Antena 3 CNN Politică Se caută prefecţi: Înghesuială PSD-PD-L la marea ciolăneală a prefecturilor

Se caută prefecţi: Înghesuială PSD-PD-L la marea ciolăneală a prefecturilor

Se caută prefecţi: Înghesuială PSD-PD-L la marea ciolăneală a prefecturilor
08 Ian 2009   •   15:28

Filialele PD-L şi PSD au început să adulmece posturile de prefecţi şi subprefecţi deţinute de PNL şi UDMR. Deşi ocupanţii acestor funcţii au fost aleşi prin concurs politicienii locali nu-şi fac probleme. Rezolvarea modalităţii de înlocuire a actualilor prefecţi şi subprefecţi este lăsată pe mîna centrului, filialele aşteptând de la noul guvern fie modificarea legii prin care aceste instituţii să fie din nou politizate, fie încurajarea aplicării principiului mobilităţii prin ?promovarea? actualilor prefecţi şi subprefecţi în alte posturi.
Culoarea politică a prefecturilor va fi similară cu cea a preşedinţiilor de consilii judeţene, acolo unde acestea sunt deţinute de PSD şi PD-L, urmând ca locurile deţinute de foştii guvernanţi să fie împărţite între reprezentanţii celor două partide nou venite la putere.
Potrivit protocolului convenit de către cele doua partide dupa alegerile parlamentare pentru formarea guvernului, 17 judeţe vor avea prefecţi numiţi de la PSD, 14 judeţe prefecţi PD-L, iar alte 10, în care consiliile judeţene aparţin celorlalte partide, vor fi împărţite funcţiile de prefecţi şi subprefecţi în mod egal între PSD şi PD-L. Profilul pretendnţilor la aceste funcţii este mai degrabă descurajator.Pentru ocuparea acestor posturi se înghesuie mai ales candidaţii perdanţi la alegerile parlamentare uninominale. Rari unt cei care au în spate o experienţă acumulată de-a lungul anilor în posturi asemănătoare.
Prefecturile UDMR, ameninţate de PSD şi PD-L
În zona judeţelor Covasna şi Harghita, acolo unde şefiile consiliilor judeţene au revenit UDMR după ultimele alegeri locale, există totuşi şanse ca unii subprefecţi să fie numiţi din partea Uniunii ca premiu de consolare pentru pierderea funcţiilor de prefecţi. Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a lăsat să se înţeleagă că ar dori o colaborare cu UDMR la nivel local, considerând normal ca maghiarii să deţină un post de subprefect, la schimb cu un post de vicepreşedinte român la Consiliul Judeţean sau un viceprimar român la Primărie. În ceea ce priveşte postul de prefect,deţinut de Gyorgy Ervin,acesta ar reveni PSD, iar unul sau ambele posturi de subprefecţi PD-L. Cel mai vehiculat nume pentru conducerea Prefecturii este cel al actualului subprefect al Bucureştiului, Codrin Munteanu, fost director juridic al Prefecturii Covasna şi care cu puţin timp înainte de a pleca la Bucureşti a câştigat un post de subprefect în acest judeţ.
Probleme similare au membrii Uniunii şi la nivelul judeţului Maramureş, acolo unde prefectul, Bondi Gyongyike, va fi schimbată cu un democrat-liberal, cel mai probabil cu Mircea Radu Munteanu, fost director al FPS Maramureş şi cunocut pe plan local ca migrator politic de frunte.
Felicia Pop, prefectul de Mureş are zilele numărate în această funcţie. Conform înţelegerii locale dintre PSD şi PD-L, postul va reveni democrat-liberalilor. Preşedintele PD-L Mureş, Dorin Florea, care este şi primarul din Târgu-Mureş, îl susţine pentru acest post pe actualul purtator de cuvânt al Primariei municipiului, Marius Paşcan. Paşcan este considerat de altfel favorit. El a organizat cu succes campania de realegere a lui Dorin Florea, având contribuţii similare la campaniiile electorale le altor primari PD-L, cum ar fi Mircea Hava, edil de Alba Iulia, şi mai ales a lui Emil Boc, ca primar de Cluj.
