cu ochi buni de PSD. În opinia lui Geoană chiar dacă ar putea determina creşterea veniturilor la buget, măsura ar avea consecinţe negative privind încetinirea economiei, prin afectarea firmelor şi creşterea şomajului.
"În acest moment există o obligaţie, pe baza acordului semnat cu FMI, de creştere cu 0,25% din PIB a veniturilor la buget. Acest lucru se poate face prin mai multe modalităţi. Noi credem că această modalitate (impozitul forfetar, n.r.) poate va produce efectele bugetare estimate, dar în mod cert va avea ca o consecinţă încetinirea activităţii economice şi riscul de a avea un şomaj şi distrugerea unor reţele de întreprinderi mici şi mijlocii şi de microîntreprinderi din România", a afirmat Geoană.
Liderul PSD a făcut un apel pentru mai multă creativitate în ceea ce priveşte identificarea măsurilor alternative de creştere a veniturilor la buget, fără afectarea firmelor din România. "Cred că putem să găsim formule de creştere a veniturilor fără a afecta firmele foarte vulnerabile din România" a susţinut Geoană.
Introducerea impozitului forfetar este necesară, deoarece peste o treime din numărul societăţilor înregistrate declară pierderi, în condiţiile unei cifre de afaceri ridicate, iar statul nu trebuie să permită firmelor un comportament de tip "free rider", în care acestea obţin un beneficiu fără plată, se arată într-un document guvernamental. Potrivit analizelor efectuate de Ministerul Finanţelor, numărul societăţilor care au declarat pierderi în 2007 a fost de 242.106 firme, reprezentând 39,2% din numărul total al societăţilor înregistrate, în condiţiile în care cifra de afaceri cumulată a acestora a depăşit 134 miliarde lei.

Rectificare bugetară,subiect pentru consultarea în coaliţie

Geoană şi-a exprimat speranţa că Guvernul Boc nu va relua "năravul greşit" al vechii guvernări şi nu va apela în exces la instrumentul ordonanţelor de urgenţă fără o consultarea publică prealabilă. "E obligatoriu ca un astfel de eventual demers să fie dezbătut public. Personal am dubii importante cu privire la eficacitatea unui astfel de impozit (forfetar, n.r.) şi am senzaţia că există un risc de a aplica aceeaşi politică prociclică pe care şi Guvernul Tăriceanu I a aplicat-o la început de 2005. Atunci când economia este în recesiune nu te apuci să creşti taxele, ci, dimpotrivă, trebuie să stimulezi activitatea economică prin orice mijloace", a spus Geoană

Liderul PSD a subliniat că apropiata rectificare de buget trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în cadrul coaliţiei PSD-PDL. "Principala concluzie este că un act de o astfel de importanţă (rectificarea bugetară, n.r.) trebuie să facă obiectul unei discuţii specifice în coaliţia PSD-PDL. În acest moment, miniştrii social-democraţi au primit ca sarcină să facă o estimare cu privire la costurile sociale şi economice ale propunerilor avansate la nivelul Guvernului azi (miercuri, n.r.)", a declarat liderul PSD.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close