Antena 3 CNN Politică Varianta Croitoru: Guvern format din PDL şi specialişti, posibila "soluţie de rezervă"

Varianta Croitoru: Guvern format din PDL şi specialişti, posibila "soluţie de rezervă"

Varianta Croitoru: Guvern format din PDL şi specialişti, posibila "soluţie de rezervă"
Sursa foto: Lucian Croitoru
19 Oct 2009   •   14:36
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Priorităţile de guvernare, respectarea angajamentelor asumate prin acordul cu FMI,Banca Mondială şi UE, modalităţile de punere în practică a acestora sunt problemele la care liderii PDL doresc răspunsuri de la premierul desemnat Lucian Croitoru în cadrul consultărilor care se desfăşoară la această oră pe tema susţinerii şi creării noului guvern. Deşi democrat-liberalii şi-au manifestat susţinerea pentru Croitoru în formarea guvernului, sunt şanse destul de reduse să treacă de votul Parlamentului în condiţiile în care restul partidelor politice parlamentare sunt pregătite să-i ceară acestuia să-şi depună mandatul în faţa preşedintelui Traian Băsescu şi să nu mai continue cu această aventură. Primul-ministru desemnat de şeful statului a anunţat recent că are un plan de rezervă în cazul în care formula de guvern de uniune naţională nu va fi transpusă în realitate. Surse democrat-liberale susţin că respectivul plan s-ar referi la crearea unui guvern minoritar format din actuali miniştri interimari ai PDL şi din specialişti din afara partidului, propuşi de Croitoru. Candidaţii la portofoliile ministeriale vor trebui să treacă însă prin audierile comisiilor de specialitate înainte ca Lucian Croitoru să vină în faţa plenului reunit al legislativului pentru a cere un vot de investitură, procedura oferind alte câteva zile preţioase actualului guvern interimar Boc.
Disponibilitate totală dinspre Modrogan
Liderul PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, după şedinţa conducerii PDL că partidul său are disponibilitate totală pentru susţinerea lui Croitoru în formarea guvernului
"Conducerea partidului a fost mandatată de BPN să participe la ora 14.0, la sediul central PDL din Aleea Modrogan nr 1. la întâlnirea cu premierul desemnat Lucian Croitoru, la care vom participa cei cinci membri din conducerea centrală a partidului şi unde ne exprimăm speranţa că în urma discuţiilor cu premierul desemnat vom afla priorităţile acestuia din programul de guvernare. Avem în vedere priorităţile momentului, respectarea acordului cu FMI, CE şi a calendarului pe care guvernul Boc l-a avut până în momentul de faţă ", a explicat Flutur.
La întâlnirea cu Lucian Croitoru participă Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur şi Radu Berceanu.
Plan de avarie. PDL, flexibil la orice formulă
Deşi iau în derâdere eforturile PSD şi PNL de a se juca ?cu găletuşa şi lopăţica în nisip, de-a desemnarea şi validarea altui premier", liderii PDL sunt conştienţi că varianta promovată de preşedintele Traian Băsescu, cea a unui guvern de uniune naţională condus de un ?independent?, nu are nici o şansă de reuşită. De altfel, scenariul nici nu era menit să se finalizeze cu un succes, obiectivul principal fiind păstrarea actualului guvern Boc 2 cu atribuţii interimare până după alegerile prezidenţiale.

"Premierul desemnat are toată libertatea şi respectăm acest lucru pentru a veni cu soluţia, cu care ştim că a fost mandatat. Este nevoie de specialistul Lucian Croitoru în momentul de faţă, omul care este specializat în domeniul economic, şi sigur că Guvernul de uniune naţională despre care s-a vorbit îl salută PD-L, dar este la îndemâna premierului desemnat, orice formulă noi suntem flexibili, pentru ca dumnealui să formeze, să propună un Guvern şi să meargă în Parlament pentru validare", a declarat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur după şedinţa conducerii PDL.

Surse democrat-liberale susţin că este posibil ca Lucian Croitoru să recurgă, după consultarea tuturor actorilor politici, la crearea unui guvern politic minoritar format din actuali miniştri PDL şi specialişti din afara scenei politice propuşi chiar de el.

Croitoru a pomenit în acest weekend de existenţa unui plan de rezervă în cazul în care ideea de guvern de uniune naţională nu va primi sprijinul politic dorit. El a explicat că echipa care îl sprijină, în momentul de faţă, pentru creionarea programului este formată din economişti şi colegi de la Banca Naţională şi a sugerat că nu este dispus să-şi depună mandatul primit de la Cotroceni pentru formarea unui nou guvern.

Program de guvernare inspirat din cel al predecesorului Boc
De altfel programul de guvernare cu care va veni Croitoru la consultări pare structurat pe cel al Executivului Boc. El a admis că în ceea ce priveşte bugetul pe 2010, acesta este schiţat deja de cabinetul Boc. Componenta economică este aşteptată a ocupa un loc principal în preocupările noului premier, pe fondul obligaţiilor financiare externe asumate de România cu FMI, Banca Mondială şi UE, dar şi al crizei economice.

"Programul de guvernare va fi în linie cu acordurile pe care România le are cu UE, FMI şi Banca Mondială, dar pentru că programul de guvernare este prevăzut pe o perioadă de patru ani, este de asemenea, în linie şi cu planul naţional de dezvoltare şi cu programul de convergenţă al României cu UE" a declarat Croitoru.

Premierul desemnat a evitat, sâmbătă, să nominalizeze posibilii membrii ai Cabinetului, înainte de finalizarea consultărilor cu partidele politice. Întrebat cum va acţiona dacă liderii partidelor politice nu îl vor susţine sau nu vor participa până la urmă la consultări, premierul desemnat a admis că are o "soluţie de rezervă".
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close