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Szilagyi, îşi face deja calcule pentru prinderea unei funcţii de subprefect, deşi relaţia sa cu PSD, beneficiarii celor două posturi de subprefect la nivelul acestui judeţ, nu a fost deloc bună. În ceea ce priveşte locul de prefect, acesta va reveni PD-L, Sabin Ilieşi, primvicepreşedinte al filialei, fiind considerat favorit în cursă.
La Bihor, trei reprezentanţi ai filialei PD-L şi-au depus deja candidaturile pentru ocuparea postului de prefect, în locul actualului ocupant Mircea Ghiţea. Cele trei candidaturi aparţin preşedintelui executiv al PDL Bihor, Mircea Matei, lui Gavrilă Ghilea, fost vicepreşedinte al PDL Bihor, migrat dinspre PSD şi considerat favorit, precum şi lui Traian Abrudan, şi el fost vicepreşedinte al filialei, în prezent subprefect membru al Corpului Înalţilor Funcţionari Publici şi, teoretic, apolitic. Un alt nume vehiculat, este cel al finei ministrului Vasile Blaga, fostul deputat Ionela Pop Bruchental. La nivel de suprefecţi, fostul deputat PSD Bihor Claudiu Pop, perdant la ultimele parlamentare ar putea prinde unul din locuri.
Ardeal şi Banat
Primul vizat de schimbări la nivelul judeţului Sălaj este actualul prefect, Andrei Todea, numit în funcţie în 2005, el facând parte, la vremea respectivă, din Partidul Democrat. Postul va reveni acum PSD, cele doua funcţii de subprefect celor de la PD-L. Cel creditat pentru ocuparea Prefecturii este Ionel Ciunt, director executiv adjunct la Direcţia Sanitar-Veterinară. Onorica Abrudan şi Gheorghe Stanciu, candidaţi perdanţi la uninominale, sunt oamenii pe care PD-L i-ar promova în funcţiile de subprefecţi.
În Timiş, situaţia desemnării prefectului este mai complicată, liderii locali ai PD-L şi PSD având diferende asupra procentelor carele vor reveniii la nivelul instituţiilordeconcentrate. Preşedintele PD-L Timis, Dorel Borza este de părere că trebuie păstrat procentul de la alegerile locale, adica 42% pentru PD+L, la 28% pentru PSD. În contrapartidă, social-democraţii pretind ca numirea noului prefect să se facă numai cu asentimentul lor. În ceea ce priveşte prefectul, se pare că liderii PD-L Timiş, Dorel Borza şi Constantin Ostaficiuc, au fiecare proprii favoriţi. În discuţie sunt numele lui Viorel Oancea, Mircea Băcală şi Marius Martinescu, fostul primar al Lugojului, ultimul fiind şi propunerea filialei pentru un post de secretar de stat în MAI. Cu Martinescu deja cu un picior în MAI, Mircea Băcală, consilierul juridic al Preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc a câştigat partida în faţa lui Viorel Oancea, susţinut de gruparea condusă de şedul PD-L Timiş, senatorul Dorel Borza.
Postul cel mai râvnit al judeţului Satu Mare este cel de prefect. În prezent este deţinut de Radu Bud, protejat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Acest post s va reveni PD-L, unde Petre Mureşan a câştigat deja competiţia internă în faţa lui Ioan Ţibil. Alba va avea doi subprefecţi din partea PSD şi prefect propus de PD-L. Numele vehiculate la nivelul celor două partide îl dau ca prefect pe fostul deputat PD-L Ştefan Bardan, iar pentru funcţiile de subprefect pe avocatul Ovidiu Jidveian, perdant în colegiul Sebeş ? Blaj pentru Camera Deputaţilor, şi Liviu Rusu, fostul primar al Aiudului.
Prefectul judeţului Hunedoara va fi de la PSD, în prezent fiind mai multe nume vehiculate: consilierul judeţean Liliana Ţolaş şi Doru Gaiţă, fost senator şi director al Combinatului Siderurgic Hunedoara. Cu mai puţine şanse sunt daţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean în legislatura 2000 ? 2004, Mihail Rudeanu şi fostul prefect Costel Alic. Surse din PSD spun că cele mai mari şanse le are Sorin Vasilescu, care a ocupat această funcţie în perioada 2000-2004. Favorit este considerat Emil Rişteiu, primarul comunei Băcia.
