Antena 3 CNN Sport Federația Europeană de Handbal a suspendat Rusia și Belarus din toate competițiile

Federația Europeană de Handbal a suspendat Rusia și Belarus din toate competițiile

Având în vedere situația de război din Ucraina și cu referire la recomandările recente ale Comitetului Olimpic Internațional, Comitetul Executiv al Federației Europene de Handbal s-a reunit luni seară într-o ședință extraordinară, suspendând Rusia și Belarus din toate competițiile.

Federația Europeană de Handbal a suspendat Rusia și Belarus din toate competițiile
Sursa foto: arenavalceana.ro
de Claudia Popovici    |    28 Feb 2022   •   21:37

Cei 13 membri ai CEx au discutat despre contribuțiile primite de la federațiile naționale, precum și de la Comitetul Olimpic Internațional și de la Asociația Europeană a Sporturilor de Echipă în contextul invaziei rusești în Ucraina.

Astfel, EHF a decis că, cu efect imediat, echipele naționale ale Rusiei și Belarusului, precum și cluburile rusești și belaruse care participă la competițiile europene de handbal sunt suspendate. Acest lucru este valabil până la noi ordine și se referă la toate competițiile actuale la nivel de club și de echipă națională.

Arbitrii și oficialii din Rusia și Belarus nu vor fi desemnați pentru meciurile viitoare până la noi ordine. Conferențiarii și membrii comisiilor din Rusia și Belarus nu vor fi chemați pentru întâlniri și activități viitoare.

De asemenea, referitor la competițiile programate a fi organizate în Rusia, se vor căuta noi organizatori pentru YAC 16 EHF Beach Handball EURO și pentru turneele de calificare pentru Beach Handball EURO 2023. Ambele evenimente urmau să aibă loc la Moscova în iulie 2022.

„Aceste măsuri au trebuit să fie introduse cu efect imediat, deoarece războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, punând în pericol principiile EHF de cooperare la nivel european și spiritul de echitate.” Se precizează în comunicat.

Federația Europeană de Handbal își exprimă regretul pentru consecințele asupra persoanelor, cluburilor și echipelor naționale și speră că „o revenire a păcii va permite reînnoirea considerațiilor”.

În următoarele zile, va avea loc o restructurare a diferitelor competiții la nivel de club și de echipă națională, conform principiilor sportive și regulamentelor existente.

Din România două echipe au programate a avea întâlniri în competițiile europene cu echipe din Rusia.

Astfel, campioana României la handbal feminin, CSM București, avea programată o dublă confruntare în optimile Ligii Campionilor, cu formația rusă CSKA Moskova. Partida din Rusia, cea din retur, ar fi trebuit să se joace la Moskova, pe 2 aprilie.

De asemenea, echipa masculină a CS Minaur Baia Mare ar fi trebuit să întâlnească pe rușii de la HC Viktor Stavropol, în manșa tur a sferturilor de finală ale EHF European Cup, pe 27 martie, în Rusia și pe 3 aprilie, la Baia Mare.

Ambele echipe așteaptă o decizie în privița acestor meciuri. În cazul în care vor fi declarate câștigătoare la masa verde. CSM București va accede în sferturile de finală iar Minaur Baia Mare în semifinală.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close