Antena 3 CNN Politică Scandalul în cazul Şova, retrimis la Comisia Juridică

Scandalul în cazul Şova, retrimis la Comisia Juridică

S.T.
2 minute de citit Publicat la 15:29 27 Mai 2015 Modificat la 15:29 27 Mai 2015
soki.jpg
Foto: Agerpres
UPDATE- Scandalul Şova este retrimis la Comisia Juridică.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a declarat, miercuri, că Biroul Permanent a decis cu 9 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă" ca până marţi Comisia Juridică să elaboreze o hotărâre cu privire la ceea ce trebuie făcut în cazul Şova, hotărâre care să fie supusă plenului Senatului.

"Dacă până marţi, când reluăm şedinţa, Biroul Permanent nu primeşte decizia Comisiei Juridice sau ea nu este adoptată în condiţii regulamentare, conform procedurilor prevăzute de regulament, decizia va fi luată în plen", a precizat Cristian Dumitrescu.

Ştire iniţială:

Comisia juridică a Senatului a votat, miercuri, propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată.


Punctul de vedere al comisiei va fi înaintat Biroului Permanent.


DNA a cerut încuviinţarea Parlamentului pentru reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, în dosarul care viza contractele de asistenţă juridică pentru complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Şova este acuzat de trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Scandalul în cazul Şova a început pe 25 martie, când senatorul a scăpat de arestarea cerută de DNA, în baza unui vot controversat. Au fost 79 de voturi pentru şi 67 împotrivă. Deşi arestarea lui Şova a fost votată favorabil de majoritatea senatorilor prezenţi, rezultatul a fost considerat împotriva arestării, pentru că nu s-a întrunit o majoritate calificată, adică jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. 
 
Potrivit Constituţiei, cererile de arestare sunt încuviinţare cu jumătate plus unu din numărul senatorilor prezenţi, însă regulamentul Senatului prevedea la acea dată o majoritate a senatorilor în funcţie. 
 
Ulterior, regulamentul a fost schimbat, însă tot lipsea o hotărâre scrisă de respingere a reţinerii şi arestării lui Şova. 
 
Curtea Constituţională a decis, pe 8 aprilie, că Senatul este obligat să redacteze hotărârea, să o comunice autorităţilor competente şi să o publice în Monitorul Oficial.   

Dan Şova se plânge de tergiversarea dosarului său

Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Citeşte şi:





×
x close