La nivelul judeţului Cluj, printre cei vizaţi de valul destituirilor noii guvernări se numără şi prefectul Călin Platon, provinit din rândurile PNL. Conform unor surse din PD-L, în cărţile pentru acest post se află consilierul local al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin şi un lider local al partidului, Gheorghe Benea.
Potrivit protocolului dintre PDL şi PSD, la Arad postul de prefect va reveni democrat-liberalilor. Călin Bibarţ ar urma să ia astfel locul lui Gavril Popescu, fost vicepreşedinte PNL Arad până la numirea în funcţie.La nivel local, PSD Arad va avea cele două funcţii de subprefect. Cele mai mari şanse le au Florin Remeţan şi Radu Stoian.
În baza regulii stabilite la cel mai înalt nivel, funcţia de prefect al judeţului Caraş-Severin aparţine PD-L, partid care deţine şefia CJ, iar cele două funcţii de subprefect, PSD. Candidaţii pentru postul de prefect sunt Romică Anculia, Ioan Ion, în cazul în care nu va fi secretar de stat la Apărare şi Ovidiu Rădoi. Numirea propriilor oameni în aceste funcţii depinde de măsura în care cele două filiale judeţene vor reuşi să-şi impună secretari de stat în Guvernul Boc.
Democrat?liberalul Constantin Trihenea ate dat ca favorit pentru ocuparea postului prefect al Sibiului. Om de afaceri, liderul filailei municipale a PD-L şi consilier local, Trihenea a pierdut la redistribuire locul de deputat. Pentru posturile de subprefect sunt pomenite mai multe nume în PSD: Cornel Langa, care a deţinut această funcţie şi în mandatul 2000 ? 2004, fostul deputat Gheorghe Suditu, chiar şi al unui tehnocrat Rodica Ţârlea. Alţi pretendenţi provin de la organizaţia de tineret, Florin Orlăţan şi Cosmin Ionescu.
Surse din filiala PD-L Braşov susţin că postul de prefect se află în curtea lor, fostul senator PD-L Ion Gonţea autopropunându-se deja pentru această funcţie. De partea PSD, Emil Niţă, actualul prefect şi Viorel Chiriac, secretar executiv al filialei sunt daţi ca siguri pentru posturile de subprefect.
Muntenia
În Olt, funcţia de prefect îi va reveni PSD, în timp ce ambele funcţii de subprefect vor reveni PD-L. Fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Dumitru Ţoncu, apropiat al preşedintelui PSD Olt, Ion Toma, este în cărţi pentru conducerea Prefecturii Olt. Un alt nume vehiculat pentru şefia Prefecturii Olt este cel al consilierului judeţean al PSD Ion Bozgă, fost deputat. Radu Stancu, deşi propus pentru funcţia de secretar de stat, are şi el şanse să devină prefect. Pentru una dintre funcţiile de subprefect, numele cel mai des vehiculat este cel al şefului Poliţiei Comunitare Slatina, pedelistul Adi Pop. De asemenea, nici actualul subprefect Virgil Panduru nu este exclus de pe lista posibililor subprefecţi de Olt.
În judeţul Argeş, cea mai disputată este Prefectura judeţului deţinută până acum de liberali şi în fruntea căreia conservatorii l-ar dori pe fostul deputat Ion Mânzână. În cărţi a intrat însă Florea Costache, social-democrat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, el fiind considerat favorit pentru ocuparea acestui post. În tabăra PD-L, Emilian Pandelică, unul dintre candidaţii pentru deputăţie, Gheorghe Davidescu şi Cătălin Teodorescu se luptă pentru ocuparea funcţiilor de subprefect.
