Antena 3 CNN Sport Ucraina nu renunță la modelul tricourilor pentru EURO 2020 nici după decizia UEFA

Ucraina nu renunță la modelul tricourilor pentru EURO 2020 nici după decizia UEFA

Ucraina nu vrea să renunțe la conturul hărții și nici la mesajele naționaliste de pe tricourile pe care le va purta la EURO 2020, în ciuda protestului Rusiei și al deciziei UEFA

Ucraina nu renunță la modelul tricourilor pentru EURO 2020 nici după decizia UEFA
Sursa foto: foto Facebook
de Alexandru Negrici    |    11 Iun 2021   •   18:25

Chiar înaintea primei zile de competiție, unde Ucraina va juca două meciuri din grupe la București, pe Național Arena, președintele Federației Ucrainene de Fotbal a scris pe Facebook că vrea să păstreze harta țării, dar și mesajele „Slavă Ucrainei” și „Slavă Eroilor” pe echipamentul oficial.

Postarea vine în contextul deciziei UEFA, care le-a cerut Ucrainienilor să-și schimbe design-ul echipamentului, la presiunile Rusiei care s-a arătat iritată de gest.

Ministerul rus de Externe a criticat decizia Ucrainei invocând faptul că peninsula Crimeea aparține Rusiei iar deputatul rus Dmitri Svicev a numit gestul Ucrainei drept "o provocare politică" şi a îndemnat UEFA să ia măsuri.

Andrei Pavelko, președintele Federației Ucrainene de Fotbal, susține că sintagmele menționate au devenit salutul tradițional după Războiul din Crimeea, care a avut loc în 2014. Iar referitor la hartă, el spune că aceasta ilustrează "Ucraina cu granițele ei indivizibile, recunoscute de ONU, cu Crimea și teritoriile momentan ocupate din Donețk și Lugansk".

El a anunțat, prin mesajul postat la miezul nopții, că astăzi se va întruni Comitetul Executiv al UAF, pentru a vota dacă Ucraina va merge la EURO cu echipamentul care a supărat Kremlinul. Rezultatul votului a fost unanim în favoarea folosirii hărții și a sloganelor pe tricouri.

Mesajul de aseară președintelui Federației Ucrainene de Fotbal

„Simbolurile fotbalistice ucrainene, de multă vreme cunoscute de fanii noștri și lumea fotbalului în general, trebuie protejate și permanentizate în tradiția fotbalistică a țării noastre. De aceea am luat decizia să întrunim o întâlnire online a Comitetului Executiv al Federației Ucrainene (UAF). Luăm o poziție clară, care întrupează adânca sinergie a Federației Ucrainene de Fotbal, milioanele de fani plus fotbaliștii echipei. 

Această poziție va fi un răspuns după numeroasele telefoane, comentarii și voci de susținere adresate către UAF și echipa lui Andrei Șevcenko, primite după prezentarea noului echipament însoțit de harta Ucrainei și sloganele „Slavă Ucrainei”, „Slavă Eroilor”.

Comitetul Executiv al UAF va avea următoarele propuneri înaintate către a fi votate:

Update-ul statutului UAF cu sloganurile oficiale ale fotbalului ucrainean, „Slavă Ucrainei” și ”Slavă Eroilor” 
Aprobarea micilor și marilor embleme ale echipei naționale (incluzând Ucraina cu granițele ei indivizibile, recunoscute de ONU, cu Crimea și teritoriile momentan ocupate din Donețk și Lugansk)
Le mulțumesc tuturor fanilor noștri pentru susținerea aprigă a UAF și a noului design al echipamentului nostru. Vă mulțumim pentru că n-ați fost indiferenți, pentru poziția publică francă și reacția sinceră la evenimentele de azi.

De fapt, prin încercarea de a șterge cele două cuvinte printate în interiorul tricourilor jucătorilor noștri, „prietenii” noștri au contribuit la umplerea presei internaționale și a rețelelor de socializare de cele două replici: „Slavă Ucrainei”, „Slavă Eroilor”.

Sunt convins că influența celor cărora nu le convine integritatea Ucrainei și patriotismul nației sportive ucrainene a primit o lovitură decisivă și și-au dovedit ineficiența.

Și, indiferent de circumstanțe, sloganurile „Slavă Ucrainei” și ”Slavă Eroilor” nu pot dispărea, deoarece nu există vreo forță care să șteargă aceste cuvinte din mintea ucrainenilor sau să le acopere energia incredibilă.

Asta a văzut și a simțit toată lumea!

Slavă Ucrainei! Slavă Eroilor! 

PS Mâine la 10:30 continuăm negocierile cu UEFA”, a scris Pavelko.

×
Subiecte în articol: Ucraina UEFA Euro 2020
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close