Antena 3 CNN Timp liber Film Zeci de mii de oameni participă la cel mai mare festival de film din România

Zeci de mii de oameni participă la cel mai mare festival de film din România

Cluj Napoca este acum capitala filmului. Este gazda unei noi ediții a Festivalului Internațional de Film unde timp de 10 zile rulează 350 de proiecții. O atracție deosebită în acest an este o instalație digitală interactivă care îi transformă pe spectatorii mai curioși în regizori, preț de câteva clipe.

Zeci de mii de oameni participă la cel mai mare festival de film din România
Sursa foto: antena 3
de Bianca Timșa    |    24 Iun 2022   •   13:38

Piața Unirii din Cluj Napoca este zilnic plină de iubitori de film. Peste 100 de mii de persoane participă la proiecțiile din cadrul "Festivalului Internațional de Film Transilvania" care se derulează timp de 10 zile. Unul dintre cele mai așteptate filme a fost "Metronom", în regia lui Alexandru Belc, inclus în Selecția Oficială a festivalului de la Cannes. 

Una dintre atracțiile festivalului este o instalație digitală interactivă. Instalația care îmbină tehnologia și arta a fost în centrul atenției încă din prima zi a festivalului TIFF, indiferent că e vorba de copii, adolescenți sau familii întregi care au acceptat provocarea digitală de a controla acțiunea din filme celebre care au scris istorie pe micile și marile ecrane. 

Până duminică, 26 Iunie, la TIFF sunt proiectate, printre altele, o serie de filme premiate la Cannes, Berlin sau Veneția. Direct de la Berlin, unde a intrat în istorie ca prima peliculă în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur, a fost proiectat la TIFF 2022 Alcarràs, povestea emoționantă a unei familii de cultivatori de piersici, pe cale să piardă totul.

Regizoarea Ildikó Enyedi, câștigătoarea Ursului de aur din 2017 cu "Despre trup și suflet", s-a întors la TIFF cu The Story of My Wife, un film prezentat în premieră la Cannes. La aceeași ediție a prestigiosului festival s-a văzut în 2021 și Vortex, considerat de publicația Screen International cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé.

Parte a experienței TIFF a fost difuzarea în premieră în România a celui mai așteptat film românesc: Metronom. Pelicula regizată de Alexandru Belc a câștigat premiul pentru regie la secțiunea "Un Certain Regard" de la Festivalul de la Cannes 2022. Filmul prezentat în premieră la TIFF este debutul regizorului Alexandru Belc și evocă România anilor '70 printr-o poveste de iubire între doi adolescenți, marcată de trădare, libertate și iertare. 

9 dintre cele 12 lungmetraje prezentate anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania în competiția dedicată filmelor românești sunt semnate de regizori aflați la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate și premiate de juriile marilor festivaluri internaționale. 

La cea de-a 21-a ediție, TIFF a revizitat operele a trei autori de marcă din Franța, Ungaria și România. Cele mai premiate, dar și cele mai noi producții semnate de Gaspar Noé, Ildikó Enyedi și Alexandru Solomon vor fi proiectate la Cluj-Napoca în secțiunea 3x3. 

×
Subiecte în articol: festival film Cluj Napoca TIFF
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close