PSD şi PD-L urmează să nominalizeze persoanele care vor conduce Prefectura Brăila. Surse din conducerea PD-L dau ca sigură menţinerea în funcţie a unuia din cei doi subprefecţi, Dumitru Popa. La PSD, aripa mai tânără din partid, îl propune pe liderului organizaţiei de tineret, Marian Viorel Dragomir, pentru funcţia de prefect al judeţului. Fost consilier judeţean, iar în prezent consilier municipal, Dragomir a obţinut 48 la sută din voturi în Colegiul pentru Senat în care a candidat, însă nu a ajuns parlamentar. Liderul filialei, Gheorghe Bunea Stancu ia în calcul însă posibilitatea ca actualul prefect, Mihaela Marcu, să fie menţinut în funcţie, deşi mai mulţi social-democraţi cum ar fi consilierii municipali Doru Damian şi Sorin Eugen Boşneag îşi doresc la rândul lor conducerea Prefecturii.
Filiala PSD Vâlcea şi-a desemnat deja propunerea pentru funcţia de prefect Remus Grigorescu, este doctor în ştiinţe economice şi fost consilier în Consiliul Municipal Râmnicu Vâlcea în legislatura 2004-2008. la PD-L, nume precum Anuţa Handolescu, fostul prefect, Petre Ungureanu, fost deputat şi Ion Tudor, perdant la alegeri, sunt cele mai vehiculate pentru ocuparea posturilor de subprefect.
Prefectura judeţului Giurgiu a fost lăsată pe mâna PSD. Numele cele mai des vehiculate la nivel local sunt Cristian Marciu şi Marian Măroiu. Cele două posturi de subprefect vor fi deţinute de Partidul Democrat Liberal prin doi din următorii candidaţi: Gicu Iorga, Cristian Nemţescu, Dan Niţulescu, Mărioara Velicu, Constantin Dumitru şi Elena Dinu.
Fostul subprefect de Ilfov Valentin Delcea a fost desemnat de conducerea PDL, pentru funcţia de prefect al acestui judeţ, revendicată de către democrat-liberali în negocierile cu PSD. Candidat la Senat din partea PDL într-un colegiu uninominal din judeţ, Delcea a pierdut alegerile în faţa candidatului PSD Anghel Iordănescu. El a deţinut funcţia de subprefect în perioada 2005 ? 2008, în prezent fiind avocat în Baroul Bucureşti.
Tărăcilă, dorit ca prefect la Călăraşi
Judeţul Călăraşi ar putea avea rezervată o surpriză pentru postul de prefect. Potrivit protocolului de colaborare dintre PSD şi PD-L, instituţia prefectului revine pesediştilor. În Consiliul judeţean al PSD s-a stabilit ca propunerea partidului pentru funcţia de prefect să fie fostul senator Doru Ioan Tărăcilă, preşedintele filialei judeţene. Fostul senator se arată însă rezervat, calculele sale luând în considerare postul se cretar general al Senatului pe care speră să-l obţină de la Mircea Geoană. ?La nivel national mi s-au propus mai multe funcţii. Voi avea o discuţie zilele următoare cu domnul preşedinte Mircea Geoană. Deocamdată nu m-am decis?, a declarat liderul PSD Călăraşi. În cazul în care Tărăcilă ar opta pentru o funcţie la Bucureşti, pedeliştii locali au om pregătit pentru prefectură, pe Marian Dinulescu, fost vicepreşedinte al CJ Călăraşi până în 2008.
Bucureşti
La nivelul Capitalei, consilierul PD-L in consiliul general al municipiului, Horaţiu Tica, este considerat favorit în cursa pentru prefectură, afirma surse din PD-L. De înţeles de vreme ce soţia sa, Maria, a fost şefa de cabinet a primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. Un alt nume pe care PD-L il propune pentru funcţia de prefect este Victor Tartăcuţă, viceprimar al sectorului trei al Capitalei.
Dobrogea
În Dobrogea, partenerii de guvernare şi-au împărţit frăţeşte cele două judeţe. La Constanţa, functia de prefect va reveni PSD, cu şanse mari fiind creditat Liviu Brăiloiu, fost candidat la Senat pentru Colegiul 1, fratele primarului orasului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Postul de subprefect va reveni democrat-liberalilor pentru el luptîndu-se fostul deputat Mircea Iustian şi consilierul judeţean Mihai Petre. La Tulcea, PDL l-a nominalizat deja pentru postul de prefect pe actualul director executiv al Direcţiei Agricole Judetene, inginerul agronom Vasile Gudu.
