Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Economia are ciumă, iar noi o tratăm de guturai

Sinteza Zilei: Economia are ciumă, iar noi o tratăm de guturai

Sinteza Zilei: Economia are ciumă, iar noi o tratăm de guturai
07 Oct 2008   •   23:48

Invitaţii din această seară ai emisiunii "Sinteza Zilei" au fost analiştii Ion Cristoiu şi Ilie Şerbănescu, Liviu Voinea, director executiv Grupul de Economie Aplicata şi Mugur Ciuvică, preşedintele asociaţiei Grupul de Investigaţii Politice. Temele abordate de aceştia au fost vizita preşedintelui Traian Băsescu în Spania, dar şi efectele crizei financiare pe plan mondial.
Fostul prim-ministru al României, Petre Roman, îl acuză pe actualul preşedinte, Traian Băsescu, că este "un miniom care mă acuză de impostură". Potrivit acestuia, vizita preşedintelui în Spania a costat 100.000 euro, în timp ce vizita fostului premier, atât în Italia cât şi în Spania, a costat numai 3.000 de euro. În plus, Roman susţine că, spre deosebire de el, preşedintele nu s-a întâlnit cu niciun oficial.
Întrebat dacă românii sunt afectaţi de această vizită, analistul Ion Cristoiu a declarat că "poporul român nu are conştiinţa banilor publici. Poporul român este perfect imun la cheltuirea banului public". Potrivit acestuia, mult mai important în această problemă ar fi răspunsul la întrebarea cine a plătit pentru această vizită. "Cine a plătit toată sindrofia asta? A fost un spectacol, au fost aduse starlete din România (...) E foarte important să ştim cine a plătit pentru toate acestea?", a declarat Ion Cristoiu. Potrivit fostului consilier prezidenţial al preşedintelui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică, Traian Băsescu va pierde pentru faptul că n-a intervenit în problemele din România, exact în perioada în care în România a fost tot acest scandal legat de creşterea salariilor.
Un alt subiect abordat în ediţia din această seară, a fost criza financiară pe plan mondial, respectiv efectele acesteia în România.
Unul din diagnosticele date de oamenii de afaceri, privind criza financiară, este că economia este bolnavă de ciumă, iar noi o tratăm ca şi când ar avea guturai. Invitaţii ediţiei de marţi a emisiunii Sinteza Zilei au încercat să răspundă la această problemă. "România este un paradox din punct de vedere al economiei de piaţă. În general, economiile de piaţă sunt de supraproducţie. La noi e invers. La noi nu există producţie", a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. În legătură cu evoluţia monedei euro din ultimul timp, Şerbănescu este de părere că nimeni nu ştie ce se va întâmpla în continuare.
Principalul efect negativ al crizei financiare în rândul românilor rămâne scumpirea creditelor.
Preşedintele George W Bush a susţinut marţi un discurs pe tema crizei economice, în faţa reprezentanţilor micilor întreprinzători. Este pentru a doua oară în decurs de numai câteva zile când preşedintele american se adresează americanilor pe această temă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Petre Roman Spania criza economica
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close