Antena 3 CNN Timp liber Turism România stă mai RĂU la capitolul turism decât Albania. Care este previziunea pentru următorii 10 ani

România stă mai RĂU la capitolul turism decât Albania. Care este previziunea pentru următorii 10 ani

România stă mai RĂU la capitolul turism decât Albania. Care este previziunea pentru următorii 10 ani
de O.P.    |    20 Mar 2014   •   06:05

 România este anul acesta codaşa Europei în ceea ce priveşte ponderea turismului la Produsul Intern Brut. Nici la nivel mondial nu ocupăm un loc mai bun. Doar 30 de ţări stau mai slab la acest capitol ca ţara noastră iar predicţiile pentru următorul deceniu nu sunt prea bune.

Anul trecut, veniturile din cazare, transport, cumpărături şi investiţii în sectorul turismului au reprezentat doar 5,1% din Produsul Intern Brut. Contribuţia atât de slabă a turismului la PIB plasează ţara noastră pe ultimul loc în Europa şi pe locul 154 în lume, din 184 de ţări.

Anul trecut, în total, turismul a adus la bugetul de stat peste 33 de miliarde de lei, din care doar 10 miliarde şi jumătate reprezintă veniturile directe din cazare, transport, divertisment sau investiţii în domeniu.

Ţara noastră stă mai slab ca Albania, unde turismul a contribuit cu peste 16 procente la PIB, sau ca Bulgaria, unde peste 13% din buget reprezintă bani veniţi din turism. Aproape la fel de prost ca noi stau slovacii cu o pondere de 6%, urmaţi de cehi, cu 8,3%.

Specialiştii anticipează pentru acest an o creştere de doar 5% a contribuţiei totale a turismului la PIB, iar predicţiile pe termen lung nu arată prea bine.

În următorii 10 ani, contribuţia turismului la PIB va creşte anual, în medie, cu doar 4%. Ceea ce înseamnă că, până în anul 2024, turismul va ajunge la o contribuţie totală în PIB de aproape 60 de miliarde de lei, cu 20 de miliarde mai mult ca acum.



×
Subiecte în articol: turism turisti
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close