Moldova
La Galaţi, Claudiu Branzan, fost jurnalist şi fost director la Administraţia Zonei Libere Galaţi se află în graţiile vicepremierului Dan Nica pentru ocupare postului de prefect cu sprijinul PSD. La vecinii din Bacău, pentru prefectură se vehiculează mai multe nume: Dorian Pocovnicu, consilier local, Cristian Vintila, director adjunct în cadrul societăţii Apa Serv, şi Gheorghe Hura, actual subprefect. În ceea ce priveşte funcţiile de subprefect, la PD-L există trei nume: foştii parlamentari perdanţi la ultimele alegeri, Liviu Miroşeanu şi Cristian Cucuian, şi Tudoriţa Lungu, fost director la Direcţia Apelor.
Mai la nord, Marian Oprişan îl susţine pentru prefectura Vrancei pe Cătălin Vrabie, director pentru Relaţii Internaţionale la CJ şi unul dintre cei care au pierdut lozul parlamentar. Pentru o funcţie de subprefect se zbate şi naşul lui Oprişan, George Băeşu, şi el unul dintre perdantţii alegerilor din noiembrie 2008.
Nemţenii ştiu deja că vor avea prefect de la PDL şi doi subprefecţi de la PSD. Dinspre social-democraţi se aude că şefia prefecturii este disputată de baronul local Iulian Tocu şi de fostul preşedinte de CJ Dan Vasile Constantin, ambii perdanţi la alegerile parlamentare uninominale.
Vaslui rămîne în continuare un judeţ roşu. Cele mai mari şanse pentru funcţia de prefect le are pesedistul Ioan Ţibulcă, care a mai ocupat un post similar în guvernarea PSD din 2000-2004. Dornic de prefectură s-a arătat şi fostul deputat Irinel Stativă, care nu amia intrat în Parlament după alegerile uninominale.
Suceava este trecută pe lista portocolie a prefecturilor PD-L. Cele două partide aflate la guvernare pregătesc schimbarea în întregime a conducerii Prefecturii. La PD-L, cele mai mari şanse pentru postul de prefect le are Sorin Popescu, fost director al Direcţiei Silvice şi candidat la un post de senator la ultimele alegeri pierdut la redistribuire. În cărţi mai sunt Petru Carcalete, actualul inspector şef al învăţământului sucevean şi Vasile Ilie, preşedinte al CJ Suceava şi fost prefect în perioada 1996 - 2000. Liderul filialei PSD, Gavril Mîrza a precizat că nu va susţine pe niciunul dintre actualii subprefecţi, Angela Zarojanu şi Dumitru Paşniciuc pentru ocuparea acestor funcţii în perioada 2008-2012. Mîrza a evitat să facă vreo nominalizare, deşi pe lista sa ar exista vreo 7 candidaţi.
La Iaşi se preconizează un prefect apropiat de PSD. Numele cel mai des pomenit pentru candidatura pe acest post este cel al preşedintelui PSD pe municipiul Iaşi, Doru Tompea, eternul nominalizat la acest post din 2001 încoace.
În judeţul Botoşani, la sediul PSD peste 80 de membrii de partid şi-au mnifestat dorinţa de a prinde un loc la instituţiile deconcentrate. Doi dintre ei, Viorica Afrasinei şi Florentin Pietraru au şanse să prindă locurile de subprefecţi. Gheorghe Sorescu are şi el zilele numărate în scaunul de prefect. Pentru că acum face parte din Corpul Inalţilor Funcţionari Publici, lui Gheorghe Sorescu ar urma să i se aplice principiul mobilităţii: ori va fi mutat în alt judeţ, ori va fi aparent promovat inspector guvernamental, aşa cum s-a întâmplat iniţial şi cu predecesorul sau Cristian Roman. PD-L, căruia îi revine această funcţie, conform algoritmului politic, are deja doi pretendenţi, Viorel Alexandru sau Radu Drăguş.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD PD-L
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close