Antena 3 CNN Politică Reduceri de cheltuieli: Deputaţii ar putea spune adio cazării lor în hotelurile bucureştene

Reduceri de cheltuieli: Deputaţii ar putea spune adio cazării lor în hotelurile bucureştene

Reduceri de cheltuieli: Deputaţii ar putea spune adio cazării lor în hotelurile bucureştene
Sursa foto: Camera Deputaþilor
17 Mai 2010   •   17:01

Deputaţii din teritoriu s-ar putea vedea nevoiţi ca pe viitor să-şi caute garsoniere cu chirie atunci când vin la lucru în parlamentul din Capitală. Conducerea Camerei ia în calcul şi varianta renunţării la cazarea deputaţilor la hotel pentru a reduce cheltuielile parlamentarilor pe timp de criză. Numai în luna martie, cazarea deputaţilor în Capitală a costat această cameră legislativă 1.637.540 de lei, aşa cum reiese din informaţiile economice privind cheltuielile parlamentarilor, publicate pe site-ul acestei camere.
Potrivit legii Statutului deputaţilor şi senatorilor, deputaţilor care nu au domiciliul în Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, li se acordă pe noapte, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere achitat unui deputat. Astfel, deputaţii din provincie sunt cazaţi fie la hotel, fie în gazdă. Pentru cei care stau la hotel, Camera Deputaţilor plăteşte peste 240 lei pe noapte, iar cei care stau în gazdă primesc 70% din tariful pentru hotel.
Potrivit cheltuielilor defalcate pe luna martie, numai 91 de deputaţi nu au solicitat bani de chirie sau de hotel. Pentru restul de 243 de aleşi, Camera Deputaţilor a alocat 1.637.540 de lei pentru cazarea lor în Bucureşti. Pentru 125 din ei s-a cheltuit în acest sens 8.333 de persoană, restul inducând cheltuieli între 3.3038 şi 8.159 de lei.
Potrivit secretarului Camerei, democrat-liberalul Sever Voinescu în şedinţa Biroului Permanent a avut loc o discuţie "amplă" în legătură cu programul de reducere a cheltuielilor la nivelul Camerei Deputaţilor, membrii acestui for înaintând spre discuţie mai multe propuneri şi variante de lucru.
Conducerea Camerei a decis ca secretarul general Gheorghe Barbu, împreună cu chestorii, să întocmească un raport cu propuneri concrete care va fi dezbătut în şedinţa de miercuri a Biroului Permanent.
Unele propuneri au privit restructurarea personalului Camerei şi anume de diminuare a numărului de persoane cu funcţii de conducere.
"Au fost şi propuneri legate de reducerea cheltuielilor cu deplasările externe, au fost şi propuneri în legătură cu cheltuielile de transport intern al deputaţilor şi cu cazarea parlamentarilor din provincie", a spus Voinescu.
El a arătat că o variantă este să se renunţe la cazarea deputaţilor la hotel şi renegocierea contractului încheiat de Camera deputaţilor cu Tarom, în cazul deplasărilor cu avionul.
Voinescu a precizat că Biroul Permanent caută soluţii de reducere a cheltuielilor legate de funcţionarea Parlamentului, aceste măsuri urmând să fie luate pe lângă reducerea cu 25% a indemnizaţiilor parlamentarilor, în cazul în care Guvernul decide să se reducă salariile bugetarilor cu 25%.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close