Antena 3 CNN Timp liber Film ”Avram Iancu - Împotriva Imperiului”, primul film despre ”Crăișorul munților”, în cinematografele din țară

”Avram Iancu - Împotriva Imperiului”, primul film despre ”Crăișorul munților”, în cinematografele din țară

Un nou film românesc a intrat în cinematografe în această săptămână. Luni, a avut loc prima vizionare oficială a filmului "Avram Iancu – Împotriva imperiului", însă avanpremiera de gală a avut loc pe 24 ianuarie, atunci când a fost celebrată şi Mica Unire. Producţia prezintă momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluţiei din Transilvania.

de Andreea Ştefan    |    25 Ian 2024   •   14:56

Drama documentar "Avram Iancu – Împotriva imperiului" este un tribut adus celui numit "Crăişorul Munţilor", susțin producătorii filmului.

”Sperăm cu acest film să facem din nou istoria să fie cool, pentru că de obicei este un subiect foarte greu de digerat, iar prin acest film sper ca publicului tânăr să i se deschidă apetitul către a vedea și a afla mai multe lucruri care ne-au făcut pe noi să fim noi”, a spus Theo Thorn Neagu, regizor.

”E foarte greu să faci un film istoric după cum se știe, pentru că decorurile trebuie construite, sunt costume care trebuie confecționate, dar am avut un noroc și duhul lui Iancu și îngerașul ne-au fost alături mereu”, a declarat Sandu Pop, producător.

Actorii Horia Fedorca şi Damian Oancea îl interpretează pe Avram Iancu în diferite etape ale vieţii. Asemănarea este izbitoare, fără să fie nevoie de machiaj și efecte speciale.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini de la prima vizionare oficială a filmului, dar și din timpul filmărilor.

 

”I-am studiat comportamentul din diferite surse, în mod special m-am concentrat asupra descrierilor oamenilor care l-au cunoscut şi vorbele consemnate istoric că fiind ale lui Avram Iancu și am încercat să fac o suprapunere”, a explicat actorul Horia Fedorca.

”Eu am fost Avram Iancu cel bătrân, cel trecut prin multe, cel trădat, cel ale cărui gânduri nu s-au înființat decât o sută și ceva de ani mai târziu și și-a dus crucea cu o demnitate care ne-a făcut bine și ne face bine și acum”, a spus și actorul Damian Victor Oancea.

Filmul se lansează chiar în anul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

”E vorba de Avram Iancu pe care noi, ardelenii, şi în general România, îl iubește, pentru că el a făcut parte dintr-o revoluție totală, unitară, care a fost în Europa atunci și el a susținut doleanțele românilor şi a trezit în ei dorința de a se dezvolta cumva”, a spus Alin Pânc, producător.

”Cred că acest film dezvăluie momentele care au generat lucrurile extraordinare pe care Avram Iancu le-a făcut”, a declarat și scenaristul Alex Molico.

Filmul reprezintă un debut pentru actorul din rolul principal, și pentru regizor, dar și pentru cântăreața de muzică populară Paula Hriscu.

Avanpremieră a avut loc, miercuri, pe 24 ianuarie, de la ora 19.00, în toate cinematografele din ţară.

×
Subiecte în articol: Avram Iancu film
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close