Antena 3 CNN Politică "Tratatul Umanismului Pragmatic", noua carte lansată de Dan Voiculescu

"Tratatul Umanismului Pragmatic", noua carte lansată de Dan Voiculescu

România are nevoie de un nou mod de a face politică, trecând dincolo de lupta dintre doctrinele de stânga şi de dreapta. În condiţiile în care valoarea unei naţiuni este asigurată de suma valorilor individuale, trebuie ca promovarea noilor lideri să se facă pe criteriul meritului.  În plus, este necesar ca statul să se asigure că are o clasă de mijloc puternică, aceasta fiind motorul unei economii prospere și al unei societăţi sănătoase. Sunt idei revoluţionare care se regăsesc în noua carte lansată de profesorul Dan Voiculescu astăzi, în prezenţa a numeroase personalităţi publice.

"Tratatul Umanismului Pragmatic", noua carte lansată de Dan Voiculescu
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2021   •   18:16

Profesorul Dan Voiculescu a dedicat trei decenii elaborării şi promovării doctrinei umanismului pragmatic. Este vorba despre un suflu nou în politică, în condiţiile în care, pe rând, comunismul, prin colectivism şi capitalismul prin individualism şi-au atins limitele.

"Noi nu mai trăim în perioada în care exista stânga şi dreapta.l Noi nu mai suntem dezvoltaţi pe orizontală, noi, societatea omenească, în ansamblu. Noi ar trebui să ne gândim să ne organizăm pe verticală", a spus Dan Voiculescu.

Umanismul pragmatic pune în prim plan două repere fundamentale: Omul, care cu atributele sale morale fundamentale - demnitatea, onoarea, curajul - reprezinta valoarea centrală a societății şi Clasa de Mijloc, motorul unei economii sanatoase si liantul unei societati prospere, democratice si juste.

 "Avem nevoie de organizarea societății omeneşti pe creatori, a doua categorie, Executivul și ca oameni, mai avem nevoie să nu uităm, că există oameni care suferă. Şi suferă, nu din vina lor. Nu mă refer la oamenii care suferă din vina lor. Mă refer la oamenii care suferă, pentru că aşa vrea Dumnezeu. Bolnavi, singuri, multe, multe categorii şi trebuie să avem grijă şi de ei. Doctrina umanistă nu schimba decât orizontala. O pune pe verticală, atfel încât, să se respecte vechiul principiu, omul potrivit la locul potrivit", a adăugat profesorul universitar.

Doctrina este menită să contribuie la construcţia unei societăţi bazate pe încredere, integrare constructivă a diferenţelor şi respect pentru rolul social al fiecărui om.

"Orice societate care doreşte să se dezvolte, pe baze corecte, pe baze sănătoase, trebuie să aibă în centrul său: omul, umanitatea, umanismul", a afirmat Gabriela Firea, senator PSD.

Proiectele umaniste susţinute în activitatea politică de profesorul Dan Voiculescu au fost menite să încurajeze şi să consolideze clasa de mijloc. Unul dintre acesta a fost înfiinţarea, încă de acum 21 de ani, a unui minister al intreprinderilor mici si mijlocii, dedicat dezvoltării acestei pături esenţiale a societăţii.

"În urmă cu doar câteva ore, la Biblioteca Academiei Române, am lansat Tratatul Umanismului Pragmatic, care sintetizează studiile, analizele și lucrările pe care le-am dedicat acestei doctrine în ultimii 30 de ani.

Despre principiile umaniste am mai scris aici pe blog și voi continua să o fac. Astăzi, în ziua lansării Tratatului, vreau doar să mulțumesc familiei mele, care mi-a înțeles și susținut preocuparea constantă pentru doctrina umanistă, Editurii Academiei Române pentru susținerea acestui proiect, precum și prietenilor, colaboratorilor și adversarilor de bună credință din politica românească, care au contribuit, cu sau fără intenție, la selectarea și sedimentarea nucleului teoretic al umanismului pragmatic – marile idei, principii și valori se validează inclusiv prin confruntarea constructivă cu opinii și concepții semnificativ diferite", a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close